Egészség / Életmód

Meglepő problémát okoz a mindennapos maszkhasználat

Meglepő problémát okoz a mindennapos maszkhasználat

Akármilyen kellemetlen is a maszkhasználat, szükségszerű, hiszen emberéletek múlhatnak ezen a kis anyagdarabon. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy jár némi kellemetlenséggel, ami ha bekövetkezik, legalább tudjuk, mitől van és mi a teendőnk a kezelésével kapcsolatban. Nézzük, mit is okoz a gyakori maszkhasználat!

Azok, akik szemüveget viselnek, már tudják, milyen idegesítő, amikor a maszk miatt a lencsék még az utcán is pillanatokon belül bepárásodnak. Ez jól érzékelteti, hogy a kifújt levegő általában a szemed irányába távozik a maszk alól, ennek kapcsán pedig a The Healthy külföldi lap szerint a szemészek egyre többször találkoznak számos, korábban kevésbé gyakori problémával.

Úgy vették észre, hogy az utóbbi hónapokban többen jelentkeznek náluk bakteriális szemfertőzéssel, szemszárazsággal, kisebb sérülésekkel (például karcok a szaruhártyán). Az eltömődött könnycsatornák és az allergiás irritációk is gyakoribbá váltak.

Ez utóbbit például könnyedén kiválthatja az, hogy az újramosható maszkoknál alkalmazott mosószerben olyan összetevők vannak, amelyekre érzékeny vagy. Míg a bőrödön ez nem ütközik ki, addig a sokkal érzékenyebb területeken, mint például a szemeden annál inkább. Ha mostanában gyakrabban könnyezel, lehet, hogy ez az oka, és érdemes kipróbálni egy újabb mosószert!

eternalcreative/istockphoto.com

Szakértők szerint nehéz megmondani, pontosan mi a kiváltó ok, de úgy vélik, a korábban írt problémákról sokszor a felfelé kiáramló meleg levegő tehet. Ilyenkor a szemeidnél megnövekszik a légáramlás mértéke, a természetes nedvesség gyorsabban elpárolog, ennek következtőben pedig a szemed is hamarabb kiszárad. Így előbb-utóbb azt tapasztalhatod, hogy érzékenyebbek már a pislogás hatására is, a szemed pirosabbá válik, és az apró, nem látható sérülések is fájdalmat okoznak.

Oldalak: 1 2

5 hozzászólás

 • Avatar
  Pirher Éva Gyöngyi
  2020.12.15., 20:24

  Én nagyon ritkán hordok maszkot ( a mi utcánkban nem kötelezo) mégis bedagad reggelre a szemem és néha szúr,

  Válasz
 • Avatar
  Yanakawa
  2020.12.15., 22:47

  A bacis tüdőgyulladásról nem is beszélnek. Két ismerősöm is megküzdött ezzel. Milyen szakértőkről beszélünk?

  Válasz
 • Avatar
  borda tibor
  2020.12.15., 22:52

  Én nem tapasztalok mást csak annyit hogy a párásodás a szem felett valós ,pedig napi 9–10 km intenzív sétát teszek

  Válasz
 • Avatar
  Szatmáry Gyula
  2021.01.22., 23:24

  … miért terjesztesz hülyeséget?
  … egészségügyben miért nem?

  Válasz
  • Avatar
   Yester Wakefield
   2021.01.23., 01:49

   …mert nem hordják kültéren, télen a mínuszban és napi 10 órán keresztül, de hordd csak nyugodtan, te betanított idióta.

   Válasz

Írj egy hozzászólást