5+1 nélkülözhetetlen vitamin, amit enned kéne a szépségedért

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
5+1 nélkülözhetetlen vitamin, amit enned kéne a szépségedért

Nem hiába mondják, hogy a szépség belülről fakad: hiába ugyanis az összes csodakence és drága kozmetikum, ha nem figyelsz a helyes táplálkozásra, hajad töredezett, körmöd gyenge, a bőröd pedig fakó és élettelen, vagy akár pattanásos is lehet. Fogyassz elegendőt az alábbi vitaminokból, és hozd smink nélkül is a legszebb formádat!

C-vitamin

Ha nátháról van szó, mindenkinek a C-vitamin ugrik be, de a szervezet védekezőképességének támogatása mellett a C-vitamin bizony szépséged megőrzésében is fontos szerepet játszik.

Ő felel ugyanis a bőr rugalmasságáért és megfelelő hidratáltságáért. Nélküle a bőr kiszárad, kirepedezik, hamarabb kezd öregedni és a különböző kórokozókkal szemben is védtelenné válik, így megjelennek az aknék és pattanások.

C-vitaminból naponta körülbelül 80 milligrammra van szükséged naponta, de ez a mennyiség a szervezet igénybevételétől függően változhat.

Mivel vízben oldódik, túladagolni szinte lehetetlen, úgyhogy inkább fogyaszd nyugpdtan ennek a mennyiségnek a többszörösét is. A citrusok mellett a paprikában, a savanyú káposztában és a csipkebogyóban is sok C-vitamin van.

B-vitamin

A B-vitamint nem véletlenül becézik szépségvitaminnak: gyorsítja a sejtek anyagcseréjét, így a bőr tisztább, fényesebb, bársonyosabb lesz, ugyanakkor erősíti a körmöket és a hajszálakat is. Segítségével gyorsabban és dúsabban nő a hajad, erősebb lesz a körmöd.

A B-vitamin egyébként nem egységes, laboratóriumi körülmények között hevítéssel B1-, B2-, B6- és B12-vitaminokra bontható, de ezek mindegyike jótékony hatással van a bőrödre, körmödre és hajadra.

Az egyik legismertebb B-vitamin forrás az élesztő, de van a tojássárgájában és a hüvelyes zöldségekben is.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv