Rúzs a kézre? A 6 legsúlyosabb kencevásárlási hiba

Írta: ,
Imádod a kozmetikumokat, de annak ellenére újra és újra használhatatlan termékeket újítasz be, hogy már régi motoros vagy? Még mielőtt azt hinnéd, hogy egy új rúzs, szemhéjpúder vagy parfüm vásárlása néhány másodperces rutinfeladat, csak szólunk: akad néhány olyan csapda, melybe újra és újra belesétálhatsz. Segítünk, hogy legközelebb már tényleg olyasmit vegyél, amire tényleg szükséged van!
Nem ellenőrzöd a színt természetes fénynél

1/6 Nem ellenőrzöd a színt természetes fénynél

Amennyiben dekorkozmetikumot vásárolsz, elengedhetetlen, hogy pontosan tudd a színét. Ehhez nem elég közelebbről megnézned, vagy éppen egyszer magadra kenned. 

A boltban ugyanis valószínűleg lámpafény van – márpedig a mesterséges világítás eleve torzítja az árnyalatokat! Tudnod kell, miként fest az adott termék természetes fénynél.
Nincs tehát más megoldást, mint a tesztert valamilyen higiénikus megoldással, például saját ecsettel fölkenni, kimenni az üzletből, és jó alaposan megnézni.
Megfeledkezel az évszakról

2/6 Megfeledkezel az évszakról

A bőrt nagymértékben érintik a környezet változásai. A hőmérséklet és az időjárási viszonyok például különösképp.

Más a bőröd tónusa és állaga télen, mint nyáron. Ha ezt nem veszed figyelembe a termékek vásárlásakor, csalódás lehet a vége. 

Vagy éppen elkönyveled, hogy az adott márka minősége romlott le, noha te változtál az aktuális időnek megfelelően. Előfordulhat, hogy télen kifejezetten sápaszt, ami nyáron jól állt neked, esetleg az augusztusi kedvenc alapozód mond csődöt decemberben. 
Mindez természetes: a hűvös hónapokban magasabb víztartalmú kencéket keress!
Nem adsz időt a rúzsnak

3/6 Nem adsz időt a rúzsnak

A rúzst nem elég csak felkenni. Sőt, az sem elegendő, ha a higiéniai normáknak megfelelően a saját ecsetkéddel az oldalsó részéről veszel mintát, azzal bekened a szád, majd az első tippünknek megfelelően kisétálsz a nappali fénybe, hogy megnézd, hogyan áll.

A lehető legjobb, ha néhány órát tudsz neki adni, mielőtt megveszed – így fölmérheted a tartósságát. Hiába tökéletes ugyanis a szín, ha semeddig sem tart, és tizenöt percenként újra kellene kenni, hogy látszódjon belőle egyáltalán valami.
A kezedre kened a rúzs tesztert

4/6 A kezedre kened a rúzs tesztert

Az alapozó és a szemhéjpúder úgy-ahogy elvan a kezeden, bár ez a megoldás náluk sem tökéletes. Az ajkad alapszíne és textúrája azonban alapvetően más, mint a többi testrészedé. 

Ezért nagyjából fogalmad sem lehet róla, hogy a kézfejes mintavétel után hogyan fog festeni élesben. (Maximum közvetett tapasztalatod lehet, tehát hogy ha X árnyalat így és így néz ki a mancsodon, akkor az Y-ként fog viselkedni a szádon.) 
Ha lehet, inkább a szádon teszteld a rúzst egy ecset segítségével, mielőtt megveszed!
Esélyt sem adsz egy parfümnek

5/6 Esélyt sem adsz egy parfümnek

Vagy akár egy egész parfümcsaládnak, amiben benne van valamilyen általad rossznak vélt illatjegy. Amennyiben egy illatra tényleg kíváncsi vagy, akkor a papírra történő próbafújás helyett eleve menj parfümözetlenül a boltba, s fújj belőle a csuklódra egy keveset! 
Ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes parfüm(öke)t, nem árt elengedned az előítéleteket, s kipróbálni néhány olyat is, ami eleve az ördögtől való szerinted. 
Készülj fel rá, hogy a tapasztalataid alaposan meglepnek, és talán éppen abba szeretsz bele, amiről végképp nem hitted volna…
Nem nézed meg az összetevőket

6/6 Nem nézed meg az összetevőket

Eddig hány kozmetikum összetevőit ellenőrizted életedben? Oké, hogy a szorosan egymás mellé írt, nagyrészt latin eredetű szavak alig mondanak valamit neked, a neten viszont néhány kattintással utánanézhetsz, melyek a legveszélyesebb kemikáliák, amelyek károsak lehetnek az egészségedre
Sőt, azt is kitapasztalhatod, hogy mely anyagok vannak a legjobb hatással a bőrödre! A bőrteszt pedig egyenesen kötelező: mielőtt bármit is megvennél, tegyél belőle egy egészen pici bőrfelületre – lehetőleg ne az arcodra! –, s várj 24 órát, hogy jelentkezik-e valamilyen allergiás tünet. Ezzel rengeteg kellemetlenséget és pénzt spórolhatsz meg.
Amennyiben a sorozatos melléfogások miatt olykor elmegy a kedved a kozmetikumvásárlástól, gondold végig, milyen termékekkel sültél fel eddig! Könnyen azonosíthatod azt a mintát, ami kudarchoz vezet. A sietős shoppingolás a leggyakoribb ok, de az is lehet, hogy valamilyen márkával, termékcsaláddal vagy vegyi anyaggal van bajod.