Ezért pattanásosabb a bőröd télen, mint nyáron

Nagy Niki
Írta: ,
Ezért pattanásosabb a bőröd télen, mint nyáron

Azt hihetnénk, nyáron sokkal valószínűbb, hogy pattanásosodik a bőrünk, hiszen többet izzadunk, ezért többet is nyúlkálunk az arcunkhoz, mindenféle bacival összekenve magunkat. Mégis, az általános tapasztalat az, hogy télen sokkal gyakrabban jelenik meg rajtunk pattanás, mint a melegebb hónapokban. Mi okozza ezt, és mit tehetünk ellene?

Az arcápolásban van a hiba Kép forrása: indulgy.com

A leggyakoribb oka a túlzott pattanásosodásnak az, hogy a hideg miatt teljesen máshogy kezeljük a bőrünket – sokkal nehezebb arcápolókat használunk, hiszen a jeges szél és a folyamatos rossz idő miatt gyakrabban szárad ki, és jobban igényli az arckrémeket.

Még ha nem is kensz magadra kifejezetten téli krémet, a sima ápolódat valószínűleg gyakrabban használod, ami a pórusok eldugulásához és pattanások kialakulásához vezet.

Ezen kívül kevesebbet is mossuk az arcunkat, mint nyáron, hiszen ilyenkor a hideg víz gondolatától is kiráz a hideg (jogosan), pedig az a legegyszerűbb és leghatásosabb tisztítási módszer.

Az izzadás hiánya is baj Kép forrása: andreskal.com

Bár azt hihetnénk, hogy az izzadással csak koszosabb és pattanásosabb lesz a bőr, ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk: az izzadás során a bőröd ugyanis kitisztítja saját pórusait, kimosva a szennyeződéseket belőlük.

Mivel télen az arcodat nem dugod sál alá, a hideg miatt szinte egyáltalán nem izzadsz, így a pórusok eltömődnek, és szép kövér pattanások alakulnak ki belőlük.

Emellett a hideg szél nagyon kiszárítja a bőröd, ami fokozott faggyútermeléshez vezet – ez pedig egyenes út a fránya patik megjelenéséhez.

A téli pattanásokat ráadásul sajnos sokkal nehezebb eltüntetni, mert makacsabbul ragaszkodnak a bőrödhöz.

Fókuszban

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő