A dm-ben úgy bővült a kínálat, ahogyan mi szeretnénk - A fenntarthatóság mindent visz!

Nagy Niki
Írta: ,

Szerencsére egyre több nagyvállalat ismeri fel azt, hogy a fenntarthatóságé a jövő, és megéri befektetni a környezetvédelembe, a környezettudatosabb életmódba. Már az én generációm is úgy nő fel, hogy egyre inkább tudatos a témában, a Z-generációsoknak pedig gyakorlatilag már természetes, hogy egy zöldebb világban szeretnének élni. Ehhez járul hozzá most a dm is, hiszen a drogéria választéka rengeteg fenntartható életmódot segítő termékkel bővült. (x)

Sokan nem így gondolják, de valójában környezettudatosan élni nem nehéz. Apró változtatásokkal már olyan óriási problémák megoldásához járulhat hozzá bárki, mint a műanyagszennyezés, a szennyező mezőgazdaság, vagy éppen a légkör emelkedő széndioxid-szintje. Mindehhez nem is kell teljesen átalakítani a mindennapokat.

Én híresen lusta ember vagyok, ha életmódváltásról van szó: ami nagyobb változást, odafigyelést, kihívást jelent, nehezen marad meg a mindennapi rutinomban.

Mivel ennek ellenére nagyon fontos számomra a környezettudatosság és a fenntarthatóság, olyan módszereket kerestem, amelyekkel nagy változások nélkül tudtam egy kicsit zöldebbre váltani.

Az első lépés talán a műanyag zacskók teljes elhagyása volt: ma már csúnyán nézek bárkire az üzletekben, akik zacskóba teszik a banánt, vagy nem hoznak magukkal saját vászonszatyrot a bevásárláshoz. Vettem fém szívószálat magamnak, és ahelyett, hogy elviteles dobozokban kérném magamnak az ebédet a sarki kajáldában, főzök magamra, és dobozolok.

cottonbro/pexels.com

A közlekedésemet is teljesen átalakítottam: bár tömegközlekedni nem szeretek, csak akkor megyek a barátommal autóval a munkahelyemre, ha ő is éppen arra megy, egyébként vagy a villamost használom, vagy gördeszkázom (persze utóbbi sajnos erősen időjárásfüggő). Ezután a táplálkozásra kezdtem jobban odafigyelni: nem vagyok sem vegetáriánus, vegán meg aztán pláne nem, de igyekszem minél kevesebb állati eredetű terméket fogyasztani, mivel az állattartás az egyik legszennyezőbb iparág a világon. Végül a szépségápolási rutinomat is kicsit bezöldítettem: elkezdtem odafigyelni arra, hogy milyen összetevői vannak a krémeimnek, a samponomnak, a bőr- és hajápoló szereimnek, és arra is elkezdtem törekedni, hogy minél kevesebb műanyagcsomagolásban kapható terméket használjak.

Ezek az apró változtatások semmit nem módosítottak a napi rutinjaimon, csak egy nagyon minimális odafigyelést, és okos döntéseket igényelnek.

Persze mindez semmit nem érne anélkül, ha nem tudnék olyan üzletekben vásárolni, ahol a környezetbarát életmód fontos. Utóbbi két pontban a dm óriási segítség: ez az első olyan magyar drogéria, ahol tényleg érzem, hogy odafigyelnek a környezettudatoságra és a fenntarthatóságra. A vállalat most megkérdezte a vásárlóit, hogy mit szeretnének látni a kínálatukban, eszerint pedig teljesen megújította több termékcsaládját, és újakat is vezetett be. Nekem is van még mit zöldíteni a rutinomon, ezért az alábbi pár terméket biztosan ki fogom próbálni.

Háttér: Nika Akin/pexels.com

1. Pompom Botanikuskert szemkörnyékápoló szérum

A húgom óriási Pompom rajongó, neki ráadásul nagyon érzékeny, ekcémára hajlamos bőre van, és teljesen jól működnek rajta a természetes magyar termékek. Nagyon örülök, ha hazai márkát támogathatok, így az első dolgom volt beszerezni a Pompom szemkörnyékápolókat, ha már a dm-ben is lehet őket kapni. Érdemes megnézni a termék összetevőit: tökéletesen természetesek.

2. Pödör Bio szépség és bőrápoló olaj, zsíros - pattanásos bőrre

A Pödör Exclusive intenzív bőrápoló hatású, gazdag összetételű, 100%-ban természetes olajszérum a zsíros bőr ápolására lett kifejlesztve. Nagyon régóta keresek olyan olajat, ami nem teszi még zsírosabbá a bőrömet, és kizárólag természetes összetevőkből áll. Ez a termék nem tartalmaz tartósítószereket, színezőanyagokat sem egyéb adalékot, ráadásul vegán, vízmentes kozmetikum.

3. Manna Szappan, tündérkert

Régóta nem használok tusfürdőt, csak szappant – jelenleg egy Marseilles-ből hozott olívaolajasat koptatok már lassan egy éve, de hamarosan elfogy, és újra lesz szükségem. A Manna terméke ízig-vérig vegyszer- és pálmaolaj-mentes különlegesség, ráadásul az illata is mesés. Ezek a szappanok már nem a régi, bőrt szárító termékek – legalább annyira jók, mint egy tápláló tusfürdő. Ráadásul a csomagolás sem szennyezi a környezetet.

4. Green emotion öko zsíroldó spray, citrom illattal

Régóta szeretném a takarítást is kicsit zöldebbé tenni, de az ecet szagát nem bírom elviselni, így otthon nem kotyvasztok magamnak környezettudatos szereket. A Green emotion termékei k izárólag természetes összetevőket tartalmaznak, plusz pont, hogy állatokon nem tesztelték őket, és nagyon jó az illatuk – köze nincs az ecethez! Ami pedig igazán tökéletessé teszi a terméket számomra, az a 100%-ban újrahasznosított műanyag flakon.

5. Jessa tisztasági betét, nature

Nagyon szeretnék az a lány lenni, aki mosható betétet és menstruációs kelyhet használ (amik egyébként kaphatók a dm üzleteiben), de sajnos egyelőre ez még kívül esik a komfortzónámon. A dm saját márkás intim betéteinek és tamponjainak azonban most van egy „nature” almárkája, ami klórmentesen fehérített, illatanyag-mentes, 100 %-ban bio pamutból készülő tamponokkal bővült a már meglévő „nature” tisztasági betétek mellett. Ez ugyan nem mosható betét, de egy fokkal jobb, mint a többi környezetszennyezőbb alternatíva.

6. Planeta Organica Málnás testápoló soufflé

Lehet, hogy ezt a testápolót nem magamra kenem, hanem inkább megeszem – persze nem szó szerint, de kinézetre és illatra is olyan ez a krém, mintha valamilyen édesség lenne. Az összetevők 98%-a természetes, a termék pedig vegán, a felhasznált málnakivonat, mandulaolaj mind biogazdálkodásból származik. Így mindenféle klímabűntudat nélkül kenheti magára az ember.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!