Emiatt szárad ennyire a lábszár – és így lesz újra hidratált

Emiatt szárad ennyire a lábszár – és így lesz újra hidratált

Címlap / Stílus / Test / Emiatt szárad ennyire a lábszár – és így lesz újra hidratált

A nyár előtti időszakban az egyik leggyakoribb bőrproblémát a szárazság, és az ezzel együtt járó viszketés okozza. Ráadásul leginkább a lábszáron. De vajon mi váltja ki, és mit tehetünk ellene?

Két igazán bosszantó mellékhatása van a száraz lábszárnak. Az egyik, hogy olyan viszketéssel jár együtt, ami az őrületbe kerget minket, a másik pedig, hogy az egyébként fényes bőrünk teljesen élettelenné válik. A kiváltó okok meglepően sokszínűek, hiszen nyáron, ha például nem használsz naptejet, az erős napsugárzás hatására is szárazzá válhat a bőröd.

De a fűtésszezon sem túl szerencsés ebből a szempontból. A bőröd akkor érzi jól magát, ha a páratartalom 40-70% között mozog, de egy állandóan fűtött szobában jóval ez alatt lehet. Ezért a bőröd nedvességtartalma sem lesz elég magas, amit idővel a lábszáradon is észlelni fogsz.

Ezen kívül okozhatja még pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, de persze egyszerűbb okai is lehetnek: a bőrradírozás hiánya, vagy az, ha túl forró vízben, túl hosszú ideig fürdesz, és közben alkoholtartalmú tusfürdőt használsz. Ez utóbbi három kombinációja áll a leggyakrabban a háttérben, pláne a téli időszakban. De jó hír, hogy könnyen tehetünk a probléma ellen!

A száraz kefe több dologra is jó

Száraz kefe használata
Moyo Studio/istockphoto.com

Az egyik legjobb módszer, ha időnként végigmész a lábaidon egy száraz kefével. Ez egyébként a narancsbőr ellen is ideális -, vagy ha olyan bőrradírt használsz, ami erőteljesen hidratál is mellette (például shea vajas alappal).

A száraz kefét még fürdés előtt érdemes használni, hogy megtisztítsa a bőrödet az elhalt hámsejtektől, és javítson a vérkeringéseden. Azáltal, hogy stimulálja a nyirokrendszered, a méreganyagoktól való megtisztulás is gyorsabban zajlik le. Így a bőröd állapota néhány alkalom után javulni kezdhet.

Mit nézz a tusfürdőben?

A tusfürdő választásánál is érdemes megnézni az összetevők listáját, hiszen ahogy korábban is írtuk, az alkoholos termékek száríthatják a bőrödet. Keress olyat, ami szalicilsavat tartalmaz, ez ugyanis segít megszabadulni a lábszáradon lévő elhalt hámsejtektől, ráadásul ragyogóbbá és egészségesebbé teszi a bőrt. Arról nem is beszélve, hogy megszünteti a benőtt szőrszálakat és a piros pöttyöket, amelyek szőrtüszők gyulladásából jönnek létre.

Tusfürdő száraz bőrre
Svetlana Monyakova/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»