Pszichológia a smink mögött: ezt gondolják rólad, ha gyakran viselsz sminket

Írta: ,

Nem mindig van kedve az ember lányának sminkelni, de amikor igen, utána szinte biztos, hogy az instant önbizalomnövelőként kezd el működni. Szebbnek látod magad a fotókon és a tükörben, és valahogy az egész kisugárzásodat képes megdobni. Amit viszont talán nem sejtettél, hogy a smink nem csak a saját magadról alkotott képet tudja befolyásolni, de azt is, mások mit gondolnak rólad!

Így látják a nők, és így a férfiak Kép forrása: therighthairstyles.com

Talán nem titok, hogy a férfiak inkább az összképet látják, ha kisminkelitek magatokat.

Egy nő esetében viszont más a helyzet: ő észreveszi, hogyan lett rajzolva az a tusvonal, vagy hogy mennyire alaposan lett elkenve az alapozó.

Már ebből is látszik, hogy egy kisminkelt arcra hogyan tekint a két nem, de egy felmérésből ennél is érdekesebb infó derült ki.

Ez alapján a férfiak a sminket viselő nőket tekintélyesebbnek látják, míg a lányok sokkal dominánsabbnak tartják azokat, akik kifestik magukat.

Persze sejthető, hogy a nők esetében valamilyen szinten irigység is társult az érzések mellé.

Amikor meglátnak egy másik nőt, aki előnyös sminket visel, automatikusan úgy gondolják, hogy a férfiak szemében ő a vonzóbb.

A kutatás valamilyen szinten bizonyítja, hogy bár egyetlen pillantásból egy másik ember személyiségét nem lehet kikövetkeztetni, mégis, egy előnyös vagy előnytelen smink nagyon sokat számít a másik megítélésében.

Smink az állásinterjún? Kép forrása: weheartit.com

És akkor felmerül a kérdés: egy állásinterjún mi a jobb megoldás? Sminkelni vagy sem?

Szakértők azt javasolják, hogy ha egy alkalmazotti állásra jelentkezel, olyan helyen, ahol főleg nők dolgoznak, érdemes kicsit természetesebbre venni a szemfestéket.

Ez persze nem azt jelenti, hogy zéró sminkben kell megjelenni; szimplán csak válaszd a lágyabb árnyalatot.

Ha viszont előléptetést szeretnél, az erősebb színek jöhetnek kapóra - különösen, ha ellenkező nemű a főnököd.

Egy buliban a rúzs is fontos Kép forrása: burlexe.com

Persze nem csak munkahely keresésénél fontos szempont a smink; mire javasolt odafigyelni, ha ismerkedni szeretnétek?

Egy statisztikából már kiderült, hogy ha elmentek a barátnőitekkel például egy bárba, érdemes piros rúzst választani.

A férfiak ugyanis sokkal nagyobb eséllyel mentek oda azokhoz a nőkhöz, akik ezzel az árnyalattal festették ki a szájukat, mint azokhoz, akik rózsaszínt, barnásabbat, vagy semmilyen rúzst sem viseltek.

A sötét karikákat inkább fedd el Kép forrása: whowhatwear.co.uk

Mindenki ismeri valószínűleg azt a szituációt, amikor reggel felébred, és a szeme alatti táskák egyszerűen nem akarnak eltűnni.

Ettől kicsit fáradt tekinteted lesz, talán még azt is megkérdezhetik tőled a kollégáid, hogy jól vagy-e.

Egy sminkkel, ami ezt segít eltüntetni, és letisztultabb érzést kelt, felmérések szerint mások egészségesebbnek és magabiztosabbnak látnak.

Persze ezek a statisztikák nem azt jelentik, hogy minden nőnek fontos sminket viselnie.

Természetesen ezt mindenki saját maga dönti el, és nincs kötelezően megszabott séma, ami alapján használni kellene őket.

A felmérések esetleg kicsit közelebb vihetnek ahhoz, hogy ha sminkeled magad, milyen erősségű árnyalatokat érdemes használni egy-egy helyzetben.