Felejtsd el a drága kozmetikumokat! Ezekben az alapanyagokban annyi kollagén van, amennyire a bőrödnek szüksége van!

Stumpf Bea
Írta: ,

Biztosan hallottad már a kozmetikusodnál, a reklámokban vagy olvastad egy-egy kozmetikum hátulján azt a kifejezést, hogy kollagén. Ez az a csodaszer, amit manapság mindenbe belerejtenek a szépiparban, hiszen ettől lesz fiatalabb, ragyogóbb és gyönyörűbb a bőröd. Persze mindennek megvan az ára, legalábbis eddig ez volt a képlet. Lássuk, hogyan fogyassz belőle többet a mindennapokban természetesen!

Kaliforniai paprika        Kép forrása: flickr.com

A kaliforniai paprika telis-tele van C-vitaminnal, a kollagén pedig ezzel a vitaminnal szintézisben található meg minden egyes falatjában.

Ennek az egyensúlynak a fenntartása azért is fontos, mert egy megfelelő C vitamin szint alatt a szervezet nem tud hatékonyan kollagént termelni, bármilyen szuper alapanyagokat is fogyasztasz.

Már egy-két darab nyers paprika fedezi a napi C vitamin szükségleted több mint 100%-át, így ha legközelebb mártogatóst készítesz, akkor mindenképp cseréld le a chipset friss, nyers zöldségekre és semmiképp ne felejtsd ki a színes kaliforniai paprikákat sem!

Paradicsom Kép forrása: whiteonricecouple.com

A megfelelő kollagénszint fenntartása nem csak akkor érhető el, ha minél többet fogyasztasz belőle vagy külsőleg próbálod bevinni krémek és egyéb kozmetikumok formájában, hanem akkor is, ha véded azokat, amiket a szervezeted megtermelt.

A paradicsomban található likopin pontosan ezért felelős, hiszen ez óvja a bőröd a külső hatásoktól, azaz például az ultraviola sugárzástól vagy a szennyeződésektől, amelyek a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe.

Próbáld ki, hogy egy darabig több paradicsomot eszel, mint korábban, azaz a reggelidhez, a főételekhez és vacsorára is eszel belőle egy-két szemmel, utána már fel sem fog tűnni, könnyen hozzászoksz majd.

Ha nem szereted a paradicsomot, ne aggódj, a likopint nagy mennyiségben az egyéb piros vagy narancssárga zöldségeken és gyümölcsökben is megtalálod, mint például a dinnyében vagy a grapefruitban.