6 nélkülözhetetlen vitamin, amit enned kell a szépségedért

Zabolai Margit
Írta: ,
6 nélkülözhetetlen vitamin, amit enned kell a szépségedért

Nem hiába mondják, hogy a szépség belülről fakad: hiába ugyanis az összes csodakence és drága kozmetikum, ha nem figyelsz a helyes táplálkozásra, hajad töredezett, körmöd gyenge, a bőröd pedig fakó és élettelen, vagy akár pattanásos is lehet. Fogyassz elegendőt az alábbi vitaminokból, és hozd smink nélkül is a legszebb formádat!

E-vitamin

A vízben oldódó E-vitamint a szervezet csak rövid ideig képes tárolni, ezért a te feladatod, hogy mindig gondoskodj az utánpótlásáról. Az E-vitaminra a test minden egyes sejtjének szüksége van.

Amellett, hogy segít megőrizni a szellemi frissességet, az E-vitamin képes megkötni a szabadgyököket, így fontos szerepet játszik a méregtelenítésben és a bőr szépségében.

Lassítja az öregedési folyamatokat, így ha rendszeresen pótolod, a ráncok is később jelennek meg. E-vitaminból naponta egy átlagos embernek körülbelül 800 milligrammra van szüksége, a legjobb forrásai pedig a mogyoró, a mandula, a napraforgóolaj és a különböző gabonák.

H-vitamin

Kicsit megtévesztő a neve, de a H-vitamint B7-vitaminként, vagy biotinként is számon tartják.

Amellett, hogy a szervezet zsírbontó folyamataiban is fontos szerepet játszik- vagyis nélküle elég nehezen menne a fogyás – a H-vitamin a felelős azért is, hogy a szervezeted előállítson bizonyos zsírsavakat, melyek a bőr épségéért és a haj egészségességéért felelnek.

Hajhullás ellen remek megoldás, mivel erősíti a hajszálakat és a hajhagymákat.

H-vitaminból naponta körülbelül 2,5 grammra van szükséged, de például az alkohol gátolja a felszívódását. Sok H-vitamin van az olajos magokban, a túróban és például a sertésmájban is.