Lejárt kozmetikumokat használsz? Erre a következményre számíthatsz

Póta Szilvia
Írta: ,
Lejárt kozmetikumokat használsz? Erre a következményre számíthatsz

Valószínűleg minden nő fürdőszobájában lapul egy-két ritkán használt arckrémes tubus, púder, szájfény, esetleg körömlakk, melynek rég lejárt a szavatossági ideje. Legtöbben szívünk szerint ugyanis addig használjuk kedvenc kozmetikumainkat, ameddig azok el nem fogynak, hiszen erre költöttük nehezen megkeresett pénzünket. Pedig ezeknek is van lejárata, és a nem megfelelően tárolt, illetve nem megfelelő minőségű sminktermékek használata súlyos következményekkel járhat arcbőrünkre nézve. Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy káros-e az egészségedre neszesszered tartalma!

Alapozó Kép forrása: beautybaronline.com

A por formulákat kivéve az összes alapozó vízbázisú, amit imádnak a baktériumok.

Egy kibontatlan tubus akár két évig is elállhat, de amint elkezded használni az alapozót, a legjobb, ha egy év után lecseréled.

Tárolásnál ügyelj a hőmérsékletre is, a nagy meleg ugyanis nem tesz jót a kozmetikumoknak.

Érdemes figyelni azt is, hogy nem változik-e meg a sminktermékek színe vagy állaga. Az alapozóknál például előfordulhat, hogy különválik az átlátszó olajanyag és a színanyag, amely biztos jele annak, hogy a termék már nem használható.

Fontos, hogy ilyenkor azonnal szabadulj meg tőle, a lejárt termékek ugyanis könnyen pattanásokat, illetve irritációt okozhatnak.

Szemhéjfestékek és szemceruzák

Hogy elkerüld a piros, viszkető szemeket, érdemes a por állagú szemfestékeidet három év után lecserélni.

A krém állagú termékeknél már körültekintőbbnek kell lenned, ezekben ugyanis sokkal könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok.

Ha a krémes szemhéjfesték kiszárad, ideje váltani!

A szemceruzáknak hosszabb az eltarthatósága, akár másfél évig is használhatod őket, de csak akkor, ha minden egyes alkalommal időt fordítasz a hegyezésre is.

A folyékony szemhéjtusra ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a szempillaspirálra, három hónap után érdemes tehát lecserélni ezt is!

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató