Gyakran cserepesek az ajkaid? 5 meglepő ok, ami a háttérben állhat

Írta: ,

A hűvös, szeles időben sokan szenvednek a kiszáradt, cserepes ajkaktól, melyeken a megfelelő hidratálás és a bőséges folyadékfogyasztás segíthet. Azonban, ha gyakran találkozol a kellemetlen jelenséggel, érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem valamelyik alábbi probléma áll-e a háttérben.

Candida Kép forrása: ilexx/depositphotos.com

1/5 Candida

A Candidával a legtöbben nőgyógyászati fertőzés formájában találkoznak, de a kirepedezett ajkak is lehetnek az élesztőfertőzés tünetei. Candida mindannyiunk szervezetében van, a probléma akkor jelentkezik, amikor az elszaporodik, erre pedig elsősorban a meleg, nedves testrészeken nagy az esély.

A Candida-fertőzés okozta kicserepesedés, repedezés elsősorban a száj sarkában jelentkezik, és ha még nem túl nagy a baj, jellemzően bőséges hidratálással és az ajkak nyalogatásának elkerülésével orvosolható.

Ha ez nem vezet eredményre, érdemes felkeresnek egy orvost vagy egy dietetikust.

2/5 Nap

Nem is gondolnánk, de a napfény komoly károkat okozhat az ajkak érzékeny bőrén, különösen a téli időszakban, amikor egyébként is hajlamosak vagyunk megfeledkezni az UV-védelemről, pedig éppen ilyenkor a legnagyobb a veszélye a napkárosodás okozta kirepedezésnek.

A megfelelő hidratálás mellett legalább ennyire fontos, hogy mindig viselj fényvédőt az ajkaidon is: válassz olyan ajakápolót, amelyben UV-szűrő van, ha pedig rúzst vagy szájfényt viselsz, akkor abból is UV-biztos változatot keress, és alatta alaposan hidratáld a bőrt.

3/5 Vitaminhiány

A B2-vitamin, vagy más néven riboflavin nélkülözhetetlen a sejtek működéséhez és a zsíranyagcseréhez, valamint a vérben lévő aminosavak szinten tartásához.

Ha az ajkaid nem csak kirepedezettek, de duzzadtak, érzékenyek is, akkor elképzelhető, hogy ennek a vitaminnak a hiánya áll a háttérben, az érzékeny bőr nem tud megújulni.

Megoldás lehet, ha szedsz valamilyen multivitamint, de B2-vitaminban gazdag ételeket is fogyaszthatsz, például tojást vagy sovány húsokat.

4/5 Túl sok vitamin

Míg a megfelelő vitaminbevitel kiemelkedően fontos lehet az egészséges bőr és a selymes ajkak megőrzéséhez, a túlzásba vitt vitaminfogyasztás éppen úgy ártalmas lehet.

Az A-vitamin például akár fel is tud halmozódni a szervezetedben, és ideális esetben inkább az étrendedből, mint étrendkiegészítőkből kellene hozzájutnod ehhez a vitaminhoz.

Az A-vitamin túladagolásának egyik tünete a kirepedező, érzékeny bőr és ajkak lehetnek, azonban egészen bizonyosan csak egy laborvizsgálattal lehet megállapítani, hogy valóban túl sok A-vitamin van-e a szervezetedben.

Ha szedsz valamilyen A-vitamin tartalmú készítményt (és azt nem orvos írta fel), kipróbálhatod, hogy néhány napig elhagyod, és megfigyeled, hogy javul-e a bőröd és az ajkaid állapota.

5/5 Gyógyszerek

Sok gyógyszer is van, melyek egyik mellékhatása az ajkak kirepedezése, cserepessége lehet.

Ha vényköteles tablettákat szedsz hypothyreosis-ra, aknéra vagy magas vérnyomásra, akkor a lehetséges mellékhatások között valószínűleg megtalálod az ajkak kiszáradását és enyhe duzzanatát. A hidratálás enyhítheti a panaszaidat, de ha a kirepedező ajkak továbbra is zavarnak, mindenképpen konzultálj róluk az orvosoddal.

Valószínű, hogy a probléma, amire a gyógyszert szeded, súlyosabb, mint a kiszáradt száj által okozott kellemetlenség, vagyis a készítménynek több az előnye, mint a hátránya, de az állandóan kirepedt ajkak nem csak fájdalmasak és kellemetlenek, de idővel el is fertőződhetnek, így nem érdemes csendben belenyugodni ebbe a tünetbe.