Kinyomtad a pattanásod? 10 tipp, hogy ne legyen rosszabb, a bőrgyógyászok ajánlásával

Szőke Angéla
Írta: ,

A pattanások pubertáskorunkban jelennek meg először az arcunkon és talán kijelenthetjük, hogy kéretlen jelenlétük életünk végéig elkísér minket. Ha egy nő felfedez a bőrén egyet, leküzdhetetlen vágyat érez arra, hogy kinyomja, sajnos még akkor is, mikor ezzel csak jelentősen feltűnőbbé varázsolja a bőrhibát.

Azzal, hogy piszkáljuk, nemcsak a természetes gyógyulási folyamatot gátoljuk és okozunk – szinte minden esetben – elkerülhető gyulladást, de rossz esetben még seb is maradhat az irritált pattanás után.

Egy seb begyólulása pedig sokkal tovább tart, mint egy kis pattanás felszívódása, ráadásul ha megsüti a nap, még heg is képződhet! A bőrgyógyászok tisztában vannak vele, hogy a legtöbb ember kinyomja a pattanását, ha felfedezi, ezért erre az esetre az alábbi tíz jótanáccsal szolgálnak.

Moss kezet előtte

A legtöbbször az okozza a gyulladást, hogy piszkos kézzel nyúlunk arcunkhoz. Pedig elengedhetetlen, hogy – akár pattanást nyomogatunk, akár nem – arcbőrünkhöz minden eseten csakis alaposan megmosott kézzel érjünk. 

Az arcod is tisztítsd meg

Ha hazaérünk és nekiállunk a bőrhibáinkat piszkálni, észben kell tartanunk, hogy azzal az egész nap alatt felhalmozódott szmogot, port, faggyút, kopott sminket és minden egyéb piszkot is a sebbe dörzsöljük, ami az elmúlt órákban rakódott arcunkra. Mindenképpen tisztítsd meg az arcod, jó alaposan. 

Milkos/depositphotos.com

Hidratálj

Ha kinyomtad a pattanást, töröld szárazra a helyét. Ha vérzik, nyomj rá pár percig egy papírzsebkendőt, majd kend be a területet – illetve az egész arcod – hidratáló krémmel. Figyelj oda, hogy lehetőleg gyengéd, kímélő termélet használj. 

Védd, amíg gyógyul

A kinyomott pattanás körüli bőr kifejezetten sérülékeny a következő pár napban, ezért ügyelj arra, hogy arra a területre ne kenj hámlasztó hatású termékeket és semmiképpen ne érje bőrradír sem. Még a C-vitaminos krémek is irritálhatják ilyenkor. 

Ne piszkáld tovább

Ugyan nagy a csábítás, hogy pár nap múlva még egy kicsit nyomkodj rajta, de ezt már mindenképpen álld meg. Főleg akkor, ha a seb már varas, hiszen ha azt lekaparod, megmaradhat a heg. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!