Te is lejárt kozmetikumokat használsz? Akkor ezekre a következményekre számíthatsz!

Írta: ,

Valószínűleg minden nő fürdőszobájában lapul egy-két ritkán használt arckrémes tubus, púder, szájfény, esetleg körömlakk, melynek rég lejárt a szavatossági ideje. Legtöbben szívünk szerint ugyanis addig használjuk kedvenc kozmetikumainkat, ameddig azok el nem fogynak, hiszen erre költöttük nehezen megkeresett pénzünket. Pedig ezeknek is van lejárata, és a nem megfelelően tárolt, illetve nem megfelelő minőségű sminktermékek használata súlyos következményekkel járhat arcbőrünkre nézve. Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy káros-e az egészségedre neszesszered tartalma!

Alapozó Kép forrása: beautybaronline.com

A por formulákat kivéve az összes alapozó vízbázisú, amit imádnak a baktériumok.

Egy kibontatlan tubus akár két évig is elállhat, de amint elkezded használni az alapozót, a legjobb, ha egy év után lecseréled.

Tárolásnál ügyelj a hőmérsékletre is, a nagy meleg ugyanis nem tesz jót a kozmetikumoknak.

Érdemes figyelni azt is, hogy nem változik-e meg a sminktermékek színe vagy állaga. Az alapozóknál például előfordulhat, hogy különválik az átlátszó olajanyag és a színanyag, amely biztos jele annak, hogy a termék már nem használható.

Fontos, hogy ilyenkor azonnal szabadulj meg tőle, a lejárt termékek ugyanis könnyen pattanásokat, illetve irritációt okozhatnak.

Ezzel a sminktermékkel különösen elővigyázatosnak kell lenned! Szakértők szerint számtalan baktérium telepedhet meg a tubusban egy-egy használat alkalmával, melyek viszketést, bőrpírt, vagy akár kötőhártya gyulladást is okozhatnak.

Ennek elkerülése érdekében lehetőleg három havonta cseréld le a szempillaspirálodat.

Jó, ha tudod, hogy a lejárt termékeknek furcsa benzines szaga van, emellett pedig állaguk ragacsossá, porszerűvé, vagy nehezen kenhetővé válik.

Amint a fent említett tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, azonnal szabadulj meg a terméktől. Ha a probléma egy-két nap múlva sem szűnik meg, fordulj orvoshoz!