A fejbőröd is megfázhat, ezek az árulkodó tünetek

Lafferton Annamária
Írta: ,

Annak ellenére, hogy a fejbőr megfázása sokak szerint kifejezetten téli probléma, az emberek leggyakrabban éppen az átmeneti időszakokban, a tavasz, illetve az ősz beköszöntével szembesülnek a fokozódó hajhullással. Mi lehet ennek az oka?

Miért kell a sapka a hidegben?

Rengetegen csak a divat végett viselnek sapkát –, vagy éppen amiatt nem fedik el a fejüket a hideg hónapokban. Ennek sajnos záros időn belül meglehet az eredménye, ugyanis ha megfázik a fejbőrünk, akkor számtalan kellemetlen problémával kell szembesülnünk.

A hideg, a megfázás hatására romlik a vérkeringés a fejbőrben, emiatt pedig kevesebb tápanyagot és oxigént kapnak a hajhagymák. Ennek következménye gyakran a hajhullás, de kifejezetten jellemző probléma a száraz, húzódó, viszkető fejbőr és a korpásodás is.

A kínos és zavaró problémákat szerencsére könnyedén megelőzhetjük természetes anyagú, közepesen sűrű szövésű sapka, kalap, sál viselésével. Mivel óriási a kínálat, sem a fejforma, sem a frizura nem lehet kifogás, mindenki talál magának olyan fejfedőt, ami ellátja ezt a fontos feladatot.

Mit kell tudni a hajhullásról?

Ahogy cikkünk elején említettük, a hajhullás természetes módon fokozódik a nagyobb hőmérsékleti átmenettel bíró hónapokban, tehát főleg tél és tavasz, illetve nyár és ősz között. Persze, amennyire változékony manapság az időjárás, nem könnyű behatárolni a kifejezetten veszélyes hónapokat, de a szezonváltások során egyáltalán nem kell megijedni a fokozott hajhullástól.

Ahogy testünk minden sejtje megújul, úgy igaz ez a hajszálainkra is, ezért szükségtelen idegeskedni, ha aktuálisan több hajszáltól kell búcsút vennünk. Más a helyzet akkor, ha nagyon feltűnő a veszteség, illetve, ha a korábban kiemelt tünetek közül még valamit észreveszünk magunkon. A száraz fejbőr, a korpásodás, a diszkomfortérzés egyaránt utalhat arra, hogy megfázott a fejbőrünk.