Életmód / Egészség / Lélek

A szemkontaktus szerepe – kommunikálj a tekinteteddel

Az ingerek több mint 80 százaléka a szemünkön keresztül érkezik hozzánk. Nem véletlen, hogy az első és sokszor legmeghatározóbb benyomást a szemkontaktus által szerezzük. A szem fogja fel a másik olyan apró és akaratlan mozzanatait, amelyek árulkodnak hangulatáról, érzelmeiről és gondolatairól. Aki figyelmesen tekint mások szemébe, az sokat megtudhat a lélek rezdüléseiről, és azokra a szemkontaktuson keresztül válaszolni is tud.

Az ideális szemkontakus

A szemünk az érdeklődés egyik indikátora. De ez nem jelenti azt, hogy a jó szemkontaktus az állandó egymás szemébe nézés, sőt.

Az ideális szemkontaktus, mikor a hallgató fél szinte állandóan a beszélőre figyel, míg ő ritkábban néz a másikra. Ennek az oka, hogy nem vagyunk képesek egyszerre gondolkodni és intenzíven figyelni.

Ezért, aki beszél az gyakran a plafonra, oldalvást vagy lefelé néz, s közben elmerül gondolataiban. Ez nem figyelmetlenség vagy illetlenség, hanem a gondolkodással járó természetes reakció.

Kik néznek farkasszemet?

Ha a beszélgető felek a kommunikáció több mint hatvan százalékában egymás szemébe néznek, az azt jelenti, hogy jobban érdeklődnek egymás, mint a szóban forgó téma iránt.

Ez természetesen nem csak a szerelmesekre vonatkozik, hanem az ellenségekre is.

Ha a másik fél kérdésére ellenséges érzésekkel reagálunk, akkor szintén nagymértékben megnő a szemkontaktus időtartama és intenzitása.

Árulkodó pupilla

A nonverbális jelek közül az egyik legárulkodóbb a pupilla tágulása. Ezt ugyanúgy nem tudjuk befolyásolni, mint a heves szívverést vagy a váratlanul ránk törő izzadást, ami akkor jön elő, amikor izgulunk, vagy valami számunkra vonzó dolgot látunk.

Az egyes jelek között a különbség az, hogy a táguló szembogarat nem lehet elrejteni, és a férfiak is jól ismerik a jelentését. A tudatos felismerési szinten túl pedig izgató hatással is van rájuk. A nő zavarában igyekszik elrejteni, amit szemlesütéssel old meg, mely még izgalmasabb dolog lehet egy férfi számára, hiszen elárulja számára, hogy a nőnek cseppet sem közömbös a személye.

Az igazság tükre

A lélek érez, a szem pedig kommunikál. A mély egymás szemébe nézés verbális kommunikáció nélkül többet elmond a bennünk lévő érzelmekről, mint a szavak. A fájdalom, a kiábrándultság, az öröm, a boldogság, a vágyakozás és a szexualitás is ott van a másik tekintetében. Nem kell hozzá ismerned a másikat, sőt egy nyelvet sem beszélni hozzá, hogy meglásd mi van a másikban. Az egymás szemébe nézés erősíti a köteléket, mélyíti a kapcsolatot és nyugtatja a lelket.

Természetesen vannak kivételek – a szemkontaktus intenzitása függ a kultúrától és a személy jellemétől is. Aki szégyenlős, az legtöbbször kerüli a mélyen egymás szemébe nézést, és csak a hozzá legközelebb álló személyeket engedi ilyen közel magához.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást