5 trükk, amit a konyhaszigeteddel művelhetsz

Írta: ,

Ugyan a trendeket illetően némileg háttérbe szorultak a konyhaszigetek, praktikusságuk a mai napig megkérdőjelezhetetlen. Legyen hatalmas, vagy éppen aprócska az alapterület, egy jól eltalált sziget csodákat tehet a konyháddal.

Beépített gépek Kép forrása: brayerdesign.co.uk

1/5 Beépített gépek

A sziget egyik elsődleges és legfontosabb szerepe, hogy – mélységének és szélességének köszönhetően – akár az átlagosnál nagyobb gépeket is könnyen beépítheted.

Nem kell az éléskamrába dugni a borhűtőt, és arra is van megoldás, ha gigantikus méretű főzőlapon és sütőben szeretnéd készíteni a családodnak az ebédet.

Egy méretes szigeten mindennek jut hely, és semmi akadálya nincs annak sem, hogy akár több gép kerüljön egymás mellé.

Ami azonban fontos, hogy már a tervezés legelején gondolnod kell rá, mit szeretnél beépíteni, hiszen a kiállásokat ennek megfelelően kell elkészíteni.

 

Térelválasztó és étkező Kép forrása: crateandbarrel.com

2/5 Térelválasztó és étkező

A konyhasziget másik nagy előnye, hogy kis és nagy alapterületű helyiségben is megállja a helyét.

Ennek oka az, hogy a sziget (akár kicsit megemelve) szolgálhat étkezőként, így az aprócska konyhákban a látványost és a hasznost könnyen összeboronálhatod.

Ott, ahol nem kell spórolni a hellyel, a sziget szolgálhat egyfajta térelválasztóként.

Segítségével pontosan kijelölheted, meddig tart a konyhád, és honnan kezdődik az étkező, ám ezzel mégsem keltesz bezárt hatást – elvégre a sziget lényege pont az, hogy minden oldalról kényelmesen körbejárható legyen.

 

Oldalsó polcok Kép forrása: decorpad.com

3/5 Oldalsó polcok

Ideje, hogy a szigetre ne csak a hagyományos módon tekintsünk, hiszen nem kizárólag arra jó, hogy gépeket és fiókokat rejtsünk el benne.

Amellett, hogy az étkezőasztalt is kiválthatod a segítségével, könnyen feldobhatod néhány praktikus trükk segítségével. Kiváló példa erre, ha a szigetbe polcokat is tervezel.

Ide kerülhetnek a szakácskönyvek, néhány dísz, vagy akár a süteményes, nasis üvegek, amik mindig jó, ha kéznél vannak a konyhában.

Így azonban nem lesznek állandóan szem előtt, vagy éppen útban – éppen ellenkezőleg!

 

4/5 Ne felejtsd a konnektort

Amennyiben gépeket építtetsz a szigetbe, természetes, hogy gondoskodnod kell áramforrásról.

De mi van akkor, ha kizárólag előkészítő pultként tekintesz erre a fontos kiegészítőre?

Ilyenkor is jól a konnektor, hiszen a turmixoláshoz, a krémek felveréséhez ugyancsak szükséged lesz néhány dugaljra.

Szerencsére ma már minden gond nélkül visznek áramot a szigetekbe, így a konnektor a bútor oldalán helyet kaphat, de akár beépíthetőt is választhatsz, ami nyomás, érintés hatására bukkan elő.

Ugyanakkor fontos figyelembe venned, hogy ezt is érdemes már jóval a burkolás előtt megtervezni, hogy a kábeleket esztétikus a helyükre vihessék.

Minél nagyobb annál jobb Kép forrása: decoholic.org

5/5 Minél nagyobb annál jobb

A sziget sosem lehet elég nagy, már csak azért sem, mert a konyha – központi szerepe révén – általában a család gyülekezőhelye.

Márpedig ha valamit, akkor egy méretes szigetet igazán hangulatos körbeülni, amíg készül a vacsora. De mit tegyél, ha nincs ennyi helyed?

Gondolkozhatsz félszigetben, ami azt jelenti, hogy a sziget egyik fele a falhoz ér. Amennyiben a te otthonodban ez sem kivitelezhető, jöhet a mobilsziget: ezt ugyan körbeülni nem igazán lehet, de maga a funkció annál hasznosabb.

A mobilszigetek gurulnak, így az extra pultot mindig oda irányíthatod, ahol éppen szükséged van rá.