Bőrjavító tippek a konyhából - Ezeket a fűszereket vesd be a szép arcbőrért

Írta: ,

Nagyanyáinktól mindig azt halljuk, hogy olyat ne kenjünk a bőrünkre, amit egyébként nem ennénk meg. Furcsán hangozhat, de egy kis történelmi áttekintéssel egybekötve teljesen jogos: gondoljunk csak arra a rengeteg méregre, amivel őseink „ápolták” az arcukat. Arzént kentek a járomcsontjukra, rezet a szemhéjukra, és a görögök ólombázisú „arcápolóiról” már ne is ejtsünk szót… Ezeknek a szokásoknak elég végzetes következményei lettek: a bőrükkel sokat törődő nők megőrültek, megbetegedtek, meddővé váltak, nagyobb adag alkalmazása esetén akár meg is haltak. Manapság szerencsére ez a veszély minket már egyre kevésbé fenyeget, mégis, a legjobb az, ha a konyhában található természetes csodaanyagokat kenjük magunkra!

Kamilla Kép forrása: homemadebeauty.co

1/5 Kamilla

Ez a virág (és teaként kiszárított levelei) gyulladáscsökkentő és májtisztító hatással van a szervezetre.

Ha kamillateát kortyolgatsz, jót teszel vele a vesédnek és az emésztőrendszerednek is, hiszen felgyorsítja az anyagcserédet, és kiüríti a szervezetedből a méreganyagokat. Ez a bőröd számára azért fontos, mert a méreganyagoknak a természetes kiválasztódás során kellene távozniuk a testedből, nem pedig a bőrödön keresztül – undok pattanásokat és foltokat okozva közben.

Pakolást is készíthetsz belőle az arcodra: ehhez nincs más dolgod, csak megfőzni egy lábas jó erős kamillateát, majd zabbal és mézzel masszává keverni.

A méz egyébként kitűnő hidratáló, és a pattanásokkal is hatékonyan veszi fel a harcot. A keveréket masszírozd az arcbőrödbe, majd néhány perc elteltével langyos vízzel mosd le!

A maradékot a hűtőben is tárolhatod, pár napig simán fel tudod használni.

Levendula Kép forrása: homeguides.sfgate.com

2/5 Levendula

A levendula egyébként is sok világmárka kedvenc arcápolási hozzávalója – miért ne használhatnánk mi az eredeti, hamisítatlan és adalékanyagoktól mentes változatát?

Nyugtató és fertőtlenítő hatása miatt elsősorban az érzékeny, száraz bőrűeknek ajánljuk, de jó megoldás lehet kicsit pattanásos bőrre is.

Használatának legegyszerűbb módja, ha erős levendulateát készítesz, és egy kitisztított spray-s flakon néha az arcodra spricceled.

A fertőtlenítésen kívül a hangulatodra is jó hatással lesz: a levendula illata ugyanis természetes nyugtatóként funkcionál.

Bazsalikom

3/5 Bazsalikom

Azt már tudjuk, hogy rántottába kiváló, de arról senki nem beszél, hogy az arcbőrödnek is jót tesz.

A bazsalikom tehet igazán jó szolgálatot, ha a belvárosban, vagy egyéb fokozottan szennyezett környéken élsz, és a bőröd hamar magához vonzza a szennyeződéseket.

Ebből is készíthetsz teafélét: forrásban lévő vízzel önts le egy marék bazsalikomlevelet (ha nincs friss, a szárított is jó), és hagyd kihűlni az így kapott folyadékot.

Ezzel mosd le az arcodat lefekvés előtt és felkelés után, majd hidratálj, a bazsalikom ugyanis kicsit kiszáríthatja a bőrödet.

Kurkuma

4/5 Kurkuma

A kurkuma trükkös, mert ideiglenesen sárgára színezi a bőrödet egy kicsit – de nem kell megijedni tőle, ez ugyanis csak átmeneti hatás, egyébként pedig sokkal tisztább és puhább lesz tőle a bőröd.

Indiában bevett szokás, hogy ezzel mosnak arcot esténként – érdemes reggel hanyagolni, ha nem szeretnéd, hogy furcsán nézzenek rád az utcán a sárgaságod miatt.

Mivel a kurkumában rengeteg antioxidáns van, úgy hidratálja a bőrödet, hogy közben nem szárítja ki, és tisztító hatása is már pár nap után észrevehető.

Ha pakolást szeretnél belőle, bármilyen olajjal összekeverheted, és pár percre a bőrödön hagyhatod, de ezt is csak este próbáld ki!

 Fahéj Kép forrása: organicauthority.com

5/5 Fahéj

A fahéj is tele van antioxidánsokkal, ezért gyorssegélyt nyújthat a bőrödnek, ha valamiféle károsodás érte.

Leégés esetén, vagy kifejezetten gyulladt, pattanásos bőrre melegen ajánljuk, mind belső fogyasztásra, mind külső arcpakolásra.

A fahéjban több antioxidáns van, mint egy marék áfonyában, pedig utóbbiról már biztosan hallotta mindenki, hogy az egyik legjobb forrása ennek az anyagnak.

Pakolásként mézzel összekeverve, fűszerként a reggeli kávéhoz kiváló: ha főzöd, szórj egy kicsit a kávébabok vagy a darált kávé közé, ha pedig az instantot szereted, keverd össze vele, ha már forró.

Az már csak plusz előnye, hogy az anyagcserédet is meggyorsítja!