Ezért veszélyes az önbarnító krém

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Ezért veszélyes az önbarnító krém

Csak magunkra kenjük, és pár perc múlva olyan barnák vagyunk tőle, mint amikor egy heti nyaralás után hazajövünk. Sokan használjuk, mert nyár elején jól mutat, amikor a szekrényből elővett nyári, vidámságot és szabadságot idéző ruhadarabjainkat újra magunkra vesszük. De mi az ára a gyors hatásnak?

Mit okozhat?

Az önbarnító krém nem hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, csak a legfelső hámrétegbe szívódik be. Emiatt azt gondolnánk, hogy nem árthat. Ha hetente egyszer csak annyit masszírozunk bele a bőrünkbe, amennyi éppen szükséges, még nem okoz panaszt.

Mindenesetre még így is érdemes óvatosnak lenni. Allergiát, pattanásokat okozhat. A mesterséges barnulásnak kitett fényes, egészségesnek látszó bőrt piros foltok tarkíthatják, miután a krém hatása elmúlik.

Bőrrák ellen véd?

Van, aki azért használ önbarnító készítményt, mert fél a ráktól, és tudja, hogy a fehér bőrben a napsugarak könnyebben kárt tehetnek, mint a sötétebb árnyalatú bőrben. Ezenkívül a sápadtság egészségtelennek is tűnik.

A smink nyáron az erős fény miatt alig érvényesül, ráadásul az arcfestékek szintén árthatnak, ha nem mossuk le.

Az izzadás miatt nem is tartós ilyenkor a smink. Ezért érezzük jól magunkat, ha a bőrünk barna. Valóban nagyon mutatós, a bőrrák ellen azonban a mesterségesen előidézett barnaság nem nyújt védelmet.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba