Az állatokon tesztelt sminkek nyomában: mi történik igazából a laboratóriumban?

Kerekes Vivien
Írta: ,
Az állatokon tesztelt sminkek nyomában: mi történik igazából a laboratóriumban?

Jó látni, hogy a világon milyen sokan ébrednek rá arra, milyen fontos az élőlények és a természet megóvása. Egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot, bizonyos ruhamárkák már elkezdtek alternatív módszereket találni a környezetbarát előállításra, és az állatvédelemre is nagyobb hangsúly helyeződik. De még így is akadnak olyan márkák a világon, amelyek a sminkek és rúzsok teszteléséhez különböző állatokat vesznek igénybe. És hogy mi történik a laboratóriumban, azt csak kevesen tudják...

Van, ahol kötelező, máshol már tilos Kép forrása: pinterest.com

Természetesen van lehetőség úgy kipróbálni a kozmetikai termékeket, hogy ne sérüljenek állatok, de mivel ez a terület csak az utóbbi időben kapott nagyobb reflektorfényt, még nincs mindenféle tesztre alternatív verzió.

Valójában viszont, ha a legtöbben megmaradnának a már ismert alapanyagoknál, nem lenne szükség arra, hogy élőlényeken teszteljék ki a mellékhatásokat.

Leszámítva bizonyos országokat, ugyanis akadnak olyan helyek, ahol az állatkísérletek tényleg kötelezőek.

A jó hír viszont, hogy egyre több ország dönt inkább a betiltás mellett. Az unió területén például már 2004 óta tilos az állatokon való kísérletezés kozmetikai célokra.

Források:

hsi.org, peta.org

Miért kell egyáltalán állatkísérlet? Kép forrása: indulgy.com

Majdnem minden esetben a kozmetikai vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy eldöntsék, szeretnének-e állatkísérleteket végezni, vagy sem.

Hogy miért határoz valaki mégis úgy, hogy élőlényeken próbálja ki a termékeket?

Általában azért, mert sokan igyekeznek új alapanyagokat belevonni a sminkek készítésébe, köszönhetően az egyre nagyobb konkurenciának, azonban ezek az összetevők nagyon veszélyesek is lehetnek.

Emiatt kénytelenek kideríteni, milyen hatással vannak egy élő szervezetre, amihez igénybe veszik az állatokat.