Az állatokon tesztelt sminkek nyomában: mi történik valójában a laboratóriumban?

Kerekes Vivien
Írta: ,

Jó látni, hogy a világon milyen sokan ébrednek rá arra, milyen fontos az élőlények és a természet megóvása. Egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot, bizonyos ruhamárkák már elkezdtek alternatív módszereket találni a környezetbarát előállításra, és az állatvédelemre is nagyobb hangsúly helyeződik. De még így is akadnak olyan márkák a világon, amelyek a sminkek és rúzsok teszteléséhez különböző állatokat vesznek igénybe. És hogy mi történik a laboratóriumban, azt csak kevesen tudják...

A HSI oldal információi szerint egyetlen év alatt nagyjából 100.000-200.000 állat szenved a kozmetikai kísérletek miatt, amelyek nagy része el is pusztul a folyamat végére.

Ezek többnyire nyuszik, tengeri malacok, hörcsögök, egerek és patkányok; kutyákat és majmokat tilos ilyesfajta kísérletek során használni.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy miattuk nem kell aggódni, szimplán csak más fajta tesztelések során alkalmazzák őket.

Ami egy laboratóriumban történik Kép forrása: playbuzz.com

Mindannyian hallottunk már az állatkísérletekről, de az, hogy mi történik a négy fal között, már kevésbé köztudott.

Egy kozmetikai termék tesztelésénél sokszor az történik, hogy egy nyuszi szőrét leborotválják, és a bőrébe dörzsölik a tesztelni való sminket.

Ha nem ezt teszik, akkor a szemébe cseppentenek belőle, hogy lássák, miféle irritációt képes okozni.

Ezt aztán megismétlik, néha heteken, olykor pedig hónapokon át, hogy megnézzék, hosszabb távon okoz-e például rákot, vagy meddőségi gondokat.

És a probléma az, hogy ez a fajta kísérlet még a „szerencsésebb” verzió