Így térj át a környezettudatos szépségápolásra 3 egyszerű lépésben

Nagy Niki
Írta: ,

Sokan gondolják azt, hogy a környezettudatos életmód nem egyszerű, főleg akkor nem, ha hozzá vagy szokva a kényelemhez – pedig olyan apró változtatásokkal is sokkal zöldebb lehetsz, amiket a mindennapi életedben észre sem veszel. Ez a három lépés például a szépségápolási szokásaidat alakíthatja egy kicsit környezettudatosabbá anélkül, hogy nagy terhet rakna a nyakadba, és kellemetlenné válna.

Sokszor úgy tűnhet, egy ember környezettudatos törekvései nem sokat nyomnak a latban, de ez egyáltalán nem így van: már te is rengeteget tehetsz azért, hogy egy kicsit jobb legyen a bolygónkon élni. Az alábbi három lépés például nagyon kevés erőfeszítésedbe kerül, viszont elindulhatsz vele egy olyan úton, ami környezettudatossá tesz.

Informáld magad!

Nem hiába mondják, hogy az információ hatalom: ha nem tudod, milyen helyzetben van a Föld, és nem vagy tisztában azzal, hogy milyen lépéseket tehetsz ennek javítására, akkor nem tudsz olyan felelős döntéseket hozni, amelyek tényleg segíthetnek.

A szépségápolás területén is érdemes nekiveselkedned az internetnek, és kikutatni, milyennek kell lennie egy környezettudatos terméknek, milyen jelzéseket és milyen összetevőket kell keresned, hogy biztosan ne vezessenek félre. Ha tudsz angolul, a The Environmental Working Group (EWG) oldalán rengeteg okosságot találsz, ha pedig nem, akkor a Zöldboltban és a hozzá hasonló platformokon számtalan hasznos információt olvashatsz.

A bőröddel kezdd!

Így térj át a környezettudatos szépségápolásra 3 egyszerű lépésben

A környezettudatos szépségápolásnak nemcsak arról kell szólnia, hogy a környezetet véded, hanem arról is, hogy a saját bőrödre, szervezetedbe nem viszel olyan anyagot, ami a bolygót is mérgezi, és neked sem tesz jót. Az első lépés mindig az legyen, hogy azokat a termékeket cseréled le, amelyeket közvetlenül a bőrödre juttatsz, ezen belül is az arcod legyen a prioritás.

Keress olyan arckrémet, arclemosót, alapozót vagy BB-krémet, ami természetes anyagokból, felesleges vegyszerek felhasználása nélkül, ökogazdálkodásokból szerzett alapanyagokkal dolgozik, és a gyártója nem kísérletezget állatokon.

Lehet, hogy egy kicsit drágább lesz, mint amihez hozzászoktál, de ezek a termékek rendszerint sokkal jobb minőségűek is, tehát tovább tartanak majd, mint az egyszerű drogériás változatok.

Próbáld ki a csomagolásmentességet!

Ahol lehetőséged van rá, olyan terméket keress, amelyet vagy nem csomagolnak, vagy környezettudatos csomagolásban árulnak. Ez könnyebb vállalkozás, mint hinnéd – vannak már olyan szappanok, sőt, szappanformájú samponok is, amelyek ilyen kiszerelésben kaphatók. Ha mégis olyat választasz, aminek van csomagolása, akkor inkább nagyobb kiszerelésben vásárolj, hiszen így kevesebb műanyagot dobsz el feleslegesen, és a termék is tovább kitart – arról nem is beszélve, hogy valószínűleg anyagilag is jobban jársz, hiszen leosztva ezek a szépségápolási termékek általában olcsóbbak.