Pattanások mindig a legrosszabbkor? Nézd meg, mi állhat a háttérben!

Írta: ,

Bármilyen legyen is a bőrtípusod, biztosan feltűnt már, hogy vannak olyan időszakok, amikor sokkal érzékenyebb a bőröd, és szinte mindentől kipattog. Ennek hátterében sok minden állhat, és ha tudod, hogy nálad pontosan mi is ez a kiváltó ok, akkor gyorsabban és hatékonyabban tudsz majd küzdeni ellene.

Szépségápolási termékek Kép forrása: makeuptutorials.com

1/6 Szépségápolási termékek

Nincs általános recept arra, hogy mit használj az arcbőrödre, milyen tonikkal, melyik krémmel vagy alapozóval kend be minden nap, de egy biztos: ha természetes összetevőkből készül, akkor már félig nyert ügyed van.

Ha ugyanis nem a bőrtípusodnak megfelelő termékeket használsz, vagy olyan kemikáliákat kensz magadra, amik csak eltömítik a pórusaidat, azzal sajnos többet ártasz a bőrödnek, mint használsz.

Tejtermékek és olajos magvak Kép forrása: madebymary.se

2/6 Tejtermékek és olajos magvak

Ha túl sok tejet vagy joghurtot fogyasztottál a közelmúltban, vagy esetleg egészséges rágcsaként olajos magvakat választottál, akkor lehet, hogy ez áll az újonnan megjelent pattanásaid hátterében. Egyes tejtermékek ugyanis ösztrogént tartalmaznak, amiből ha sok kerül a szervezetedbe, akkor felborulhat a hormonháztartásod.

Az olajos magvak pedig sok hasznos omega-6 zsírsavat tartalmaznak, így fokozott fogyasztásuk megzavarja a szervezetedben található omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlyát, ami bőrproblémákhoz vezet.

Tipp: Válassz alacsony zsírtartalmú tejet vagy szója-, esetleg mandulatejet, az olajos magvakból pedig ne fogyassz egy maréknál többet naponta!

Étrendváltás Kép forrása: bojongourmet.com

3/6 Étrendváltás

Ha azt tapasztalod, hogy a bőröd hirtelen megváltozik, kipattog, olajosabb vagy szárazabb lesz, akkor érdemes megvizsgálni, min változtattál az elmúlt időszakban. Egy tisztítókúra vagy egy szigorú diéta is hamar meglátszik a bőrödön, ha nincs elég ideje hozzászokni az új „rendszerhez”.

Az is lehet, hogy új vitaminokat kezdtél szedni, amire szükséged is van, csak túl hirtelen jött a változás.

Tipp: Mindig fokozatosan változtass mind étrendben, mind étrendkiegészítőkben!

Időjárás Kép forrása: justthedesign.com

4/6 Időjárás

Mostanában sajnos egyre nehezebb alkalmazkodni az időjáráshoz, amit a bőrödön érezhetsz leginkább. Egyszer meleg és száraz a levegő, majd párás, utána pedig hirtelen hűl le.

Ez a legrosszabb, ami a bőröddel történhet, hiszen alapesetben a hűvösebb időben csökken a faggyútermelés, melegebb időben pedig nő, de ha ez néhány naponta változik, akkor teljesen felborul az egyensúly.

Tipp: Próbáld a megfelelő kozmetikumokkal hozzászoktatni a bőröd a változó időjáráshoz, azaz a hűvösebb időben használj többször tápláló maszkot vagy bőrpuhító hidratáló termékeket!

Túl sok buli Kép forrása: jonoandlaynie.com

5/6 Túl sok buli

Bár az ünneplések, az éjszakai mulatozások és a féktelen bulik a lelkednek jót tehetnek, a bőröd egy idő után biztosan nem fogja meghálálni a nagy mennyiségű bevitt alkoholt és cukrot.

Ennek ugyanis dehidratáló hatása van a teljes szervezetre, kiemelten a bőrre, így nem csoda, ha egy nagy buli után az arcod is kipattog.

Arról nem is beszélve, hogy a szervezeted éjszaka regenerálódik igazán, de ha te több estén át végigbulizod ezeket a hasznos órákat, akkor a bőröd sem tud megfelelően pihenni.

Hormonok Kép forrása: jestemkasia.com

6/6 Hormonok

Az életviteled, az étrended és az időjárás sok esetben okozhat bőrproblémákat, de ha huzamosabb ideig áll fenn ez a helyzet, akkor valószínűleg valamilyen hormonális dolog állhat a háttérben. Lehet, hogy már észrevetted, hogy a menstruációd alatt mindig több pattanás jön elő vagy megváltozik a bőröd, melynek oka a hormonok egyensúlyának felborulása lehet.

Tipp: Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen az sem mindegy, milyen jellegű pattanásaid jönnek elő időről-időre (sok kis apró, vagy egy-egy nagyobb), illetve azt is érdemes figyelni, hogy mely területeken gyakoribbak a bőrproblémák!