Milyen alapozót használj az arcbőrödre? Típusok és tanácsok a szakértőtől

Milyen alapozót használj az arcbőrödre? Típusok és tanácsok a szakértőtől

Címlap / Stílus / Arc / Milyen alapozót használj az arcbőrödre? Típusok és tanácsok a szakértőtől

Alapozó használatánál gondolatainkban mindig előkerül az örök érvényű kérdés: milyet is válasszunk? Sokan vagyunk azzal, hogy éveken keresztül nem találjuk meg a tökéletes terméktípust. Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy a hölgyeknél melyik termék okozza a legnagyobb dilemmát a választásban, akkor erre egyértelmű választ tudok adni: AZ ALAPOZÓ.

Megjelenésünket alapjában véve határozza meg a makulátlan bőr, amit általában alapozó használatával tudunk elérni.

De! Ekkor kell jól észben tartanunk azt, hogy próbáljuk az alapozót úgy használni, hogy elkerüljük a „maszk hatást”, tehát hasson természetesnek a bőrünk felszíne! A legnagyobb kihívás az árnyalat kiválasztása, és emellett az időjárás faktorral is számolnunk kell. Azt se felejtsük el, hogy a bőrünk szerkezete az évek során változik.

Adott a fenti probléma, járjunk tehát utána, hogyan is tudjuk megoldani!

Alapozás előtt mindig tisztítsd le a bőröd, reggel és este egyaránt. Először arclemosó tejjel, majd tonikkal, utána vidd fel a nappali hidratáló krémet, a szemkörnyékápolót vagy a szemránc krémet. Különböző bőrtípusok más-más alapozóval működnek jól, ugyanis nagyban szerepet játszik a bőr szerkezete is, bizonyos termékek erősebb, mások gyengébb fedést biztosítanak.

Megkönnyíti választásod, ha tisztában vagy a bőrtónusoddal, ami lehet hideg (rózsaszínes), meleg (sárgás) vagy semleges. Alapozószínt soha ne a kézfejeden tesztelj. A legjobb az, ha az áll és a nyak vonalánál tetszteltek, hiszen annál roszabb látvány nincs, ha erős kontraszt rajzolódik ki az áll vonalánál. Alapozóból nem kell sokat használnod, tegyél nagyjából az arc egész felületére azonos mennyiséget, a nagyobb hibákat úgyis korrektorral fogod elfedni.

Bőrtípusok és a hozázjuk illő alapozófajták

– Normál bőr: Se nem túl száraz, se nem túl zsíros, puha, ritkán jön ki rajta pattanás. Valljuk be, igen kevés hölgy dicsekedhet ilyen bőrtípussal. Ennek megfelelően itt tényleg alig kell alapozót használni, ha mégis szeretnénk még egyenletesebb megjelenést, akkor a BB vagy a CC krémeket ajánlom. De adott esetben egy színezett hidratálókrém is bőven elég lehet.

– Száraz bőr: Reggelente húzó érzést érezhetünk, nincsenek tág pórusai, viszonylag hamar ráncosodik, ezért extra hidratálást igényel. Alapozó fajták közül választhatunk folyékony, krémes, mousse típusút, de mindenféleképpen olyat, ami magas hidratálóképességgel bír.

– Zsíros bőr: a bőr tág pórusokkal, néhol pattanásokkal teli, sűrűn kifényesedik, és nap végére csillogó felülete lesz. De, hogy valami jót is mondjak: ez a bőrtípus ráncosodik a legkésőbb. Ez esetben célszerű arra figyelnetek, hogy minél magasabb púdertartalommal legyen ellátva az alapozó. Nagy kedvence ennek a bőrtípusnak a kompakt púder. Ami még egy jó trükk lehet, hogy az alapozó réteg felé egy fuvallat púdert visztek fel a bőrre.

– Érzékeny bőr: Ennek a bőrtípusnak a jellemzője, hogy sok fajta összetevőre érzékeny, hamar leég a napon, kipirosodik, hajlamos a pattanásodásra, rosaceára. A bőr vékony, ezért az erek jobban átlátszanak rajta. Lehetőleg olyan alapozó típust válassz, amiben nem található allergizáló összetevő (hypoallergic). A színezett hidratáló, ásványi alapozó, folyékony alapozók a legmegfelelőbbek.

Alapozófajták

– Színezett hidratáló: A normál és a száraz bőr kedvence, mivel ez egy hidratálókrém némi színnel felturbózva, ezért óriási fedést ne várjatok tőle. Nagyon könnyű a bőrön, ezért olyan, mintha ott se lenne, így nyáron is praktikus őt választani.

– Folyékony: A legnépszerűbb és legelterjedtebb típus. Minden bőrtípusra és bőrszínre gyártanak, itt lehet ám mazsolázni!

– Krémes: Ez a leghidratálóbb fajta, ezért ajánlom a száraz és nagyon száraz bőrű hölgyeknek. Ennek a legmagasabb a hidratáló képessége, ezért a zsíros bőrre nem ajánlott.

– Mousse: Ez egy hab állagú, krémes alapozó, rendkívül könnyű viselést nyújt a bőrön, szinte észre sem lehet venni, hogy felkentük. Ajánlom az érett és a száraz  bőrű hölgyek számára.

– Stick: Ezt a kiszerelést használhatjátok alapozónak, de a korrektor kategóriába is belefér. Normál és száraz bőrre ajánlom, illetve azoknak, akik erősebb fedést szeretnének.

– Kompakt púder: Leginkább zsíros bőrűeknek ajánlom, de a normál bőr is szívesen viseli. Fedőképessége a közepestől az erősig terjed. Olyan, mint egy rendes púder, csak nagyobb a fedése.

– Ásványi alapozó: Normál, zsíros és érzékeny bőrre a legjobb választás. Ezek az alapozók általában nem tartalmaznak tartósítószert és egyéb káros anyagot. A dolog nyitja abban van, hogy használata előtt jól be kell hidratálni a bőrötöket, és akkor tuti fent marad nap végéig!

– BB krém: A BB krémek Ázsiából indultak hódító útjukra, azóta kb. minden márka piacra dobta a saját „Bébé-jét”. Én kifejezetten szeretem például nyáron, hiszen nagyon magas SPF-fel vannak ellátva, és a legtöbb hidratáló összetevőt ezek tartalmazzák. Fotózásra nem ajánlatos, hiszen fedőképességben nem annyira erős ez a kategória. Az érzékeny bőr legnyerőbb alapozó típusa.

– CC krém: Jelentem, ez a kategória még nálam is kipróbálásra vár, de az általam olvasott eddigi leírásokból ez annyiban különbözik a BB-től, hogy erősebb a fedőképessége. 

– Air Brush: Szintén egy kis érdekesség, Magyarországon még csak a sminkesek használják, élő retusálásnak hívják az air brush-sal való sminkelést. Gyönyörű és tartós fedést biztosít.

Modell: Nikolett / E’clat models
Fotó: Málik István

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!