A feszes bőr titka: kollagén és hyaluronsav (x)

bien.hu
Írta: ,

Bőrünk 75%-át kollagén alkotja. E jelentős vízmegkötő tulajdonságú összetett fehérje a bőr struktúrájának nélkülözhetetlen vázanyaga. A napsugárzás, a légszennyezés és az öregedési folyamatok nemtől függetlenül lassítják a kollagén termelést, melynek első jelei a bőr öregedése és fakulása, a mimikai ráncok megjelenése, valamint a csontok mozgását lehetővé tévő porcszerkezet elvékonyodása. A kollagén szájon át történő bejuttatása csökkentheti az életkorral járó mimikai ráncok mélységét, és növelheti a bőr folyadéktartalmát.

A kollagén egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül, melynek 27 különféle típusa ismert. Közülük az úgynevezett I-es típusú alkotja a bőr állományát, az inakat és a csontot. A II-es típusú kollagén az ízületi porcban van jelen.

A bőrszövet szerkezetéért a fibroblasztok (kollagén alapú vázelemek), az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség a felelős. Ezek megfelelő mennyisége és minősége befolyásolja a bőr állagát.

A fiatal arcbőr selymes, lágy és sima felszínű. Az idő előrehaladtával a bőr dermisz (irha) és epidermisz (hám) rétegének szerkezete átalakuláson megy át.

A kollagénsűrűség az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, mely folyamat összefüggésben áll a bőr elvékonyodásával.

Az elasztikus rostok elvesztik integritásukat, és közelebb kerülnek a dermisz-epidermisz határához. A folyamat ráncok megjelenését, a bőr rugalmasságának elvesztését eredményezi. A dermiszben és epidermiszben is megtalálható hyaluronsav mennyisége az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, melynek hatására a bőr szárazabbá, fénytelenebbé válik.

Napfény hatására a bőrszerkezet kedvezőtlen szerkezeti átalakuláson megy keresztül, amelyben főként a kollagén és a hyaluronsav sérülése, illetve csökkenése játssza a főszerepet. A kollagén a bőr rugalmasságáért, míg a hyaluronsav a bőr folyadéktartalmáért felelős.