16 személyiségtípus, Myers-Briggs szerint – Te melyikbe tartozol?

16 személyiségtípus, Myers-Briggs szerint – Te melyikbe tartozol?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 16 személyiségtípus, Myers-Briggs szerint – Te melyikbe tartozol?

A pszichológiában megannyi elemzési lehetőség létezik, amikkel nem csak a szakemberek kerülhetnek közelebb pácienseikhez: te is jobban megismerheted magadat a segítségükkel. Kiváló példa erre Myers és Briggs tanulmánya – ők 16 személyiségtípusra osztották az embereket.

Először is vegyük sorra a főcsoportokat! Ezeket négy kategóriába osztotta Myers és Briggs: a felfedezőkre, az őrökre, a diplomatákra és az analitikusokra. Annak érdekében, hogy rátalálj a saját személyiségtípusodra, először olvasd el a főcsoportok jellemzőit, majd válaszd ki azt, amelyik a leginkább illik hozzád!

Első főcsoport – Ilyen vagy, ha felfedező vagy

A felfedezők közé tartozol, ha spontán vagy és igazán laza. Gond nélkül létesítesz bárkivel kapcsolatot, felveszed mások ritmusát, te vagy az, aki megtöri a kínos csendet, és végtelenül könnyen improvizálsz. Gyakorlatias vagy sőt, kifejezetten szereted, ha ezt az énedet kell előtérbe helyezned. Nagyon sokoldalú a tehetséged, kezdve azzal, hogy kreatív énednek köszönhetően szinte minden élethelyzetben és munkakörben feltalálod magadat. Egyetlen komolyabb hibád, hogy hajlamos vagy a végletek emberévé válni, és ilyenkor elveszted a fejedet, egyáltalán nem tiszteleted sem a határokat, sem a szabályokat. Mondhatjuk, előtérbe kerül a felelőtlen éned, és olyan dolgokba vágsz bele, amik nagyon kockázatosak.

Második főcsoport – ilyen vagy, ha őr vagy

Ha az őrök közé tartozol, akkor valóban egy hivatalos személy határozottságával vigyázod a rendet magad körül. Ezt értheted képletesen és szó szerint is: megteremted és kifejezetten élvezed, ha nincs zűrzavar az otthonodban, a magánéletedben, munkádban pedig egyenesen megköveteled a stabilitást. Biztonságot adsz, és ezt igényled is, te valóban szereted, ha mindennek megvan a helye, a miértje. Örömmel követed a hagyományokat, kitartóan és aprólékosan dolgozol. Egyáltalán nem rettensz meg, ha komoly erőfeszítéseket kell tenned, egyenes úton haladsz a célod felé. Hiányosságod, hogy éppen kitartásod miatt hajlamos vagy túlságosan határozottá, makaccsá, ezzel együtt pedig rugalmatlanná válni. Nagyon nehezen veszed, ha mások kritizálják a munkádat, hiszen annyira keményen odateszed magadat, mindig beleadod a szívedet, lelkedet a feladatok megoldásába.

Harmadik főcsoport – ilyen vagy, ha diplomata vagy

Ha a diplomaták közé tartozol, akkor számodra elsődleges szempont az empátia, az emberekkel való helyes bánásmód. Nagyon jól felismered mások igényeit, megpróbálsz mindenkivel úgy bánni, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. Gyakran rossz helynek ítéled meg a világot, és fogalmad sincs, miként viselkedhetnek egymással az emberek úgy, ahogy azt sajnos gyakran megteszik. Kiválóan együtt tudsz működni másokkal, ami nem azt jelenti, hogy egyedül nem állod meg a helyedet. A társaságnak gyakran a központjában állsz, ami annak köszönhető, hogy kedves, figyelmes és melegszívű ember vagy. Érzelmes személyiségedből ered hiányosságod, ugyanis nagyon nehezedre esik a döntés akkor, amikor racionálisan, a száraz tényekre kell támaszkodnod. Örök életben befolyásolni fognak az érzelmeid, ami sok helyzetben hatalmas előny, máskor azonban problémás helyzeteket szül.

Negyedik főcsoport – ilyen vagy, ha analitikus vagy

Az analitikusok gyakorlatilag a diplomaták tökéletes ellentétei. Ugyan szó sincs arról, hogy érzelemmentesek lennének, kiválóan döntenek akkor, ha fontos a racionalitás. Remekül félre tudják tenni a személyes véleményüket és az emócióikat azokban az esetekben, amikor előtérbe kell helyezniük a logikai, ésszerű tapasztalataikat. Ha te is az analitikusok közé tartozol, egyfajta független gondolkozó vagy, aki amellett, hogy nyitott, érdeklődő személyiség, egyúttal független, és nagyon talpraesett. Pontosan tudod, mit akarsz elérni, és hogyan jutsz el a célig – e tulajdonságaid hatalmas segítséget jelentenek számodra az életben és a munkádban. Hiányosságod azonban ugyancsak innen származik: mindig mindent analizálni próbálsz, azt is, amit nem lehet. Nem mondhatjuk, hogy zökkenőmentes lenne a magánéleted, akár a családodról, akár a szerelmedről van szó.

Amennyiben sikerült kiválasztanod, melyik főcsoportba tartozol, ismét négy altípus közül kell választanod. A döntésedet nem csak az általános leírások, hanem tesztkérdések is segítik. Amennyiben igazak rád a felsorolt állítások, minden bizonnyal te is az említett alcsoportba tartozol. Ha kétségeid vannak, esetleg úgy érzed, nem igazán testhezálló a leírás, görgess tovább – később, ha mégis meggondoltad magadat, még mindig visszatérhetsz ahhoz az alcsoporthoz, ami szerinted a leginkább passzol hozzád.

16 személyiségtípus, Myers-Briggs szerint - Te melyikbe tartozol?

Virtuóz

Tesztkérdések: Lételemed az újítás, a kísérletezés? Rutinosan bánsz minden eszközzel, szerszámmal, és jó a kézügyességed? Azt gondolod, ha valamit neked kell megcsinálni, összerakni, akkor az csak jobb lehet, mint volt? Hozzáállásod miatt kiskorod óta inkább fiúsnak tartanak?

Értékelés: Mivel ennyire szeretsz kísérletezgetni, mindent analitikus módjára elemzel, nagyon jó a problémamegoldó képességed. Leginkább tapasztalás útján ismered meg a körülötted levő dolgokat, ezért mondhatjuk, kivétel nélkül hitelesen tudsz állást foglalni. Szereted, ha az élményeidet, tapasztalataidat megoszthatod másokkal, úgy gondolod, a te ismereteid még tovább gazdagítják a világot. Időnként éppen ez a jó szándékod vezet oda, hogy megbántasz másokat, hiszen sokan kioktatásnak vélik, ha túlzásba viszed az irányítást. Főleg akkor, ha nem túl kifinomult stílusban mondod el a véleményedet – erre a nyers modorra egyébként is hajlamos vagy.

Hogyan lehetnél jobb ember? El kell fogadnod, hogy nem mindenkinek válik be az a kötetlen életforma, nagymértékű szabadság, ami neked igazán testhezálló, és ezért nem is szabad senkit hibáztatnod. Nagyon kiszámíthatatlan, és gyakran hangulatember vagy, amihez a környezeted nehezen alkalmazkodik – ha ezt megpróbálod felismerni, és ilyenkor türelmet erőltetsz magadra, azzal mindenkinek sokat segítesz.

Kalandvágyó

Tesztkérdések: Szereted a művészeteket? Szívesen űzöl te magad is különféle kreativitást igénylő hobbikat? Imádod, ha szabadon alkothatsz? Az élet minden területén az esztétikára törekszel? Úgy érzed, a jelennek élsz, és kifejezetten jóban vagy magaddal?

Értékelés: Utálod a határokat és a szabályokat, amikor csak lehet, szembemész az elvárásokkal. Ez nem feltétlenül lázadozást jelent, sokkal inkább azt, hogy nem bírod elviselni, ha minden és mindenki ugyanolyan. Örömmel veszed, ha felfedezheted a világot, legyen szó utazásról, vagy éppen önmagad, mások még közelebbi megismeréséről. Még te magad sem tudod, mit fogsz a következő pillanatban tenni, hát még a szeretteid! Mikor úgy érzik, már alaposan kiismertek, akkor egy új húzással bizonyítod számukra, hogy erről szó sincs. Gond nélkül kockáztatsz, hogy elérd a céljaidat, és úgy élhess, ahogy szeretnél.

Hogyan lehetnél jobb ember? Borzasztóan nehezen viseled a kritikát, nagyon magadra veszed, ha valaki nem ért veled egyet. Mivel a jelennek élsz, nem igazán tudsz tervezni sem: ez időnként negatív hatást gyakorol a jövődre. Jól teszed, hogy önmagadat helyezed a központba, és saját magad fejlődésére koncentrálsz, de azért ne feledd el, hogy a túlzásba vitt egoizmus is oda vezet, hogy pozitív élményektől esel el.

Vállalkozó

Tesztkérdések: Mindig a társaság központjában vagy? Nemtől függetlenül vonzod az embereket? Nem zavar, ha szerepelned kell, és mindig bátran felvállalod a gondolaidat? Vállalkozó természet vagy, akit nem riaszt meg az ismeretlen?

Értékelés: Annyira a jelennek élsz, hogy semmilyen szinten nincs nyugalom az életedben. Állandóan pörögnek körülötted az események, és érzelmek viharában töltöd a mindennapjaidat. Remekül értékeled mások testbeszédét, hangulatát, ezért van az, hogy megérzéseid mindig helyesek –emiatt mindig bátran kockáztatsz. Szenvedélyes vagy, inspiráló és tehetséges, de utálod a kötöttségeket, nem erényed sem a fegyelem, sem a kitartás. Emellett nehezen koncentrálod egy dologra az energiádat, főleg hosszútávon, ami sajnos gyakran visszavet téged a céljaid elérésétől.

Hogyan lehetnél jobb ember?

Nagyon fontos lenne, hogy némi önkritikát gyakorolj, és megpróbálj kitartóbban állni a feladataid elé. Színes és vonzó egyéniség vagy, de mivel ennyire pörgős és szókimondó életvitelt folytatsz, sokszor megbántasz másokat, átgázolsz azokon, akik érzékeny lelkűek. Bár valóban izgalmat viszel a környezetedben élők mindennapjaiba, nem mindenki akkor boldog, ha ideje sincs leülni. Sokkal jobban fognak szeretni, ha tapintatosabban bánsz az emberekkel, nem erőlteted rájuk mindenáron az akaratodat, véleményedet. Emellett te is boldogabb lehetsz, ha észreveszed: időnként a monotonitás kifejezetten megnyugtató.

Szórakoztató

Tesztkérdések: Mindig megpróbálod felvidítani a körülötted élő embereket? Képes vagy bármilyen bohócságra, csak hogy jobb kedvre deríts akár vadidegeneket is? Nem zavar, ha mindenki rád figyel? Esetleg olyan szakmát választottál, ahol állandóan szerepelned kell mások előtt? Szereted a harmóniát, az esztétikus dolgokat pedig egyenesen imádod?

Értékelés: Örömmel nyújtasz támaszt szeretteid számára, és szívesen pátyolgatod a barátaidat is. Bár mindig képes vagy viccelődni, szórakoztatni, az emberek pontosan tudják rólad, hogy megbízható ember vagy, így aztán könnyen megnyílnak neked. Szereted azt, amit a pillanat adhat, nem neked való a monotonitás, de igazán azt sem kedveled, ha valamiért az átlagosnál többet kell dolgoznod. Keresve se találnánk olyasvalakit, aki annyira társasági ember, mint te: egyenesen utálod, ha egyedül kell lenned. Emiatt általában pezseg körülötted az élet, jó ízlésednek köszönhetően mindig a társaság középpontja leszel.

Hogyan lehetnél jobb ember?

Jobb emberré válhatnál akkor, ha nem hanyagolnád el a kötelező rosszakat, azaz azokat a feladatokat, amikre szükséged van az előrejutásod érdekében. Hajlamos vagy a lustaságra, és inkább másokra sózol bizonyos teendőket, csak hogy te annak hódolhass, amit annyira imádsz. Ha kicsit megerőltetnéd magadat, könnyedén célt érnél, és jó érzéssel töltene el, hogy nem tologattad a végtelenségig a teendőket. Ezt elősegítheted, ha a konkrét cél lebeg a szemed előtt, és nem pedig az odavezető, számodra gyakran unalmas út.

Logisztikus

Tesztkérdések: Az összes ismerősöd számíthat rád, mindegy, miről van szó? Gyakorlatiasságodnak köszönhetően örömmel fordulnak hozzád? Úgy véled, jellemző tulajdonságaid közé tartozik a tisztesség, a kötelességtudat, a becsületesség és a hagyománytisztelet?

Értékelés: Nincs az az energiamennyiség és idő, amit te ne tudnál befektetetni a céljaid elérésébe, és karriered kiteljesítése érdekében. Nagyon jól menedzseled magadat, de a körülötted élőket is: először átlátod a problémát, utána körbejárod a megoldási lehetőségeket, majd kiválasztod a leghatékonyabbat – és persze gond nélkül kiosztod a feladatokat. Tipikus főnök vagy, nem is érzed magadat jól, ha beosztottként kell dolgoznod, létezned. Jellemző rád az önállóság, és sokkal inkább racionalista, mintsem érzelmi típus vagy.

Hogyan lehetnél jobb ember? Kicsit jobban kellene figyelned másokra, az emberek érzelmi világágra. Bár ez számodra idegen, valójában pont olyan fontos része az életnek, mint a logikus gondolkodás. Mivel remek a terhelhetőséged és irigylésre méltó a kitartásod, mindenki számít rád – ez borzasztó megterhelő tud lenni. Te azonban nem akarsz és nem mersz panaszkodni, hiszen az – véleményed szerint – a gyengeség jele. Ez az elgondolás megnehezíti az egész életedet, és olyan terhed jelent rád nézve, amit nem tudsz a sírig cipelni. Néha igenis muszáj lazítani, nemet mondani és a megfelelő embernek feltárni az érzelmeidet.

Védő

Tesztkérdések: Valódi angyalként gondolnak rád mások? Olyasvalaki vagy, akiből nem fogy ki a adakozás iránti vágy és a tenni akarás? Gyakran úgy érzed, két személyiség lakozik benned, és sokszor ellentmondanak egymással az érzelmeid, gondolataid?

Értékelés: Sokszor két éned harcol egymással, ami annak köszönhető, hogy ennyire sokoldalú vagy. Egyszerre imádsz egyedül lenni, és másoknak társaságban segíteni, egyszerre látod át jól a dolgok racionális és érzelmi oldalát. Szociális beállítottságú vagy, minden bizonnyal olyan területen dolgozol, ahol emberekkel kell foglalkoznod. Általában maximalizmus és aprólékosság, de mindenekelőtt komoly felelősségvállalás jellemző rád. Kreatív, szeretetreméltó és figyelmes ember vagy, aki mindig arra törekszik, hogy összhang és harmónia vegye körül őt magát, és ismerőseit egyaránt.

Hogyan lehetnél jobb ember?

Nehezen lehetne jobb embert faragni belőled, inkább csak arra tudjuk felhívni a figyelmedet, hogyan könnyítsd meg a saját életedet. Mivel ennyire önzetlen és adni szerető ember vagy, sajnos akadnak, akik visszaélnek jóhiszeműségeddel. Biztosan veled is előfordult már, hogy viszonzás nélkül dolgoztál más helyett, elvittél egy olyan balhét, amit nem te generáltál, vagy szó nélkül hagytad, hogy mások zsebeljék be helyetted a dicséretet. Ez az áldozat nem segít a társadalmon, de rajtad sem! Nyugodtan mondj nemet, és állj ki az igazadért, hiszen így az energiádat oda összpontosíthatod, ahol valóban szükség van rá.

16 személyiségtípus, Myers-Briggs szerint - Te melyikbe tartozol?

Vezető

Tesztkérdések: A társaság központja vagy? Rendszeresen te szervezed a közös programokat, összeröffenéseket? Örömmel és szívesen adsz útmutatást másoknak, a szeretteid pedig bizalommal fordulnak feléd?

Értékelés: Büszke vagy magadra, de lehetsz is! Határozott, céltudatos, becsületes ember vagy, aki mindig a saját jó példájával jár mások előtt. Sosem teszel hamis ígéretet, mindig megtartod a szavadat, kitartásod, eltökéltséged pedig irigylésre méltó. Szent kötelességtudattal menetelsz a céljaid felé, és útközben minél több embert megpróbálsz inspirálni, valamint a helyes útra terelni.

Hogyan lehetnél jobb ember?

Sokkal jobb emberré válhatsz akkor, ha elfogadod, hogy nem kizárólag az általad járt út lehet helyes. Igaz, ezt szinte elképzelhetetlennek tartod, mégis tény, hogy nem vagyunk egyformák, sem a céljaink, sem a jövőképünk nem egyezik másokéval. Nehéz lehet elfogadnod, hogy ha valaki nem akar (nem tud) annyit tenni a közösség érdekében, ami szerinted alapvető lenne. Azonban, ha felismered mások hiányosságát, gyengeségeit, akkor azokat támogathatod, kiegészítheted. Tulajdonképpen ilyen egy jó vezető, így ez a te feladatod is. Ugyancsak sokat segíthet személyiséged formálásán, ha néha félre tudod tenni főnök-énedet, mert a munkán, és a közösség ápolásán kívül is létezik élet. Nem is akármilyen!

Konzul

Tesztkérdések: Szociális személyiségnek gondolod magadat? Mindent megteszel azért, hogy a környezetedben élők boldogságban és harmóniában éljenek? Szereted, ha hasznosnak érezheted magadat, a munkahelyeden éppúgy, mint a magánéletedben? Nem szívesen szállsz vitába másokkal?

Értékelés: Nagyon jól radarozod az emberek érzelmeit és gondolatait, minden erőddel megpróbálod őket támogatni, és a helyes útra terelni. Szereted a társaságot, és a társaság is szeret téged, hiszen lelkiismeretesen vállalsz magadra feladatokat – akár fizikálisan, akár mentálisan. Mindig a harmóniára törekszel, ezért aztán nehezen viseled a vitákat éppúgy, mintha valaki nem ért veled egyet. Utóbbi esetén könnyen magadra veszed az egészet, és megsértődsz.

Hogyan lehetnél jobb ember? Fontos lenne arra törekedned, hogy ne vegyél minden véleményt ennyire magadra. Érzékenységedből ered, hogy nehezen viselsz minden kritikát, vagy a tiéddel ellentétes álláspontot, de ennek az érzékenységnek köszönheted azt is, hogy másokkal jól kijössz – tehát nagyon is hasznos dologról beszélünk, amit ideje megszeretned! Bár nem kenyered a vitatkozás, néha muszáj konfliktusba keveredni másokkal. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy tányérdobálás lesz a vita vége, nem kell hát minden egyes veszekedéstől ennyire félned. Ha a helyzet megköveteli, bátran mondd ki a véleményedet!

Mediátor

Tesztkérdések: Egyértelműen pozitív a hozzáállásod? Mindig mindenben és mindenkiben a jót keresed? Mások nyugodt, kissé visszahúzódó embernek tartanak? Becsületesnek, erkölcsösnek gondolod magadat? Olyasvalakinek, akinek igazán fontosak az elvei?

Értékelés: Kiváló kommunikációs készséggel rendelkezel, ami esetedben kreativitással párosul. Szinte bizonyos, hogy valamilyen művészettel kapcsolatos a munkád, vagy a hobbid. Örömmel veted bele magadat saját személyiséged megismerésébe, szívesen barangolsz legmélyebb érzelmeid határán. Emiatt külső szemlélők kissé visszahúzódónak, félénknek ítélhetnek meg, pedig erről szó sincs. Nyomasztóan hatnak rád a világ eseményei, minden erőddel arra kell koncentrálnod, hogy továbbra is pozitív személyiség maradj – emiatt jellemzőbb rád, hogy inkább csak egy fontos ügyre fókuszálsz, nem osztod meg az energiáidat.

Hogyan lehetnél jobb ember? Időnként túlságosan is elmerülsz az ideák hajszolásában, ami addig jó, míg alkotsz, írsz, festesz, előadsz. Azonban a hétköznapi életben sokat hátráltathat, ha tettek helyett csupán ábrándozol, álmokat szősz. Időnként figyelmeztetned kell magadat, hogy két lábbal állj a földön. Ha így teszel, többet tudsz letenni az asztalra, hiszen a realitás ismerete nem jelenti azt, hogy pesszimistává válsz.

Védőügyvéd

Tesztkérdések: Őszinte célod, hogy globális szinten változásokat érj el? Nem csak tervezel, hanem cselekszel, és jól látható eredményeket érsz el a közösségedben (vagy még magasabb szinten)? Legfontosabb számodra, hogy segíts az embereken, és jobbá tedd a világunkat?

Értékelés: Nagyon kevés ember tartozik ebbe a csoportba, ezért, ha ide sorolhatod magadat, igazán különleges vagy. Ritka, hogy a kiváló tervezőképesség, a megvalósítás lehetősége és a kitartás egy emberben egyesül – márpedig a védőügyvédek egyszerre birtokolják ezeket a tulajdonságokat. Tehetségedre rátesz még egy lapáttal, hogy a szeretet szószólója vagy, őszintén hiszel abban, hogy az egyenlőség megteremtése hozza el a változást a világunkba. Szíveden viseled mások sorsát, mindenkinek szeretnél segíteni, nagyon szociális, humánus beállítottságú vagy.

Hogyan lehetnél jobb ember? A lehető legjobbak a szándékaid, és rengetegen felnéznek rád, ugyanis nagy tömegeket vagy képes megmozgatni a jó cél érdekében. Ezért nem is igazán arra vonatkozóan tudunk tanácsot adni, hogy jobb ember legyél, esetedben inkább az a fontos, hogy magadra is figyelj. Mindig csak adsz, ami nagyon fontos a társadalmat tekintve, azonban egyszer a te készleteid is kimerülnek. Ezért lényeges, hogy te magad is feltöltődj, saját magaddal is foglalkozz. Hidd el, így csak még többet tudsz nyújtani embertársaidnak, nem pedig kevesebbet!

Főszereplő

Tesztkérdések: Vezető beosztásban dolgozol? Esetleg olyan helyen, ahol sok embert kell irányítanod? Mindig szenvedélyesen küzdesz a céljaid elérése érdekében, és könnyen bátorítasz másokat is erre? Erős, hiteles embernek gondolod magad? Olyasvalakinek, aki mindig megtalálja a megfelelő hangnemet az emberekkel, és aki mindenekelőtt együttérző személyiség?

Értékelés: A főszereplők – nevükhöz hűen – központi szerepet töltenek be a társadalomban. Ha ide sorolhatod magadat, meggyőző, határozott és vonzó személyiség vagy, olyasvalaki, akit szívesen meghallgatnak és követnek az emberek. Megtalálod a módját, hogy segíts másokon, ugyanis karizmatikus személyiséged egyúttal jelentős önzetlenséggel is párosul. Olyannyira, hogy hajlamos vagy teljes mértékben magadra venni mások problémáit, érzelmi nehézségeit – így aztán még inkább törekedsz arra, hogy segítsd az embereket gondjaik megoldásában.

Hogyan lehetnél jobb ember? Időnként koncentrálnod kell arra, hogy kicsit nagyobb távolságot tarts az emberektől. Nem csak azért, mert tényleg magadra veszed az ő gondjaikat, ami téged is hátráltat, hanem mert így nem tudsz segíteni nekik. Mindenki a saját terhét cipelni, te támogatást, helyes útmutatást nyújthatsz, de erre nem leszel képes, ha túlságosan átérzed a problémáikat. Ettől nem válsz kevésbé önzetlenné, csupán teljesebb, reálisabb segítséget tudsz adni az ismerőseidnek.

Kampányfőnök

Tesztkérdések: Rendszeresen te szervezed a baráti, családi összeröffenéseket? Te vagy a közösség összetartó ereje? Mindig megpróbálsz a dolgok mögé látni, és igyekszed kielemezni az emberi érzelmek bonyolult hálóját?

Értékelés: Imádod a szabadságot, a kötetlenséget, kifejezetten zavar, ha rutinfeladatokat kell ellátnod, hiszen így pont annak nem tudsz hódolni, amit igazán szeretsz: kibogozni a keszekusza szálakat, megfejteni az emberi lélek különlegességét. Ha mégis ilyen élethelyzetbe kerülsz, hajlamos vagy akár depresszióig is süllyedni, ezért aztán érdemes messziről kerülnöd az unalmas és hétköznapi rutinokat.

Hogyan lehetnél jobb ember? Bár a megérzések neked borzasztóan sokat segítenek, nem ajánlatos kizárólag az intuíciódra hagyatkoznod, főleg nem akkor, ha másokra bíznád egy-egy fontos feladat elvégzését. Ebben az esetben mindig különösen fontos, hogy meggyőződj arról, a másiknak is legalább annyira számít a projekt sikere, mint neked. Mivel ennyire érzelmi síkon mozogsz, hajlamos lehetsz ott is emóciókra támaszkodni, ahol nagyon nem kellene – ezen az egy dolgon ajánlatos kicsit változtatnod.

Vitázó

Tesztkérdések: Imádod, ha valakivel vitázhatsz, észérveket ütköztetsz? Ennek a tevékenységnek nem csak muszájból hódolsz, hanem egyenesen élvezed is a diskurzusokat? Jellemző rád, hogy képes vagy mindenről érveket és ellenérveket felsorakoztatni? Bár ennek nincs kifejezett célja, téged nem is a végeredmény, hanem maga a tárgyalás éltet?

Értékelés: Jellemző módon te vagy az, aki változást viszel a közösség életébe, pusztán azzal, hogy feldobsz egy témát. Mondhatjuk, felkavarod az állóvizet, aztán szépen megfigyeled, hogyan reagálnak az emberek, miként oldják meg a gondokat – esetleg ismét beavatkozol, ha túlságosan is elcsitultak volna a hullámok. Kérlelhetetlenül őszinte vagy, ami vitázó éneddel párosulva gyakran nehéz helyzetekbe sodor, te ugyanis gond nélkül odamondasz a főnöködnek mindent, de arra is hajlamos vagy, hogy a szeretteid egy-egy félreérhető mondatát órákon át elemezd. Mindeközben nem érted, mások miért sértődnek meg állandóan, mikor fordított helyzetben te egyáltalán nem így reagálnál. Ez tulajdonképpen igaz, csakhogy nem vagyunk egyformák.

Hogyan lehetnél jobb ember? Nem lenne szabad elfelejtened, hogy az emberek túlnyomó többsége konfliktuskerülő, és nem is igazán szeretik, ha másokat meg kell bántaniuk a véleményükkel– nyilván akadnak kivételek, de a többség próbál így élni. Ez egyértelműen szembemegy a te alapelveiddel, márpedig innen sok konfliktusod adódhat, és sajnos te leszel az, akiről rossz véleménnyel lesznek az emberek. Jó lenne, ha olyan munkát, vagy hobbit sikerülne kifognod ahol vitázó éned kiteljesedhetne, hogy az átlagos hétköznapokon ne bánts meg folyton mindenkit magad körül.

Építész

Tesztkérdések: Úgy érzed, nagyon nehezen találsz magad mellé barátokat, partnert pedig főleg? Már nem egyszer előfordult, hogy azért rekedt meg egy kapcsolatod, mert a partnered nem tudta intellektuális szinten hozni az elvárt szintet? Logikus, racionális és határozott embernek gondolod magadat?

Értékelés: Nincs könnyű dolgod a világban, de annak sincs egyszerű feladata, aki szeretne közel kerülni hozzád. Mindenhez racionális, logikus észjárással közelítesz, és igencsak magasra teszed a lécet, ha az észjárásról van szó. Büszke vagy a tudásodra, magabiztosan állsz minden kérdés elé az életben. Hiszel abban, hogy mindent el tudsz érni, ha kellően kitartó vagy – és általában igazad is van. Ezért aztán nem érted, és nem is tudod elviselni, ha mások lusták, nem hajtanak kőkeményen a céljaikért, vagy túlságosan is az érzelmeik vezérlik őket.

Hogyan lehetnél jobb ember? Bár hihetetlenül intelligens vagy, az érzelmekkel nem igazán boldogulsz. Ott is a racionalitást keresed, ahol nincs, és ott is próbálsz logikai következtetéseket levonni, ahol nem lehet. Mindent megkérdőjelezel, természetesen a kapcsolataidat is, állandóan azon jár az eszed, „mi lesz, ha”… Próbálod megfejteni a megfejthetetlent. Ezen kell változtatnod a boldogságod érdekében!

Tudós

Tesztkérdések: Büszke vagy különleges személyiségedre? Egyértelműen kreatívnak, találékonynak mondhatod magadat? Megbízható logikával és éles észjárással rendelkezel? Kiváló a problémamegoldó képességed, és állandóan új találmányokon, lehetőségeken jár az eszed?

Értékelés: Nagyon produktív személyiség vagy, feltéve, hogy nem próbálnak korlátokkal, szabályokkal akadályozni. Mindig minden problémát képes vagy megoldani, vagy legalábbis előállsz azzal a lehetőséggel, amelyik a legideálisabb az adott helyzethez. Gyakorlatilag lehetetlen neked hazudni, tökéletesen átlátsz az embereken, azonnal kiszúrod a legapróbb füllentéseket is. Másoknak úgy tűnhet, álmodozó és ábrándozó típus vagy, pedig valójában egész nap elemzel és analizálsz. Ebből adódik, hogy két lábbal állsz a földön és realistán gondolkodsz. Az érzelmek számodra sokszor csak bonyolult és megfejthetetlen tényezők, ezért aztán nem is igazán tudsz megbarátkozni velük.

Hogyan lehetnél jobb ember? Először is fontos, hogy elkezdj hinni magadban, ugyanis hajlamos vagy kételkedni a képességeidben. Ez érthető, hiszen állandóan gondolkozol, mindig eszedbe jut valami, folyton úgy érzed, mindenen lehetne még javítani. Ha mást sem teszel, mint megkérdőjelezed a képességeidet, akkor sajnos nem az eredményekre fogsz koncentrálni, hanem a hiányosságokra, ami rengeteget hátráltat az életedben. Ha emellett hajlandó vagy érzelmi szinten is kicsit lazítani, és elengedni magadat, a boldogság is rád talál majd.

Parancsnok

Tesztkérdések: Képes vagy mindenre, hogy elérd a céljaidat? Gond nélkül vezetsz másokat, és kérlelhetetlen vagy, ha akadályoznak az előrehaladásodban? Imádod a kihívásokat? Úgy véled, számodra az érzelmek jóval kevésbé fontosak, mint egy átlagember számára?

Értékelés: Született vezető vagy, ám egyúttal hajthatatlan is, ha a céljaid elérésről van szó. Nem restellsz – mások szemében már – gonosszá válni, ha ezzel előre juthatsz, és elérheted az általad kitűzött célt. Végtelenül kitartó vagy, mindenki másnál könnyebben átjutsz a holtpontokon, és továbbviszed a feladatokat egészen a végsőkig. Megvannak a különleges tulajdonságaid ahhoz, hogy másokat is magad mellé állíts, akár félelemből, akár csodálatból, de mindig sokan követnek és lesik az óhajaidat. A győzelem számodra mindennél édesebb, amikor csak teheted, versenybe szállsz másokkal. Szerinted nem minden ember egyforma, te is csak azokat tiszteled, akik hozzád hasonlóan már letettek valamit az asztalra.

Hogyan lehetnél jobb ember? Mondhatni, eléggé rideg vagy, és nem igazán erősséged, hogy kifejezd, vagy éppen csak megéld az érzelmeidet. Úgy gondolod, az érzelmek sebezhetővé teszik az embereket, ezt pedig te nem tudnád elviselni. Tény, vannak olyan beosztások, ahol ez nem éppen előny. De az ember társas lény, és ha a magánéletedben sem engeded meg magadnak azt a luxust, hogy érezz, akkor borítékolható, hogy záros időn belül kiégsz. Emellett – már csak a cél érdekében is – fontos szempont, hogy a többiek sokszor érzelmi síkon mozognak, ha motiválni akarod őket, gyakran előrébb jutsz egy dicsérettel, mint egy megalázó kritikával.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást