Szellemtábla – A kísértetek szócsöve vagy a tudatalattink játéka?

Szellemtábla – A kísértetek szócsöve vagy a tudatalattink játéka?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szellemtábla – A kísértetek szócsöve vagy a tudatalattink játéka?

Rengeteg misztikum övezi, sokan a holtak és az élők közötti hídként tartják számon, és persze számos horrorfilm középpontjába került már. A Ouija táblák története kicsivel több, mint 100 éve kezdődött, de ennyi idő alatt is sikerült megszámlálhatatlan legendát elindítaniuk a világban. De vajon tényleg a kísértetek mozgatják a mutatót? Vagy létezik a kérdésre hétköznapibb válasz is? Most eláruljuk!

Így használják

A Ouija táblákat (vagy más néven szellemtáblákat) tartották már a túlvilág veszélyes eszközének és az amerikai házibulik giccses játékának is. Maga a tábla körülbelül 30×45 centis, az ABC betűi, számok, és az “igen”, valamint a “nem” szócska szerepel rajta.

Akár kettő ember is használhatja, de ha többen próbálnak meg kommunikálni a szellemekkel, fontos észben tartaniuk, hogy tilos megszakítani a kört. A táblához tartozó planchette-re (mutatóra) kell mindenkinek ráhelyeznie az ujját, majd erősen koncentrálni és feltenni a kérdést, amire választ szeretnének kapni. És akár hiszed, akár nem, sok esetben tényleg megmozdul a mutató – csakhogy nem kizárólag természetfeletti erőknek köszönhetően.

via GIPHY

Kísértetek vagy a képzeleted?

Bár Amerikában ma már játékként is árulják az Ouija táblákat, sőt, a divatban is gyakori minta lett, az emberek mégis hosszú éveken át hittek abban, hogy ez hídként szolgál az élők és holtak között.

Sokan állítják, hogy a planchette valóban megmozdult, és választ kaptak a kérdéseikre, azonban a pszichológiai vizsgálatok szerint ezt általában mi magunk is képesek vagyunk irányítani – még akkor is, ha biztosak vagyunk benne, hogy csak “pihentettük” rajta az ujjainkat.

A tábla mögötti tudomány

Ezt a jelenséget a szakértők ideomotorikus hatásnak nevezik: úgy mozdítunk meg egy tárgyat, hogy tudatosan nem érzékeljük azt, tehát a tudatalattink veszi át az irányítást. És ha ezt azzal kombináljuk, hogy már megvan a fejedben a kérdés, és titkon reménykedsz egy bizonyos válaszban, ez a hatás rögtön életbe is lép. A planchette megmozdul a tudatalattidnak köszönhetően, elhitetve veled, hogy a túlvilágról érkezett üzeneted.

Egy 2012-es vizsgálat során önként jelentkezők segítségével tesztelték ezt a bizonyos ideomotorikus hatást. Az embereknek igennel és nemmel kellett válaszolniuk, először szóban, majd a tábla segítségével. Utóbbi esetben bekötötték a szemüket, majd azt mondták nekik, hogy egy másik személy társaságában kell az ujjaikat a planchette-re helyezni (aki persze a kísérlet kezdetével le is vette a kezét onnan). Az eredmény: a válaszadók 15%-kal jobban teljesítettek, mint abban az esetben, amikor szóban kellett válaszolniuk a kérdésekre.

via GIPHY

Létezik második intelligencia?

Az eredményekből arra következtettek a tudósok, hogy az emberek tudatalattijában létezhet egy “második intelligencia” is. Tehát mondjuk megkérdezik tőled, mi Kambodzsa fővárosa, és lehet, hogy te erre annyit tudsz csak válaszolni, hogy “fogalmam sincs”.

Megfelelő körülmények között azonban képes vagy megmondani a helyes megoldást, ugyanis valószínűleg életed során már hallottad valahol, és ez bizony megragadt a fejedben. Még akkor is, ha egyébként most tényleg fogalmad sincs róla. Ez pedig csak alátámasztja a feltevést: ha nagyon vágysz valamire, a Ouija tábla segítségével választ kaphatsz rá, de sokszor a tudatalattid, és nem természetfeletti lények segítségével.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást