Neked mi jut eszedbe először, ha a szegfűszegről van szó? A legtöbbünk konyhájában akkor kerül elő, vagy veszünk belőle egyáltalán, ha forralt bort szeretnénk készíteni, de viszonylag sok süteményt is remekül ízesíthetünk vele. Ennél azonban jóval több okunk van rá, hogy rendszeresen fogyasszuk. A szegfűszeg ugyanis számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, mondhatni egy természetes „csodaszer”.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
1. Tele van rosttal
Az egyik legjobb dolog, amit az emésztésed egészséges működése érdekében tehetsz, az a megfelelő mennyiségű rostbevitel nap mint nap. Ebben pedig a szegfűszeg is a segítségedre lehet. „Fűszerként a szegfűszeg lenyűgöző mennyiségű rostot tartalmaz. Egy teáskanál szegfűszeg közel egy gramm rostot biztosít” – árulta el Amy Gorin dietetikus a Well + Goodnak.
2. Jót tehet a vércukorszintednek
Amy Gorin dietetikus szerint a szegfűszegben egy olyan ásványi anyag található, amely segíthet a vércukorszintünk szabályozásában. Nem másról van szó, mint a mangánról. Annak érdekében pedig, hogy élvezhessük ezt a jótékony hatását, nem is kell mást tennünk, mint hogy 1-2 csipetnyi szegfűszeget adunk különféle általunk készített ételekhez.
3. Enyhítheti a fogfájást
A fűszer egyik legfigyelemreméltóbb potenciális előnye, hogy illóolajként használható fogfájás esetén, köszönhetően a benne található fájdalomcsillapító hatású vegyületeknek, mint például az eugenol, amely természetes antiszeptikumként működik (az antiszeptikumokat a lehetséges fertőzés kockázatának csökkentésére használják a gyógyászatban).

4. Gyulladásgátló
A szegfűszeg nagyszerű előnyei közé tartozik az is, hogy gyulladásgátló hatású. Egyes tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a szegfűszegben lévő, az imént már említett eugenol segíthet csökkenthet a szervezet gyulladásos reakcióját.
A cikk folytatódik, lapozz!