Harc a ráncok ellen – A krémektől a plasztikáig

Kató Iringó
Írta: ,

Egy asszony csak akkor elégedett teljesen, ha legalább tíz évvel fiatalabbnak néz ki, mint a saját lánya” – mondta Oscar Wilde, és kétségtelen, a negyedik X után a legtöbb nő már lázasan keresi, hogy mivel tüntetheti el az öregedés hírnökeit: a fránya ráncokat és a megereszkedettséget.

Miért leszünk ráncosak?

Ahogy idősödünk, a bőrünk mélyén lévő elasztin és kollagén nevű kötőszöveti rostok termelődése sajnos fokozatosan csökken, így szépen-lassan megváltozik a kötőszövetünk állaga. Ennek a folyamatnak előbb-utóbb már kívülről is látható jelei lesznek: kialakulnak a ráncok, barázdák, a bőr elkezd petyhüdtté válni, hiszen veszít feszességéből és rugalmasságából, sőt, végül akár teljesen megváltozhat az arc egész kontúrja.

Tudtad?

A kollagén termelődése 20 éves korunktól évente 1%-kal csökken.

A világon nők milliói keresik a fiatalság titkát a legkülönbözőbb termékekben és kezelésekben, a választék pedig kétségtelenül nagy. A pár száz forintos ránctalanító krémektől kezdve a kozmetikai szalonos vagy orvos-esztétikai intézetes kezeléseken át egészen a méregdrága plasztikai sebészetig széles a skála, így ki-ki eldöntheti,  mit szeretne, illetve mit tud igénybe venni.

Ránctalanító krémek

Jó tudni azonban, hogy a mélyebb ráncok eltüntetése ránctalanító krémekkel szinte lehetetlen, ugyanis a bőr csak minimális mennyiséget enged át a felkent kozmetikumokból. A bennük lévő hatóanyagok (Q10, aloe vera, rózsakivonat, jojobaolaj, stb.) nem igazán tudnak lejutni elég mélyre, és így végeredményben nem tudják kifejteni ránctalanító hatásukat – lényegében azt, amiért megvásároltuk őket. Tehát aki valóban, azaz látványosan és hatékonyan meg szeretne szabadulni a ráncaitól, annak sajnos nem elég krémezgetnie magát – pedig olyan jó és egyszerű lenne. :) A krémeket ajánlatosabb inkább hidratáló funkciójuk miatt, illetve megelőzés szempontjából használni, és akkor kevésbé fogunk csalódni.