5 vitatott összetevő a kozmetikai termékekben

Kató Iringó
Írta: ,
5 vitatott összetevő a kozmetikai termékekben

Te meg szoktad nézni a kozmetikai termékek összetevőit? Sajnos nem sokan tudják, hogy az egyes kifejezések mit takarnak, és vajon mi az, ami káros lehet a bőrünkre. Ráadásul a dolgot nehezíti, hogy több alkotóelem esetében a szakértők eltérően nyilatkoznak: egyesek szerint károsak, míg mások szerint nem. Összegyűjtöttünk nektek 5 gyakori, de vitatott összetevőt.

PEG, vagyis polietilén-glikol

A PEG egy olyan vegyület, melynek több alszármazéka is van, ezeket a PEG rövidítés után számokkal jelölik: pl. PEG-4 vagy PEG-32. Erről azt érdemes tudni, hogy minél kisebb a szám, annál könnyebben szívódik fel az adalékanyag a bőrön át. A PEG azért problémás összetevő, mert az előbbi tulajdonsága révén a káros, szennyező anyagok átjutását is elősegíti a bőrfelületen. Ráadásul a PEG-ek nagy részét kőolajból szintetizálják, ami miatt szintén folyamatos vita van körülötte. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy vannak olyan PEG-ek, melyeket természetes olajokból (például mandula-, kókusz- vagy ligetszépe olaj) állítanak elő. Azért is használják előreszeretettel a kozmetikumokban, mert segítségével szabályozni tudják a termék sűrűségét, állagát és nedvességtartalmát, következésképpen megelőzhetik például annak idő előtti kiszáradását.

Parabének

Az 1920-as évektől a kozmetikumok fő tartósítószerei a parabének, manapság a termékek 90%-ában megtalálható ez az összetevő. Több funkciója is van: egyrészt tartósít, másrészt baktérium- és gombaölő hatású.

Sokan azonban azzal érvelnek a parabének felhasználása ellen, hogy azok károsítják a hormonrendszert, illetve a dezodorokban lévő parabének összefüggésbe hozhatóak a mellrákkal.

Mások viszont arra mutatnak rá, hogy az EU-s rendeletben foglaltak szerint a parabének termékenkénti koncentrációja maximum 0,14% lehet, mely arány pedig nem okozhat problémát.  

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba