Ezek állhatnak a háttérben, ha nagyon rossz a leheleted a rendszeres fogmosás ellenére is

Nagy Niki
Írta: ,

Hiába mosol napi kétszer-háromszor fogat, még mindig nem szívesen beszélsz közelről valakivel, mert érzed, hogy rossz a leheleted? Rengeteg dolog állhat a probléma hátterében, és nagy része könnyen orvosolható – böngészd át őket, hátha megtalálod, nálad mi lehet a baj.

A túl sok kávé

Lehet, hogy szereted kávéval indítani a napot (legtöbben így vagyunk ezzel), de ha azt veszed észre, hogy különösen rossz a leheleted utána, akkor érdemes egy kicsit visszafogni a fogyasztását. Nem a kávéillatú szájjal van itt gond, hanem azzal, hogy a kávéban lévő hatóanyagok csökkentik a nyáltermelést, ami már önmagában rosszabb lehelethez vezethet.

Alkoholfogyasztás

Ugyanaz igaz az alkohol fogyasztására is, mint a kávéra: minél többször iszol, annál inkább visszaszorul a nyáltermelésed, ez pedig tökéletes terepet biztosít a rossz leheletet okozó baktériumok elszaporodásához. Kevesebb nyál, több baktérium = rossz szagú lehelet.

Alacsony szénhidrátfogyasztás

Ha éppen diétázol, és nagyon lecsökkentetted a kenyér- és tésztafogyasztásodat, lehet, hogy itt kell keresni a problémát: ha nem eszel elég szénhidrátot, a szervezeted lelassíthatja az anyagcserédet, és az emésztésed miatt ez a leheleteden is megérződhet.

Ráadásul, ha emellé még sok fehérjét is eszel, rosszabb lehet a helyzet, ezt ugyanis a szervezet nehezebben emészti meg.

Emésztési problémák

Az előbb taglalt szénhidrátszegény diétán kívül az emésztésed még rengeteg módon befolyásolhatja azt, hogy mennyire illatos a leheleted. Ha valamilyen emésztési problémád van, az itt is meg fog érződni – reflux esetében például gyakori, hogy a betegség szájszaggal párosul a nemrég elfogyasztott, de még meg nem emésztett élelmiszerek miatt.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba