Bio, natúr, organikus – mire figyelj a címkén?

Írta: ,

Egyre többen érdeklődnek a természetes alapanyagokból készült kozmetikai termékek iránt, ám vásárlóként nagyon nehéz eligazodni az egyes hangzatos feliratok, termékjelzők között. Mi kell ahhoz, hogy valami tényleg bio legyen, mit jelent, ha egy termék natúr vagy vegán? Mutatjuk, mit kell keresned a címkén!

Mit takar a név?

Ha az organikus vagy a bio kifejezéssel találkozol, jó ha tudod, hogy gyakorlatilag mindkettő ugyanazt jelenti. Bio vagy organikus minősítést az olyan termékeknek adnak, amelyek legalább 95%-ban ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készülnek. Ha az alapanyagok 70-94,9%-ban ökológiai gazdaságból származnak, akkor feltüntethető a csomagoláson az is, hogy biotermelésből származó alkotók találhatók meg benne. Hogy egy termék natúr minősítésű lehessen, esetében annyi a kritérium, hogy természetesek legyenek az összetevői, de ezeknek nem kell ökológiai gazdaságból származniuk. Ettől függetlenül létezik a bio minősítésű natúr kozmetikum is, ahol az összetevők legalább 70%-a ökológiai gazdaságból származik.

Nagy népszerűségnek örvendenek a vegán termékek is, amelyek lehetnek tisztán vegán, cruelty-free és vegán, vagy csak cruelty-free termékek. Vegán minden olyan kozmetikum, amely nem tartalmaz semmiféle állati összetevőt, cruelty-free pedig az, amit nem teszteltek állatokon. Ha a termék egyszerre mindkettő, akkor sem állati összetevő nem került bele, és nem is tesztelték állatokon.

Milyen jelöléseket érdemes keresned?

A natúrkozmetikumokat rengeteg szervezet minősítheti, ami vásárlóként azért nem jó hír, mert vannak olyanok, amelyek jóval megengedőbbek. Éppen ezért hozták létre a Cosmos Standardet, amely az öt legnagyobb minősítő szervet fogja össze. Ide tartozik a BDIH (Németország), a COSMEBIO (Franciaország), az ECOCERT (Franciaország), az ICEA (Olaszország) és a SOIL ASSOCIATION (Nagy-Britannia).

A minősítést natúr és bio/organikus készítmények kaphatják meg, és nem a Cosmos Standard pecsét szerepel egységesen a termékeken, hanem annak a szervezetnek a pecsétje, amely a minősítést végezte. A termékek, amelyek megfelelnek a Cosmos Standardnek, organikus gazdálkodásból származó összetevőkből készülnek, melyek natúrak és környezetkímélők, és környezetkímélő technológiával is készülnek.

A Cosmos Standard alá tartozó minősítő szerveken kívül bízhatsz azokban a termékekben is, amelyek a Demeter logóval vannak ellátva, hiszen ezek a legszigorúbb szabályoknak is megfelelő organikus termékek.

 A natúr termékek között a Natrue logójával ellátott kozmetikumokban is megbízhatsz. Magyarországon a biominőség ellenőrzését olyan cégek végzik, mint a Biokontroll Hungária Kft. (HU-ÖKO-01), illetve az Ökogarancia Hungária Kft. (HU-ÖKO-02), így azokat a termékeket is bátran megvásárolhatod, amelyeken ezek a pecsétek szerepelnek.

 

Keresd a nyuszit!

Ha fontos számodra, hogy olyan kozmetikumokat használj, amelyeket nem tesztelnek állatokon, akkor a „nyuszival” jelölt termékeket érdemes keresned. A legismertebb az ugró nyuszit ábrázoló logó, de a PETA nyuszis pecsétjével ellátott termékek is ilyenek. Ha ezen felül még azt is szeretnéd, hogy vegán legyen a termék, akkor a The Vegan Society napraforgós logóját érdemes figyelned.

Ami fontos, hogy ez a társaság az egyes termékeket minősíti, nem a cégeket, így a vállalat, amely a terméket forgalmazza, más kozmetikumainál használhat állati összetevőt. Az ilyen logót viselő termékek tesztmentesek és vegánok, és az állati eredetű összetevők használatát az előállításhoz használt ipari segédeszközök esetében sem engedélyezik.

A csomagolás sem mindegy

Ha már arra odafigyelünk, hogy milyen terméket használunk, akkor érdemes a csomagolásra is egy kis figyelmet fordítanunk. Keressük az újrahasznosítható csomagolásokat – ezt a három nyilacska jelöli háromszög alakban –, vagy a zöld pontot, amely olyan gyártótól, illetve forgalmazótól származik, amely garantálja, hogy a termékből keletkező hulladék kezelése a jogszabályoknak megfelel. A termékeken az ökocímke – EU Ecolabel vagy Környezetbarát termék – is azt jelzi, hogy nem csak a termék egészséges, de az előállítása is környezetkímélő módon történt.

 

Olyan megbízható márkát keresel, amely megfelel a kritériumoknak?

Érdemes kipróbálnod a Vagheggi Bio+ termékeket, amelyek COSMOS ORGANIC és VEGAN minősítésekkel rendelkeznek. Ezeknél a termékeknél a Standard alapján a teljes gyártási folyamatot ellenőrzik a fenntarthatósági elvek, biodiverzitás tiszteletben tartásának, természetes erőforrások felelős felhasználásának, az emberi egészség és a környezet megóvásának figyelembe vételével. A VEGAN minősítésnek köszönhetően a termékek nem állati eredetű összetevőktől mentesek, de az összetevők begyűjtése során történő esetleges szennyeződést is kizárja.    

A 100%-ban olasz Vagheggi Bio+ termékek gondosan válogatott, minősített alapanyagokból készülnek, gyártásuk során elsődleges szempont a természet, az ember és az állatok iránti tisztelet, és a fenntartható fejlődés elfogadása. Nem tesztelnek állatokon, ez egyébként előírás is az EU-ban gyártott termékek esetében.

A termékek csomagolása Shiro Alga Papír, amely újrahasznosított, innovatív, lagúnákban elterjedt gyomalgából készült ökopapír. A tégelyek újrahasznosítható ultrakönnyű üvegből, míg a tubusok bioműanyagból készülnek.

Az összetevők között találhatod a hidratáló és feszesítő fehér ürömöt, a bőrregeneráló, bőrsimító hatású pomelo, a kollagén és hialuron sav termelést stimuláló len, és az E-vitaminban olíva, amely megköti a szabad gyököket. A fantasztikus illatról olyan gyümölcsök gondoskodnak, mint az ásványi anyagokban gazdag málna, amely A-, B-, C-, E-, K- és J-vitaminokat is tartalmaz, a hidegen sajtolt vörösáfonya olaj, amely omega-zsírsavakban gazdag, vagy a bőrt természetesen hámlasztó, selymessé varázsoló lichi.