Egyszerű ételek, amik bizonyítottan fiatalítják a bőrödet

Göcző Nóra
Írta: ,

A bőr ráncosodása már a húszas éveink elején elkezdődik. Bőrgyógyászok szerint ez a folyamat a bőr minden rétegét érinti, fokozatosan csökken bőrünk vízmegkötő képessége, feszessége és hidratáltsága. A mimikai izmok állandó összehúzódás következtében az apró ráncok állandósulnak. Ráadásul a napozás és a rendszeres szoláriumozás, egyes kutatók szerint a kávé és a cukor is felgyorsítja ezt a folyamatot.

S hogy miért van az, hogy egyesek már harminc évesen jól látható, mélyen barázdált arccal mosolyognak, mások pedig még a nyugdíjas kor közeledtével is sima arcbőrnek örülhetnek? Ennek egyrészt genetikai, másrészt életmódbeli okai vannak. Előbbit ajándékba kapjuk, utóbbit viszont mi magunk is képesek vagyunk befolyásolni, többek közt a táplálkozásunkkal.

A sejthártyák és a bőr rugalmasságának megőrzéséért egyebek mellett az olajsav felelős. Az olívaolaj pedig tele van olajsavval. Ráadásul kis mennyiségben másféle esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek gyulladásgátló hatásúak.

Ha olajjal sütünk, főzünk, lehetőleg mindig olívaolajat használjunk. A legegészségesebb a 100 százalékos, extraszűz változat, ezt finomítják a legkevésbé, így antioxidáns tartalmát teljesen megőrzi.

Hevíteni tilos, hiszen elveszíti a gyógyerejét. Bátran csorgassuk zöldségekre, salátákra! Külsőleg, bőrápoláshoz is kiváló. Önts a markod közepébe egy kevéske olajat, tégy hozzá egy kevés kristálycukrot, s radírozd le a bőröd elhalt hámsejtjeit.

Nem csak arctisztításra, hanem narancsbőrre is kitűnő. A végén papírtörlővel töröld meg a bőröd, hidratáló hatása egész nap tart.

A fokhagyma fogyasztás legrosszabb mellékhatása a kellemetlen szájszag, de ezt könnyen feledteti, ha tudjuk, hogy szervezetünk számára bőrvédő polifenolokkal szolgál.

Ha szeretnénk jót tenni a bőrünkkel, akkor minél több ételbe tegyünk nyers, zúzott fokhagymát, érdemes naponta legalább egy-két gerezdet elfogyasztani.

Utána talán a csókolózásról le kell mondani, de hát a szépségért áldozatokat is kell hozni néha.