Októberben végre előkerülnek a tipikus őszi gyümölcsök és zöldségek, melyeket mindig ajánlott nagy mennyiségben bevinni a szervezetünkbe, hogy minél több vitaminnal töltsük fel magunkat, és jótékonyan befolyásoljuk az egészségünket. Az egyik ilyen közkedvelt zöldség a sütőtök, melyből számos mennyei fogás készíthető. Ez a sárga csoda a levesektől kedve, a salátákon és a főételeken át egészen a desszertekig minden tekintetben megállja a helyét a konyhában!
Íme néhány mennyei és ízletes sütőtökös recept a teljesség igénye nélkül:
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Sütőtökös csokis muffin
Dobd fel a hagyományos csokis muffint, és tegyél hozzá sütőtököt, mely igazán különlegessé teszi. Tisztíts meg és süss meg 180 fokos sütőben előre felkockázott fél sütőtököt (ha kisebb, lehet egy egész is). Ha puha, pürésítsd össze, de össze is törheted egy villával, apróra. Egy tálban keverj össze 230 gramm lisztet 200 gramm barna cukorral, két evőkanál holland kakaóporral, egy csomag sütőporral és egy teáskanál fahéjjal.
Ha készen vagy, forgasd hozzá a sütőtökös masszát, majd adj hozzá még két tojást és egy deciliter étolajat, illetve egy csipetnyi sót. A muffin tésztát tedd muffinpapírral bélelt formákba, és mehet is be a sütőbe 30 percre, a korábbi 180 fokon.
Vegyél egy egész sütőtököt, szabadítsd meg a héjától és picit sózva, felszeletelve tedd 200 fokos sütőbe kb. 30 percre. Egy lábasban melegíts kis olajat és futtass meg rajta egy egész hagymát két gerezd fokhagymával, majd tedd rá a megsült sütőtököt, és főzd még egy picit. Önts rá kb. egy liter zöldség alaplét, majd az egészet egy botmixer segítségével turmixold le. Ha készen vagy, önts hozzá egy doboz tejszínt, adj hozzá ízlés szerint szerecsendiót és gyömbért, majd forrald még egy picit. Tálaláskor pirított tökmaggal a tetején a legfinomabb!
Unod a klasszikus bolognait és a carbonarat? Készíts sütőtökös pennét néhány egyszerű lépésben. Első körben főzz ki egy csomag pennét a szokásos módon. Készítsd el közben a szószt hozzá: tisztítsd meg egy tököt, vágd kis kockákra és süsd meg őket forró olajra dobva. Pár perc elegendő ahhoz, hogy egy kis színt kapjon, ezután öntsd fel addig sós vízzel a tököt, hogy ellepje, és hagyd, hogy megfőjön. Ha készen van, pürésítsd össze botmixerrel, és tegyél hozzá fél teáskanál szerecsendiót.
A szószhoz üvegesre párolj meg egy egész hagymát felkockázva, és tedd rá a sütőtök pürét, illetve adj hozzá két zúzott fokhagymagerezdet, 20 dkg mascarponét és 1,5 dl tejet. Keverd a krémet simára, de az sem baj, ha egy-két sütőtök még kockában van benne, hiszen úgy is nagyon ízletes lesz. Keverd össze a szósz a pennével, és egy kis friss fűszerrel megbolondítva a tetején már tálalhatod is forrón.
Imádod a csőben sült zöldségeket? Akkor tölts meg egy sütőtököt minden féle földi jóval! Vegyél egy egész sütőtököt és vágd hosszában félbe. Kanalazd ki a belsejét, és sütsd elő a sütőben kb. 40 percig. Készítsd el addig a ragut: tegyél fél kilogramm darált sertés vagy marhahúst üvegesre pirított hagymára, majd adj hozzá egy konzerves kockázott paradicsomot, és egy kis konzerves paradicsompürét. Jöhet az ízesítés: só, bors, egy teáskanál szárított kakukkfű, két gerezd fokhagyma.
Ha szeretnél, tehetsz bele még egy paprikát és egy sárgarépát is felkockázva, de ki is hagyhatod őket a raguból. Ha készen van a ragu (ez kb. 20 perc lesz), kanalazd a kivájt, elősütött tökbe, és told vissza a sütőbe még 30 percre úgy, hogy reszelsz a tetejére egy kis sajtot. Mennyei csemege lesz belőle, mely annyira laktató, hogy még köret sem szükséges hozzá.
A sütőtök és a cékla nem csupán csodás színfúziót alkot, hanem ízben is tökéletesen kiegészítik egymást. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, majd pucolj meg 60 dkg sütőtököt és 2 darab nagyobb céklát, melyeket kockázz fel, és tegyél be sütőpapírral bélelt tepsiben. Természetesen előtte jól sózd meg őket. 30 perc után mindkét zöldség vélhetően megsül, tehát vedd ki őket és hagyd kihűlni.
Ha már nem forró, tedd egy tálba őket, kockázz hozzá 10 dkg fetasajtot, tegyél a tálba egy csomag salátamixet vagy rukkolát, és öntsd nyakon az egészet 3 evőkanál olívaolajjal és egy kávéskanál balzsamecettel. Picit keverd át, ha még szükséges sózd meg, illetve törj rá egy pici borsot is, és máris szervírozhatod valamilyen finom hús mellé, de önmagában – salátaként – is kiválóan megállja a helyét a főételek között. Nyitókép: Natalie Behn/unsplash+, fotók: istockphoto.com