„Miért nem fehérek a fogaim?” Az otthoni fogfehérítés mikéntjei

Horváth Petra
Írta: ,

Ne a hollywoodi filmcsillagok vakító fehér mosolyát irigyeld, hisz mögöttük profi fogászati csapat áll, nem a genetikájuk kivételes! A ragyogó fehér mosoly viszont elérhető itthon is, pénztárcabarát módon. Most azokat az ismer és kevésbé ismert tippeket és trükköket gyűjtöttük össze, melyekkel egészségesebb, árnyalatokkal világosabb fogaid lehetnek! 

1. Az alap: rendszeres fogápolási rutin

Tedd a szívedre a kezed: rendszeresen és helyesen szoktál fogat mosni, nem „felejted el” néha? A fogaid sárga árnyalata biztos, hogy rajtad kívülálló okok miatt alakult ki? A hollywoodi mosolyt senkinek sem osztogatják ingyen, azért mindenki megdolgozik. Első lépés a rendszeres fogápolás, a megfelelő szájhigiénia pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzést és vírust kapjunk el!

Fogat mosni nem kötelező minden egyes étkezést követően - bőven elegendő a napi 3, ha a napközbeni nem megoldható, akkor a reggeli és esti fogmosás viszont alapvető kellene legyen. 

A mosást végezzük megfelelő fogkefével, és használjunk mindig szájvizet, ugyanis a baktériumok nagy százalékát nem a fogkrém és a vizes öblítés, hanem a szájvíz fogja véglegesen eltüntetni!

2. Trükkök, ha nem mostál fogat

Gyakran előfordulhat, hogy valamilyen tényező miatt kiesünk a napi rutinunkból (pl. estébe nyúló buli, esetleg elfelejtjük magunkkal vinni a fogápolási kellékeinket egy utazásra, stb.). Ilyenkor kapóra jöhet, ha ismerünk pár trükköt, amivel fenntarthatjuk a fogaink tisztaságát. Sok ember fejében első alternatívaként a rágógumi ugrik be, ami vészmegoldásként tökéletes, azonban rendszeres „fogyasztása” nem ajánlott a cukor és édesítőszer tartalma miatt.

- Viszonylag kevesen tudják, hogy a banán héjában levő ásványi anyagok remekül fehérítik a fogakat, így, ha nincs kéznél fogkefe és fogkrém, de banán akad, akkor érdemes a héjának a belső felével átdörzsölni a fogsorunkat. 
- A frissességről mentával is gondoskodhatunk, ami viszonylag sok helyen nő, és karakteres illatáról könnyen megismerhető. Csak rágcsálj el egy-két levéllel (persze előtte azért nem árt megmosni), és már kész is! 
- Az alma és az eper is remek szájfrissítő és fogfehérítő hatással bír.

3. Otthoni fogfehérítés

Ha rendszeresen ápolod a fogaidat, de még így is azt érzed, hogy nem elég fehérek, érdemes lehet egy otthoni fogfehérítő szettre beruházni. Számtalan márka kínálata kapható már Magyarországon is, és vannak, akiknek az áraik elég barátiak, így nem kell túlságosan mélyre nyúlnunk a zsebünkben, ha ragyogóan fehér fogakra vágyunk. 

Választhatsz fogsínbe helyezhető fogfehérítő gélek, fogfehérítő tapaszok vagy fogfehérítő fogkrémek közül is. Mielőtt kiválasztanád a terméket, mindenképpen keress rá mások tapasztalataira, hogy átfogó képet kaphass az adott kezelések hatékonyságáról és tartósságáról!

„Miért nem fehérek a fogaim?” Az otthoni fogfehérítés mikéntjei

4. Rendszeres fogászati ellenőrzés

Tudjuk, hogy a fogorvos sokak mumusa, és szinte senki nem szeret fogászati ellenőrzésre járni, pedig nagyon fontos lenne. Gyakran előfordul, hogy észre sem vesszük, hogy egy fogunk kilyukad, a dentin szabaddá válik, az ínyünk gyulladásban van, vagy egy fogunk nem a megfelelő szögben nő, a fogkő rendszeres eltávolításának fontosságáról nem is beszélve! Rengeteg fogakkal kapcsolatos probléma nem észlelhető szakavatatlanként, csak mikor már késő. A rendszeres fogászati ellenőrzéssel kiküszöbölhetjük ezeket.

Ma már a legtöbb SZTK-ban választhatunk magunknak fogorvost, így nem kell attól tartanunk, hogy folyton más orvos székében kötünk ki, akit nem ismerünk, ugyanakkor az általánosabb fogászati beavatkozásokért nem kell súlyos tizezreket kifizetnünk. Érdemes tehát a körzeti SZTK-ban utánanézni az orvosoknak, és a számunkra legszimpatikusabbat kiválasztani, akihez negyedévente beülhetünk ellenőrzésre!

Kép forrása: khosrork/Depositphotos.com