Gyakran cserepesek az ajkaid? 5 meglepő ok, ami a háttérben állhat

Zabolai Margit
Írta: ,

A hűvös, szeles időben sokan szenvednek a kiszáradt, cserepes ajkaktól, melyeken a megfelelő hidratálás és a bőséges folyadékfogyasztás segíthet. Azonban, ha gyakran találkozol a kellemetlen jelenséggel, érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem valamelyik alábbi probléma áll-e a háttérben.

Candida Kép forrása: ilexx/depositphotos.com

A Candidával a legtöbben nőgyógyászati fertőzés formájában találkoznak, de a kirepedezett ajkak is lehetnek az élesztőfertőzés tünetei. Candida mindannyiunk szervezetében van, a probléma akkor jelentkezik, amikor az elszaporodik, erre pedig elsősorban a meleg, nedves testrészeken nagy az esély.

A Candida-fertőzés okozta kicserepesedés, repedezés elsősorban a száj sarkában jelentkezik, és ha még nem túl nagy a baj, jellemzően bőséges hidratálással és az ajkak nyalogatásának elkerülésével orvosolható.

Ha ez nem vezet eredményre, érdemes felkeresnek egy orvost vagy egy dietetikust.

Nem is gondolnánk, de a napfény komoly károkat okozhat az ajkak érzékeny bőrén, különösen a téli időszakban, amikor egyébként is hajlamosak vagyunk megfeledkezni az UV-védelemről, pedig éppen ilyenkor a legnagyobb a veszélye a napkárosodás okozta kirepedezésnek.

A megfelelő hidratálás mellett legalább ennyire fontos, hogy mindig viselj fényvédőt az ajkaidon is: válassz olyan ajakápolót, amelyben UV-szűrő van, ha pedig rúzst vagy szájfényt viselsz, akkor abból is UV-biztos változatot keress, és alatta alaposan hidratáld a bőrt.