A fejbőröd is megfázhat, ezek az árulkodó tünetek

Írta: ,

Annak ellenére, hogy a fejbőr megfázása sokak szerint kifejezetten téli probléma, az emberek leggyakrabban éppen az átmeneti időszakokban, a tavasz, illetve az ősz beköszöntével szembesülnek a fokozódó hajhullással. Mi lehet ennek az oka?

Miért kell a sapka a hidegben?

1/5 Miért kell a sapka a hidegben?

Rengetegen csak a divat végett viselnek sapkát –, vagy éppen amiatt nem fedik el a fejüket a hideg hónapokban. Ennek sajnos záros időn belül meglehet az eredménye, ugyanis ha megfázik a fejbőrünk, akkor számtalan kellemetlen problémával kell szembesülnünk.

A hideg, a megfázás hatására romlik a vérkeringés a fejbőrben, emiatt pedig kevesebb tápanyagot és oxigént kapnak a hajhagymák. Ennek következménye gyakran a hajhullás, de kifejezetten jellemző probléma a száraz, húzódó, viszkető fejbőr és a korpásodás is.

A kínos és zavaró problémákat szerencsére könnyedén megelőzhetjük természetes anyagú, közepesen sűrű szövésű sapka, kalap, sál viselésével. Mivel óriási a kínálat, sem a fejforma, sem a frizura nem lehet kifogás, mindenki talál magának olyan fejfedőt, ami ellátja ezt a fontos feladatot.

Mit kell tudni a hajhullásról?

2/5 Mit kell tudni a hajhullásról?

Ahogy cikkünk elején említettük, a hajhullás természetes módon fokozódik a nagyobb hőmérsékleti átmenettel bíró hónapokban, tehát főleg tél és tavasz, illetve nyár és ősz között. Persze, amennyire változékony manapság az időjárás, nem könnyű behatárolni a kifejezetten veszélyes hónapokat, de a szezonváltások során egyáltalán nem kell megijedni a fokozott hajhullástól.

Ahogy testünk minden sejtje megújul, úgy igaz ez a hajszálainkra is, ezért szükségtelen idegeskedni, ha aktuálisan több hajszáltól kell búcsút vennünk. Más a helyzet akkor, ha nagyon feltűnő a veszteség, illetve, ha a korábban kiemelt tünetek közül még valamit észreveszünk magunkon. A száraz fejbőr, a korpásodás, a diszkomfortérzés egyaránt utalhat arra, hogy megfázott a fejbőrünk.

Hogyan előzhetjük meg a hajhullást?

3/5 Hogyan előzhetjük meg a hajhullást?

A legfontosabb az, hogy kiemelten ügyeljünk a nagymértékű hőmérsékletingadozásra, és hideg időben valóban fedjük be a fejünket. Különösen fontos, hogy szabadlevegőn csak nyáron, a hőségben hagyjuk megszáradni a hajunkat, a reggeli hajmosás is csak ebben az esetben indokolt.

A tavasz első sugarai még messze nem megfelelőek arra, hogy reggeli hajmosás után, vagy sapka nélkül induljunk dolgozni. A hideg elleni védelmen túl nagyon lényeges a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, adott esetben a célzott vitaminszedés és a megfelelő hajápolási termékek használata.

A legtöbb esetben az ilyesfajta odafigyelés elegendő a hajhullás megszüntetésére. Amennyiben nem segít a változtatás, keressünk fel egy szakembert, hiszen a hajhullás hátterében gyulladás, allergia, vagy egy gyógyszer mellékhatása is állhat.

Férfiak veszélyben?

4/5 Férfiak veszélyben?

Általánosan jellemző, hogy a férfiak előbb és jelentősebb mértékben kezdenek el kopaszodni, ám ennek a ténynek a hátterében nem csak a genetika állhat. A férfiak hajlamosabbak félvállról venni a hajápolást, hajszárítót sokan egyáltalán nem használnak, sőt, gyakran reggel, munka előtt mosnak hajat.

Bár ránézésre, tapintásra úgy tűnhet, hogy a rövid haj pillanatok alatt megszárad, valójában a fejbőr minden hajmosásnál felázik. Ha ilyenkor kimegyünk az utcára, vagy bárhova, ahol jó néhány fokkal hidegebb van, mint a fürdőszobában, akkor annak idő előtti, és jelentősebb mértékű kopaszodás lehet a végeredménye.

A férfiaknak tehát sokkal jobban oda kellene figyelniük a hideg időszakokban, továbbá legalább annyira ajánlatos ügyelniük a táplálkozásra és a hajápolásra, mint a hölgyeknek.

Mit tegyünk, ha megfázott a fejbőrünk?

5/5 Mit tegyünk, ha megfázott a fejbőrünk?

Száraz korpásodás esetén ajánlott kúraszerűen hajápolókat használni, de akár samponba csepegtetett teafaolajjal is támogathatjuk fejbőrünk egészségét. A húzódó, viszkető érzésen enyhíthetünk, ha gyakran masszírozzuk a fejbőrünket, hiszen ez serkenti a vérkeringést, elősegíti a javulást.

Növényi olajos pakolásokat használhatunk nyugtató célból (pl. búzacsíra, jojoba, ricinus), ezzel egyúttal a vitaminpótlásról is gondoskodhatunk. A masszázst a fejtetőn kezdjük egymással szembefordított tenyerekkel, az első ujjpercek lenyomásával.

Körkörös mozdulatokkal haladjunk hátra a tarkó felé, majd a halánték és a fülcsont mögötti részt is gondosan masszírozzuk át. Szintén lényeges, hogy ügyeljünk a fokozotton folyadékbevitelre, ami részben a vitaminok garantált felszívódása, részben a fejbőr szárazságának legyőzése végett létfontosságú.


Tökéletes, egészséges frizurát szeretnél? A Lafferton Fodrászat segít!