Érzékeny a bőröd? Ezt kell tudnod a hipoallergén sminktermékekről

Írta: ,

Mit is jelent az, ha valami hipoallergén? Egyáltalán, ha valamin rajta van ez a jelzés, akkor már teljesen biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen allergiás reakciót nem fog kiváltani a bőrünkön? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptok a következő cikkemben!

Tisztázzuk, hogy mi is az a hipoallergén termék!

1/5 Tisztázzuk, hogy mi is az a hipoallergén termék!

A hipoallergén kifejezést olyan termékekre használjuk, amelyek összetevői úgy lettek kifejlesztve, hogy minimalizálják annak az esélyét, hogy az bármilyen allergiás reakciót is kiváltson a bőrünkön.

A bőrgyógyászatban jellemzően mindig hipoallergén termékeket használnak, de mivel a legújabb felmérések szerint a nők több, mint felének érzékeny a bőre, egyre fontosabbá vált, hogy a mindennapokban is könnyebben hozzájussanak ilyen készítményekhez.  

A jó hír pedig az, hogy mostanra a legtöbb sminkmárka is felfigyelt erre, így egyre többször előfordul, hogy egy adott termék hipoallergén változatát is piacra dobják!

Milyen márkát válassz?

2/5 Milyen márkát válassz?

Ha nem szeretnél szintetikus tartósítószereket, illatanyagokat, színezékeket tartalmazó kozmetikumot használni, akkor neked találták ki a dm-ben kapható alverde márkát, melynek termékei főként növényi eredetű összetevőkből állnak. 

A felhasznált összetevők kiválasztásánál ráadásul előnyben részesítik az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat, és a gyártás során még arra is figyelnek, hogy a lehető legjobban megóvják a környezetet. 

Emellett egyébként jó szívvel ajánlom a La Roche Posay termékeit is, amiknek a nagy többsége hipoallergén, ráadásul az érzékenység mellett a sérült bőr ápolása is fókuszban van náluk. 

Mennyire tartósak ezek a termékek?

3/5 Mennyire tartósak ezek a termékek?

Őszinte leszek, én eddig akárhány alverde terméket használtam, azok nem hozták azt a tartósságot, mint a normál sminktermékek. Ez nyilván azért van, mert teljesen természetes összetevőket tartalmaznak, amiknek nem csak a tartóssága gyengébb, de a színek intenzitása sem a megszokott. Valamit valamiért.

Ebben az esetben én azt ajánlom, hogy vidd magaddal a korrektorod – azt, amit reggel felkentél –, így akár napközben megigazíthatod a sminkedet, ha szükséges.

A hipoallergén termékeknél egyébként azt is tudnod kell, hogy könnyebben elválnak egymástól az összetevők, amit úgy lehet észrevenni, hogy az alapozó két egymástól elkülönülő rétegben jelenik meg a tégelyében. Ilyenkor nem kell egyből megijedni, hogy megromlott a termék! Csak jól össze kell rázni a tubust, és máris visszaáll a megszokott, homogén szerkezet.

Persze azért a szavatosságot mindig érdemes ellenőrizni úgy, hogy megnézed a doboz hátoldalát, ahol jól láthatóan fel van tüntetve egy ábra (egy kupakos, krémes tégely) és benne egy szám, hogy felbontástól mennyi ideig lehet még használni.

Csak érzékeny bőrűeknek?

4/5 Csak érzékeny bőrűeknek?

Természetesen!

A hipoallergén termékek használatánál nem alapfeltétel, hogy hiperérzékeny legyen a bőröd.

Ha ezeket a termékeket használod, azzal csak minimalizálod az allergizálás lehetőségét.

És erre persze nem csak a sminktermékeknél érdemes figyelni.

Akár a naptejnél, akár a tusfürdőnél, de még a testápolónál is létezik az érzékeny bőrűeknek kifejlesztett, hipoallergén változat.

A kozmetikusok és a bőrgyógyászok pedig már szinte csak ilyen termékeket használnak!

Nem minden arany...

5/5 Nem minden arany...

Ellentétben azzal, amit a „nagy könyv” megír ezekkel a termékekkel kapcsolatban, még így is akadhatnak kivételek, és előfordulhat, hogy egy sminktermék mégis valamilyen fajta allergiás reakciót okoz nálad.

Ennek pedig az az oka, hogy a hipoallergén kifejezés mögött nem húzódik egységes, és jól körülírható szabályozás!

Szóval ha a gyakorlatban az arcodon bármilyen elváltozások, például pici pöttyök jelennének meg – annak ellenére, hogy te hipoallergén terméket használtál –, akkor nyugodtan gyanakodhatsz az arckrémedre, vagy akár a sminkcuccaidra is!Ilyenkor próbáld ki, hogy egy ideig szünetelteted egy-egy készítmény használatát, és ha a tünetek elmúlnak, alapos lehet a gyanúd, hogy melyik okozta.