10 lépéses profi nappali smink - A sminkmester most megtanít, lépésről lépésre!

Beraki-Gräff Dóra
Írta: ,
10 lépéses profi nappali smink - A sminkmester most megtanít, lépésről lépésre!

Úgy tartják, a sminkecset a nők varázspálcája, hiszen a megfelelő technikával kihozhatjuk a legszebbet az arcunkból. Megkértük Beraki-Gräff Dóra sminkmestert, tanítson meg egy klasszikus nappali smink elkészítésére, amit aztán nap-mint-nap alkalmazni tudunk magunkon, és majd könnyen átalakíthatunk esti sminkre is. Modellünk Odett, akinek az arcán lépésről lépésre láthatod a változást.

1. Az arc tisztítása

- Egy smink akkor lesz szép és higiénikus, ha előtte az arc „elő van készítve”. Ez azt jelenti, hogy le kell tisztítanunk és le kell hidratálnunk. Arctejes korongvattával megtisztítjuk az arcot és a nyakat.
- Ez után következik az arctonik. Azért fontos a tonizálás, mert az arctejben levő szennyeződéstisztító oldószereket a tonik eltávolítja.

2. Alapozás

- Odettnek sárgás a bőrtónusa, mint egyébként az európai emberek többségének. Ehhez keverjük ki az alapozót, kézfejen, de lehet keverőpalettán is. Érdemes mindenkinek egy bőrtónusához illő nyári (sötétebb) és téli (világosabb) színt vásárolni és ezeket keverve egész évben ki lehet keverni a tökéletes árnyalatot.
- Az alapozó felviteléhez lapos fejű alapozóecset szükséges, amit napi szinten tisztítunk. Otthon az alapozót tiszta kézzel is fel lehet vinni, sokaknak így gyorsabb. Az alapozószivacsot nem javasoljuk.
- Az alapozóecset végét fektetve mártsuk az alapozóba, így lesz rajta ideális mennyiség. Fontos, hogy a stílusunknak és a bőrünknek megfelelő mennyiséget vigyünk fel.
- A szemhéjat pillatőig lealapozzuk és a nyak felső részét is átecseteljük.

3. Korrektorozás

- A korrektor mindig legyen egy árnyalattal világosabb, mint az alapozó. Folyékony korrektorral kijavítjuk az esetleges szem alatti hibákat, majd a szemgödörbe is juttatunk, ahol ütögető mozdulatokkal dolgozzuk a bőrbe.

4. Az ajkak hidratálása

- Egy hidratáló ajakbalzsammal bekenjük az ajkakat, hogy friss, egészséges hatású legyen a száj.

5. Pirosítás

- Fontos megállapítani, hogy a bőr hideg vagy meleg tónusú-e. Odett bőréhez egy meleg színeket tartalmazó palettából választottuk ezt az üde rózsaszín árnyalatot.
- Állal párhuzamosan visszük fel a pírt, pirosító ecsettel, az arccsontot kihangsúlyozva.

6. Szem

- Előszőr a krémes állagú szemhéjbázist egyengetjük el a szemhéjon, amely egyenletesebbé és tartósabbá teszi majd a szemsminkünket. Ujjbeggyel a legegyszerűbb felvinni (mint egyébként a krémes anyagokat általában), a mozgó pontra, ahol a szemhéj megtörik. Rejtett szemhéj esetén különösen fontos ez a lépés.
- A belső szemzugba egy világos színt viszünk fel, ami megnyitja a tekintetet.
- Utána egy barna szín következik, amivel a külső szemsarokból indulunk, és a pillatövet is érintve satírozzuk el a színt egy nagyfejű kerek satírozó ecsettel.
- Ugyanezzel a barna színnel az alsó pillatő mentén is átsatírozzuk, a külső szemsarokból indulva befelé haladva. Többször is visszamehetek - attól lesz tartós, ha rétegezzük!
- Egy sötétbarna szemhéjtus következik: ferde szemöldök ecsettel visszük fel, elől vékony tusvonallal indítunk, középtájon megvastagodik, majd a végén ismét elvékonyodik.

7. Szempilla

- Fekete szempillaspirált használunk, amellyel érdemes többször visszamenni, hogy egyenletesen mindenhol befesse a pillákat.
- Még száradás előtt átfésüljük a fenti és a lenti pillákat, hogy ne ragadjanak össze.
- Ha megszáradt, egy fültisztító pálcikával eltávolítjuk azt, ami esetleg közben lepergett.

8. Szemöldök

- Első lépésként szempilla/szemöldök fésűvel átfésüljük a szemöldököt.
- Barna szemöldök ceruzát választunk (ne legyen sötétebb mint a hajszíne, inkább picit világosabb!), amit rákenünk szemöldökecsetre. A szemöldök végét, ha szükséges, kiegészítjük.

9. Púder

- Sok esetben, nem szükséges a teljes arcot átpúderezni, mint ahogyan Odett fiatal bőre esetében sem: elegendő mintegy kontúrozásként T-vonalban felvinni a púdert. Idősebb hölgyek esetében az egész arcot javasoljuk egy átlátszó púderrel átecsetelni.

10. Száj

- Itassuk le az ajkakat, majd a kiválasztott szájceruzával (nappali smink lévén egy natúr arcbőrhöz illő árnyalatot javaslunk) kezdjük el kontúrozni a szájat. Előszőr fent a szívecskét rajzoljuk meg, majd alul a legmélyebb pontnál kontúrozzuk, utána a két szájsarok következik. A végén egyszerűen összekötjük a négy zónát.
- A ceruzát a kontúrozás után az egész szájra felvisszük. Érdemes puhább, lágyabb ceruzát választani, mert azzal könnyebb dolgozni.
- A végén egy natúr szájfényt viszünk fel, először középre majd innen oszlatjuk szét az ajkak szélei felé.

Voilà! A nappali smink elkészült, Odett ragyogóan indíthatja a napot! Reméljük sikerül hamar eltanulni a lépéseket. Ne feledd, ha ez megvan, életed végéig lehetsz a saját magad profi sminkese!

Sminkszakértő: Beraki-Gräff Dóra

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv