Az egyipomiak már évezredekkel ezelőtt használtak élesztőt a kenyér és a sör előállításához. Az emberiség azonban csak nemrég óta tudja, hogy milyen hatást fejt ki erjedés, sütés és főzés közben. 1857-ben Louis Pasteur figyelte meg mikroszkóp alatt az élesztő viselkedését.
5/5 Élesztő a boltok polcain
Mindenki ismeri a kocka alakú kis csomagokat, amelyeket az üzletekben sütéshez árusítanak. De újabban számos egyéb változat is kapható, amelyeket érdemes kipróbálni.
A bio-boltokban például, de egyes hiper- vagy szupermarketekben is egyre nagyobb a kínálat ezekből. Az élesztőpelyhek vagy élesztőpor is ilyen, és ezek nagyon jól felhasználhatóak egyes pikáns vagy édes ételek sószegény fűszerezéséhez.
De arra vigyázzunk, hogy ne a forró ételhez adjuk, mert különben a vitamintartalma nagyon lecsökken. Élesztő alapú vega szendvicskrémek jól helyettesíthetik a felvágottakat és sajtokat.