7 kérdés és megoldás a felnőttkori aknéra

Sándor Alexandra
Írta: ,
7 kérdés és megoldás a felnőttkori aknéra

A kamaszkort már rég magad mögött hagytad, de olykor még mindig eltömődött pórusokkal kell parádéznod? Ha a probléma nem csupán alkalmanként áll elő, akkor bizony lehet, hogy aknéval kell leszámolnod. Pontokba szedtük a leggyakoribb kérdéseket a diagnózis kapcsán, hátha segítünk vele a gyógyulásban.

„Miért vagyok pattanásos még a húszas éveim végén is?”

Ami a bőrprobléma forrását illeti, nagyjából ugyanaz, mint a tinédzserkori változaté: túlzott faggyútermelés és baktériumok számlájára írható a dolog. Ezen kívül minden hormonváltozással járó állapot, például a terhesség vagy a menstruáció is a hámréteg fokozott zsiradék-kiválasztásával járhat. 

Az aknéra való hajlam örökletes, tehát ha valamelyik szülődnél előfordult, akkor az emelkedett kockázatú csoportba tartozol. Egyébként nem korfüggő a dolog, akár negyvenen túl is előjöhet.
„Rendszeresen tisztítom az arcom, mégis mitesszeres vagyok. Miért?”

Az arclemosás nem véd a mitesszerek ellen. Ezek a bőrfelszín alatt keletkeznek, ahol a faggyú reakcióba lép a levegővel a félig eltömődött pórusok mélyén.

Amikor az adott pórus teljesen elzáródik, pattanásról beszélünk. 

Napi kétszer érdemes megtisztítani az arcod, s ezen kívül izzasztó tevékenység – például sport – után is.
 
Használj kíméletes kozmetikumot ilyen célra, plusz langyos vizet. Forrót semmiképp sem! A dörzsölés sajnos ronthat a helyzeten.