Ikonikus sminkek? Így készítsd el könnyedén!

Bukor Ágnes
Írta: ,

Minden kornak van egy ikonja, akit a tömeg félistenként ajnároz, és az őt követők mind külső megjelenésben, mind belső tulajdonságokban hasonlítani akarnak rá. Ilyenkor utánozzuk az „idol” külső jegyeit (ruházat, ékszerek, hajstílus, tetoválás, smink stb.), de gyakran a „bálványunk” szokásait is előszeretettel másoljuk. Nincs ezzel semmi gond, hiszen még a legnagyobb divatházak is egymás kollekcióiból inspirálódnak. A mostani cikkemben három idol sminkjét mutatom be neked, és ezeket akár te is könnyedén elkészítheted!

Madonna – A ’80-as évek bálványa

Kék szemhéj, „légyláb” pillák és… pink rúzs! Ezek voltak a ’80-as évek legcikibb szépségtrendjei. A hölgyek akkoriban már csak az öltözékükkel keltettek ennél „borzalmasabb” látványt. De nem szeretném elvenni a kedved! Amennyiben tetszik, és ki szeretnéd próbálni, akkor ne riadj vissza! Ha ügyes vagy, ízlésesen is el tudod készíteni Madonna sminkjét.

Forrás: tumblr, henrrydelavega

A korszak legütősebb párosa a feltűnő színű szemhéjfesték és a rózsaszín vagy piros rúzs volt. (Tudod-tudom, pont most ugrott be anyukádról egy emlékkép, ahogy a vasárnapi ebédet tupírozott hajjal, éppen ebben a sminkben szolgálja fel…) Tekintve, hogy akkoriban a szempillaspirálok minősége még hagyott némi kívánnivalót maga után, elkerülhetetlen volt a „légyláb” hatás, amely alatt az eltúlzott festékmennyiséget és az összeragadt pillákat értem.

Ha kedvet érzel Madonna sminkjéhez, akkor használj színes szempillaspirált, hiszen az is nagyon menőnek számított akkoriban. A szádra pedig vigyél fel egy pink rúzst, és máris úgy fogsz tündökölni, mint a popdíva!

Marilyn Monroe – Az örök díva

A szexszimbólum, a díva, az örök ikon! Marilyn röviden: elbűvölő vörös ajkak, csábos cica szem és szőke loknik. Ki ne akarna egyszer az életben olyan sminket viselni, mint Marilyn? Ha te is ki szeretnéd próbálni, akkor jó, ha kéznél van a piros rúzsod és a fekete tusod.

Forrás: tumblr, ourmarilyn

A dívának mindig problémamentes volt a bőre, ha te is ilyet szeretnél, akkor ezt egy erős fedésű camouflage alapozóval érheted el. Miután felkented, egy transzparens púderrel hintsd meg a bőröd. Amennyiben bizonytalan vagy a tusvonal meghúzásában, itt találsz egy kis segítséget a helyes elkészítéséhez. Ha nem kedveled a műszempillát, akkor is van megoldás: vigyél fel a pillákra akár három-négy réteget is a szempillaspiráloddal. A tanácsom az, hogy matt piros vagy vörös rúzst használj, hiszen az sokkal tartósabb, mint a fényes társa.

A ’60-as évek Twiggy-je

Óriási szemek, hosszú szempillák, rövid, kissé fiús haj, ártatlan babaarc. Lesley Hornby néven született, és nem volt több 40 kilónál, mégis a ’60-as évek első igazi szupermodelljeként emlékszünk vissza rá. Sminkjével mindenki közül kitűnt.

Amikor elindult a hullám, mindenki őt akarta utánozni, mind soványságát, mind különleges sminkjét tekintve. A három ikon közül Twiggy sminkjét választottam ki, ezt készítettem el magamnak. A megjelenéséhez hozzátartozott egy makulátlan, szinte már zavaróan fehér bőr, melyet egy világos alapozóval és halvány púderrel érhetsz el. Az orcákra szigorúan rózsást pírt tegyél, ezzel is fokozva az ártatlan kisugárzást. 

Forrás: Bukor Ági, instructables.com

Twiggy sminkje felettébb érdekes vonalvezetéssel készült. A mélyítő vonalra (a mozgó szemhéj legmélyebb vonala) fekete szemceruzával húzott egy csíkot, melyet fekete szemhéjpor és egy kis ecset segítségével tett tartóssá. Ennek a vonalnak az a különlegessége, hogy a szem külső szélén túl húzta, olyan hatást keltve, mintha szomorú lenne. A műszempilla elengedhetetlen kelléke volt mind a kornak, mind Twiggy sminkjének. Volt arra is példa, hogy a felső sorra dupla szempillasort tett, ezzel is fokozva a hatást, a szem alsó vonalára pedig gél állagú tussal vastag szempillákat rajzolt. A szájára matt rózsás árnyalatú rúzst használt, szigorúan szájkontúr ceruzával.

Ha vissza akarsz repülni a ’20-as, ’60-as vagy éppen a ’80-as évek világába, akkor idézd meg azt valamelyik női ikon sminkjével!