A túlzott tisztaság árthat ‒ így óvhatod bőrödet

Írta: ,

Valaha a családok nem törődtek annyira a tisztasággal, mint napjainkban. Mindenki egy héten csak egyszer fürdött, hétköznapokon beérték egy gyors mosdással. Ma már alapvető a napi zuhanyozás vagy fürdés. Ehhez szoktunk hozzá, ezt igényeljük. De mintha kissé túlzásba vinnénk a tisztálkodást. Árt-e a túlzott mértékű tisztálkodás a bőrünknek, és milyen gyakran tisztálkodjunk? Erről szól cikkünk.

Zsírtartalom

Sokunknak hámlik és viszket a bőrünk a szárazságtól. A szappanok és a mosakodószerek gyakran ártalmas összetételük miatt gyengítik a bőr vízmegkötő és faggyútermelő képességét.

Mosakodáshoz, zuhanyozáshoz és fürdéshez a langyos víz a legmegfelelőbb, mert kíméletes a bőrhöz. 
 
A forró víz oldja a zsírt, így a bőr zsiradékát is kioldja. Akinek legalább öt percig érintkezik vele a bőre, az az összes lipidet lemossa magáról. A kemény víz is fokozottan szárít.
Hidratáltság

A bőr víztartalmától függ, hogy a tapintása sima és selymes, vagy matt és sprőd. Ha 20 százalékban tartalmaz vizet, akkor már elég rugalmas és friss.

Ám ha a felső bőrrétegekben a víz mennyisége 10 százaléknál kisebbre csökken, mert kiszárad, akkor a hámréteg töredezett és pikkelyes lesz.