5 dolog, amiről szakértők úgy vélik, hogy csökkenti a termékenységet

Szirák Viki
Írta: ,
5 dolog, amiről szakértők úgy vélik, hogy csökkenti a termékenységet

Kép forrása: unsplash

Nők millió küzdenek (és küzdöttek meg) szerte a világon a meddőséggel, valamint az ezzel járó fizikai és lelki következményekkel. Ezt rendkívül nehéz feldolgozni, még akkor is, ha az orvostudomány fejlődik, és különböző módszerekkel lehetőség nyílik akár megoldást találni. De mi lehet az oka annak, hogy nem tudsz teherbe esni? Meglepő, de szakértők is úgy vélik, néha a legtriviálisabb dolgok állhatnak a háttérben, amelyek befolyásolják a termékenységet.

Túlzásba vitt sportolás Kép forrása: unsplash

Noha a rendszeres mozgás javíthatja a termékenységet, pláne azon nők között, akik túlsúllyal küzdenek, egy bizonyos pont után sajnos az ellenkező hatást érheted el vele.

Számtalan kutatás vizsgálta már az összefüggést a sport és a meddőség között: például 2017-ben egy Rio de Janeiro-ban található biokémiai laborban végeztek felmérést, és megállapították, hogy ha napi 30-60 percet mozogsz, az pozitívan hat a testedre és az ovulációra.

De ha ezen felül, azaz egy óránál többet sportolsz aktívan szinte minden nap, annak az anovuláció lehet a következménye.

Ez azt jelenti, hogy az érett pete kilökődése elmarad, azaz a peteérés hiánya lép fel, és a progeszteron hormon szintje is alacsonnyá válik.

Állandó stressz Kép forrása: unsplash

A stressz az a betegség, amit az emberek nem vesznek komolyan, hiszen nincsenek olyan látható fizikai tünetei, mint egy náthának vagy influenzának. De ez nem jelenti azt, hogy nem létezik! Sőt, sajnos a stressz kiszámíthatatlan, és egyéntől függ, melyik testrészünkön fejti ki negatív, romboló hatásait. Vannak nők, akiknél ez sajnos a termékenységre van hatással.

Egy 2004-es ázsiai kutatás során vizsgálták az összefüggést a két probléma között: ekkor a felmérés során 122 meddőséggel küzdő nő vállalta, hogy vizsgálják meg őket közelebbről. Az eredmények szerint 40%-uknál rendkívül magas szorongást és/vagy depressziót fedeztek fel, amelyek komoly hatással lehettek arra, miért nem sikerül teherbe esniük.

Sajnos nem véletlen, hogy amikor valaki nagyon vágyik kisbabára, olyannyira feszültté válik emiatt, hogy végül nem jön össze: mert a stressz szintje még magasabbá válik a testében. Érdekes módon amikor viszont egy időre felfüggeszti a próbálkozást, és eltereli a figyelmét, a szorongás csökken, és többen számolnak be pozitív eredményekről.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!