Ezért pattanásosabb a bőröd télen, mint nyáron

Írta: ,

Azt hihetnénk, nyáron sokkal valószínűbb, hogy pattanásosodik a bőrünk, hiszen többet izzadunk, ezért többet is nyúlkálunk az arcunkhoz, mindenféle bacival összekenve magunkat. Mégis, az általános tapasztalat az, hogy télen sokkal gyakrabban jelenik meg rajtunk pattanás, mint a melegebb hónapokban. Mi okozza ezt, és mit tehetünk ellene?

Az arcápolásban van a hiba Kép forrása: indulgy.com

1/5 Az arcápolásban van a hiba

A leggyakoribb oka a túlzott pattanásosodásnak az, hogy a hideg miatt teljesen máshogy kezeljük a bőrünket – sokkal nehezebb arcápolókat használunk, hiszen a jeges szél és a folyamatos rossz idő miatt gyakrabban szárad ki, és jobban igényli az arckrémeket.

Még ha nem is kensz magadra kifejezetten téli krémet, a sima ápolódat valószínűleg gyakrabban használod, ami a pórusok eldugulásához és pattanások kialakulásához vezet.

Ezen kívül kevesebbet is mossuk az arcunkat, mint nyáron, hiszen ilyenkor a hideg víz gondolatától is kiráz a hideg (jogosan), pedig az a legegyszerűbb és leghatásosabb tisztítási módszer.

Az izzadás hiánya is baj Kép forrása: andreskal.com

2/5 Az izzadás hiánya is baj

Bár azt hihetnénk, hogy az izzadással csak koszosabb és pattanásosabb lesz a bőr, ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk: az izzadás során a bőröd ugyanis kitisztítja saját pórusait, kimosva a szennyeződéseket belőlük.

Mivel télen az arcodat nem dugod sál alá, a hideg miatt szinte egyáltalán nem izzadsz, így a pórusok eltömődnek, és szép kövér pattanások alakulnak ki belőlük.

Emellett a hideg szél nagyon kiszárítja a bőröd, ami fokozott faggyútermeléshez vezet – ez pedig egyenes út a fránya patik megjelenéséhez.

A téli pattanásokat ráadásul sajnos sokkal nehezebb eltüntetni, mert makacsabbul ragaszkodnak a bőrödhöz.

Mit tehetsz ellene? Kép forrása: vanityplanet.com

3/5 Mit tehetsz ellene?

A legfontosabb tipp, amit ilyenkor adhatunk, az az arcápolásra vonatkozik: minél jobban egyszerűsítsd le a mindennapi rutinodat, lehetőleg olyan termékeket használj, amelyekben a legkevesebb mesterséges adalékanyag van, és ne kenj hatszázféle dolgot az arcodra egymás után.

Egy arctisztító és egy arckrém bőven elég, ha pedig nagyon problémás a bőröd, akkor esetleg egy tisztító tonikot is beiktathatsz néha. Ha gyorsan kiszárad az arcod, heti egyszer inkább használj rá pakolást, minthogy minden nap extra nehéz krémekkel stresszeld.

A legtutibb az, ha természetes alapanyagokat használsz csak – például kókuszolajjal mosod le az arcod a tonik után, hiszen ez egyszerre hidratál és tisztít, ráadásul nincs benne rengeteg káros E-betű.

Azért arckrémet mindig használj! Kép forrása: tumblr, thenletitbe

4/5 Azért arckrémet mindig használj!

Minél inkább száraz az arcod, annál több olajat termel, hiszen megpróbálja kompenzálni a sérült felületeket. Ennek teljes káosz lesz a végeredménye: száraz a bőröd, de mégis zsíros, és gyakorlatilag semmi nem hat rá.

Ha alapvetően zsírosabb a bőröd, de télen könnyen kiszárad, használj zsíros bőrre alkalmazható éjszakai krémet – ez van olyan intenzív, hogy táplálja a száraz területeket, és éjszaka még az sem zavaró, ha egy kicsit fényesedik a T-vonalad. Ha egyébként is könnyen pattanásosodik az arcod, válassz olyan terméket, amiben szalicilsav is van, hiszen ez hatékonyan fellép a gyulladások ellen is.

 Mozogj és egyél egészségesen!

5/5 Mozogj és egyél egészségesen!

Ha keményen edzel, mindegy, milyen hideg van, izzadni fogsz – még az arcod is, így pedig kitisztítja a saját pórusait, és rásegít az esti és reggeli arctisztítási rituálédra.

Figyelj arra is, hogy kevés zsíros ételt egyél (hiába kívánja a hidegben ezeket a szervezeted, és nem a salátát), mert elősegítik a pattanások kialakulását – viszont olívaolajat egész nyugodtan használj, mert ettől ragyogóbb lesz a bőröd. 

Ha nagyon nem segít semmi, próbáld ki, hogy kevesebb tejterméket eszel, ezek ugyanis alapjáraton feldolgozott ételek, és nem tesznek túl jót sem az emésztésednek, sem a bőrödnek.