Fontos szempontok az alapozód vásárolásánál és használatánál

Írta: ,

Az alapozó a sminkünk egyik legfontosabb része. Ha sikerül jól kiválasztanod és megfelelően használnod, akkor egy szempillaspirál társaságában is már csodálatos megjelenést varázsolhatsz magadnak. Ellenkező esetben totálisan elronthatod a sminkedet, és a legkevésbé sem leszel vonzó. Lássuk, milyen tévhitek övezik az alapozó használatot, és mi mindent kell tudnod róla!

„Alapozóra nincs szükségünk” Kép forrása: behance.net

1/5 „Alapozóra nincs szükségünk”

Csak azok gondolják így, akik nem találták meg az ideális terméket. Tény, egy rossz alapozó könnyen kelthet maszkhatást, művivé teheti a megjelenésedet és az emberek azt feltételezhetik rólad, hogy egyáltalán nem vagy szép, ha ennyi sminkre van szükséged.

Ezzel szemben, a mai modern alapozók gyakorlatilag láthatatlanok, feltéve, hogy szánsz rájuk pénzt, és elsajátítod a felvitelükhöz szükséges ismereteket.

Ezek az új alapozók már hidratálnak, UV-szűrővel védik a bőrt, és vásárolhatsz belőlük vegán, 100%-ban természetes, vagy éppen extra érzékeny bőrre készültet is. Ha mindehhez hozzávesszük a tényt, hogy segítségükkel elrejtheted a bőrhibákat, a karikákat, egyszóval sokkal egységesebb arcbőrt varázsolhatsz magadnak, akkor az említett kijelentés máris megbukott.

2/5 Ahogy sose vásárolj

Rossz alapozót sokkal könnyebb venni, mint jót, ezért leginkább a vásárlás során bukik, vagy áll minden. Sose vegyél azért alapozót, mert a barátnődnek, a kedvenc vloggerednek bejött!

A márkát még csak-csak megjegyezheted, de ha nem teljesen ugyanolyan a bőrötök, akkor könnyen csalódhatsz.

Számít a bőrtípus, hogy vannak-e szeplőid, pattanásaid, pirosas foltok a bőrödön, vagy éppen milyen árnyalata van az arcodnak.

Apropó, árnyalat! Eszedbe se jusson próba nélkül alapozót venni! Sajnos nem elég az sem, ha a drogériában teszteled, ki kell menned vele a természetes fényre, és lehetőleg viselned is kell néhány órát, hogy megfigyelhesd a tartósságát, vagy éppen azt, miként idomul a bőrödhöz.

Jól látod, ez nem pár perces művelet, de a jó hír az, hogy alapozó típust akár évekre is választhatsz magadnak – tehát csak az első vásárlás hosszadalmas.

A megfelelő tónus kiválasztása Kép forrása: observer.com

3/5 A megfelelő tónus kiválasztása

Alapvető, mégsem lehet vele eleget foglalkozni. Azt már a többség tudja, mennyire fontos, hogy a saját bőrszínünkhöz eső, lehető leginkább passzoló alapozót vásároljuk meg. Azonban azzal már kevesen foglalkoznak, hogy a bőrszíne mindenkinek változik, télen és nyáron több árnyalatnyi különbség lehet. Ennek érdekében érdemes a megfelelő alapozóból két színt is vásárolni: egyet, ami a nyári, és egyet, ami a téli bőrszínedhez passzol.

Ennek fényében mindig könnyen kikeverheted azt a színt, ami a lehető legjobban passzol az aktuális bőrszínedhez.

Emellett figyelembe kell venned az alapozó saját színét: sárgás, vagy éppen rózsás? Utóbbi a legtöbb embernek ránézésre jobban tetszik, pedig hazánkban az átlagos bőrszín a sárgás-bézses árnyalat, így a nőknek is inkább azok az alapozók állnak jól, amik ezt a tónust képviselik.

Figyelned kell a bőrtípusodra is Kép forrása: makeup.allwomenstalk.com

4/5 Figyelned kell a bőrtípusodra is

Ezen a ponton talán többen elhasalnak, mint a szín kiválasztásánál, hiszen azt sokkal könnyebb észrevenni, hogy az alapozó színe beleolvadt-e a bőrünkbe, vagy éppen rikít rajta. Ezzel szemben sokan azzal sincsenek tisztában, milyen a saját bőrtípusuk, nemhogy azzal, hogy ezen a téren az alapozók is különböznek.

Szerencsére van választék! Vízhiányos, száraz bőrre folyékony, esetleg a habos állagú alapozó, zsíros bőrre ásványi, porított, mattító alapozó való a leginkább. Létezik olajos, és vízbázis alapú alapozó is, ha bizonytalan vagy, az utóbbival nem igazán tudsz melléfogni.

Persze, sok más szempont is közbeszól a választásba, mint pl. milyen erős fedést szeretnél? Minél jelentősebbet, nyilván annál jobban eltávolodsz a természetes sminktől, ám annál kevésbé fognak látszani a bőrhibáid.

Felviteli problémák Kép forrása: citizensofbeauty.com

5/5 Felviteli problémák

Ha megvan a tökéletes alapozó, a dolog nehezén már túl vagy, de azért szót kell ejteni a helyes felvitelről is. Ami biztos, a túl sok sosem jó. Ha sokat kell feltenned az alapozódból, akkor garantált, hogy rossz terméket választottál, és az is, hogy (hiába passzol a szín) borítékolhatod a maszkhatást.

Persze arra ne számíts, hogy az alapozó egyáltalán nem fog látszani, még a legjobb minőség is észrevehető, de azon igenis lehet javítani , mennyire feltűnő sminkünk ezen része. Érthető módon, minél kevésbé, annál jobb. A felvitelre több eszköz is létezik, a legtöbb sminkes úgy véli, a kézzel való felvitel a legrosszabb választás, de ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

Ami fontos: nem arra való az alapozó, hogy minden hibát elrejts vele. Arra ott van pl. a korrektor, aminek kifejezetten ez a szerepe, és nem az ötödik réteg alapozó lesz az, ami elrejti a pattanásodat.