7 alapecset, amivel bármilyen sminket elkészíthetsz

Írta: ,

Egy profi smink elkészítése mindig a megfelelő ecsetek kiválasztásánál kezdődik! Szerencsére ma már nem a szivacsos applikátorok korát éljük, nem mindegy azonban, milyen fajta és milyen minőségű ecsethez nyúlsz, ahogy az sem, hogy az eszközt a megfelelő lépésre használod-e. Lássuk most a 7 alapdarabot, amivel szinte bármilyen sminket elkészíthetsz magadnak!

Alapozóecset Kép forrása: makeup.vidalondon.net

1/7 Alapozóecset

Az alapozóecset az egyik legfontosabb, hiszen sokkal egyenletesebben és precízebben tudod vele eldolgozni az alapozódat. A kategóriában persze rengetegféle ecset létezik, de a legjobb, ha tömörebb, vastagabb fejűt használsz, mert ezzel a sminkelés időtartamát is lecsökkented, és a satírozás is könnyebben fog menni.

Ha nem muszáj, akkor az alapozót ne az ecsetre nyomd, hiszen így több festék megy be mélyen a szálak közé, amit később nehéz lesz kitisztítanod. 

Tipp: Az ecsettel mindig az arcod belső feléről (orr melletti rész) kezdd az alapozást kifelé, az áll, illetve a hajvonal irányába.

Korrektorecset Kép forrása: shop.nordstrom.com

2/7 Korrektorecset

A korrektorecset is egy fontos alapdarab, épp a mérete miatt: mivel kisebb a feje, az alapozóecsettel nehezen elérhető részeken is ügyesen dolgozhatsz vele, és sokkal szebb fedést érhetsz el így, mintha az ujjaiddal vinnéd fel a festéket. 

Ebből az ecsetből is sokféle létezik, de a legjobban egy kisebb fejű, lapos, szintetikus (azaz nem eredeti szőrből készült) verzióval jársz. Ne csak a szem alatti részre használd, hanem a szemhéjadra is ezzel vidd fel a korrektort sminkalapnak!

Tipp: Az ecsetnek mindig a lapos felét használd, mert így nagyobb felületet érsz el vele!

Púder/Kabuki ecset Kép forrása: beaugachis.com

3/7 Púder/Kabuki ecset

A púderecseted mindig legyen nagyon jó minőségű – fontos, hogy puha szőrből legyenek a szálak, és ne szúrjon. Általában ez a legnagyobb fejű ecset, hogy minél nagyobb részt elérj vele, formája pedig kerek.

A púderecseteken belül különösen jó választás lehet egy kabuki ecset, amit arról ismersz fel, hogy az alsó és felső szálai különböző szőrből készültek, a tetején lévő szőr pedig mindig el van vékonyítva, hogy extra puha legyen.

Tipp: A púderecsetet mindig körkörösen mozgasd, mert így könnyebben bele tudod dolgozni a port az alapozóba.

Színfelhordó ecset Kép forrása: neimanmarcus.com

4/7 Színfelhordó ecset

Ha színt raksz fel a szemhéjadra, mindig egy lapos fejű ecsettel tedd, mert így könnyebben rá tud tapadni a szemhéjadra a por.

Ezen kívül fontos, hogy a színfelhordó ecseted feje ne legyen túl nagy, hogy könnyen és precízen tudj vele dolgozni. 

Tipp: A színt mindig lassú, nyomkodó mozdulatokkal vidd fel!

Satírozóecset Kép forrása: shop.nordstrom.com

5/7 Satírozóecset

A satírozóecset általában egy puha, finom szálú, közepes fejű ecset. A legjobb, ha ennél a típusnál  eredeti szőrből készültet választasz, mert ebbe könnyebben beletapad a por.

A satír a smink legfontosabb része, ezért itt kiemelten fontos a minőség, egy jobb ecset pedig több évig a hasznodra válhat.

Tipp: A satírozóecsetet két szín találkozásánál használd körkörös mozdulattal, a többi résznél pedig ide-oda húzva.

Szemöldökecset Kép forrása: primark.com

6/7 Szemöldökecset

Mindegy, hogy porral húzod ki a szemöldöködet vagy inkább a zselés tusokat szereted, a megfelelő forma kialakításához biztosan szükséged lesz egy ecsetre.

Fontos, hogy ferdén vágott legyen, hiszen így könnyen ráfekszik majd a szemöldökre, és szuper íveket alakíthatsz ki vele.

A mérete mindig legyen a lehető legkisebb, hogy precízen dolgozhass vele!

Tipp: Vigyél fel egy kis szemöldökzselét is az ecsettel a por felrakása előtt, így extra tartós lesz a végeredmény.

7/7 Az univerzális Beauty Blender

Oké, talán ez a szivacs nem tartozik az ecsetek családjába, de annyira alap darab, hogy kihagyhatatlan a listáról. A Beauty Blender egy csepp alakú sminkszivacs, ami tökéletes az alapozáshoz, a púder felviteléhez, és a legjobb, ha az arckontúrokat el akarod satírozni.

Mint minden ecsetnél, itt is nagyon fontos a minőség, sok után gyártott verzióval találkoztam már, de egyik se olyan örök darab, mint az eredeti.

Tipp: A Beauty Blendert használhatod még krémek felvitelére is, de ha bevizezed egy kicsit, akkor bármilyen krémes állagú sminket könnyen elsatírozhatsz vele.