Valami nincs jól az egészségügyi rendszerben: kétszer is a sürgősségin voltam, mire diagnosztizáltak

Valami nincs jól az egészségügyi rendszerben: kétszer is a sürgősségin voltam, mire diagnosztizáltak

Címlap / Életmód / Egészség / Valami nincs jól az egészségügyi rendszerben: kétszer is a sürgősségin voltam, mire diagnosztizáltak

Boldog nőnapot – magamnak!

Március 8-án este késszúrás-szerű fájdalmat éreztem. Volt már ilyen – gondoltam. A fájdalom azonban fájdalomcsillapító hatására sem múlt el. Éjfél körül már olyan erős volt a fájdalom a jobb alhasamban, hogy sem feküdni, sem ülni nem igazán tudtam. Boldog nőnapot – gondoltam! Nem akartam kórházba menni, de a fájdalom nem csillapodott. A férjem azt mondta, irány az ügyelet, ott meg tudják mondani, hogy szükséges-e kórházba mennünk. A helyi ügyeleten már kiszállni sem bírtam a kocsiból. Az ajtónál csengetni kellett, alig engedtek be.

A doktornő rám nézett, látta, hogy kiegyenesedni sem bírok. Valószínűleg vakbélgyulladás – mondta, majd belém nyomtak egy adag fájdalomcsillapító injekciót. Ennek hatására azonban szinte teljesen fájdalommentesen érkeztem meg a sürgősségire, ahol kicsit úgy néztek rám, mint a bolond nőre, aki kissé hipochonder. Közben én tudtam, hogy valami nem stimmel. Leültettek, várnom kellett. Először egy előkészítő helyiségbe kerültem, ahol egy fiatal orvos megmérte a vérnyomásom és vért vett tőlem. Közben poénkodott össze-vissza, én meg kicsit bután éreztem magam.

Megkérdezte, hogy egy 10-es skálán hova helyezném a fájdalmam, ha a 8-as a szülés. 1-es – gondoltam magamban – hiszen bennem van egy lórúgás fájdalomcsillapító.

De mivel tudtam, hogy milyen rossz volt előtte, azt mondtam, hogy 6-os. Lehet, hogy nem szenvedtem eléggé, mert a szeme kikerekedett, és látszott, hogy egy cseppet sem hisz nekem, azt gondolja, hogy én is csak egy vagyok azok közül, akik szimulálnak, és az idejét rabolják.

joci03/istockphoto.com

Várakozás, majd vizsgálat

Kiültettek a folyosóra, hogy ott várjak, míg a vizsgáló orvoshoz kerülök. A társaságom nagyon vegyes volt. Nem voltak olyan sokan, de mindenkin látszott, hogy nem két perce ül a váróban. Úgy másfél óra várakozás után kerültem sorra, egy nagyon kedves fiatal doktornő vizsgált meg egy szűk helyiségben, amelyben ide-oda mászkáltak az orvosok, az asszisztensek. Kicsit fura helyzet volt, és eléggé kiszolgáltatott. Alaposan megvizsgált a doktornő, sok mindenre rákérdezett, majd közölte, hogy várjak kint, mert neki egyeztetnie kell a műszakvezető orvossal.

Kiderült, hogy a doktornőm még csak rezidens, ahogy szinte mindenki más, aki beteget vizsgál, és mindannyiuknak egyeztetni kell a vizsgálatok után a vezető orvossal. Hajnali 4 óra volt már, amikor kiderült, hogy semmi bajom. Azaz ők nem találtak semmit. Rákérdeztem, hogy nem végeznek-e más vizsgálatot… arra gondoltam, hogy esetleg egy hasi ultrahang beleférhetett volna, ha már vakbélgyanúval küldtek be. A kedves fiatal, rezidens doktornő azt mondta, a leleteim nem indokolják. 

Másnap, azaz 10-én, magánúton elvégeztettem egy ultrahangot, ami egy csoda volt, hogy kaptam időpontot. Akciósan 16 ezer forintot fizettem. Kiderült, hogy minden szervem rendben van, minden normális. A doktor úr szerint valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy mi okozta azt az erős fájdalmat. (Tessék?) 

Fájdalomcsillapítók

Ettől a naptól kezdve következett csak az igazi kálváriám. Mivel hivatalosan semmi bajom nem volt, úgy is tettem, mintha ez így lenne. Sajnos azonban a fájdalom nem tűnt el, csak átvándorolt. Most a hasam bal alsó része kezdett fájni annyira, hogy kettesével kapkodtam a fájdalomcsillapítókat. Eltelt így kb. két hét. Az egész egyre rosszabb lett.

Március 24.

Újabb borzalmas görcs, ám most nem mentünk az ügyeletre, csak felhívtam egy belgyógyász ismerősömet, aki azt mondta, egy sebészet nem lenne rossz. A sebészek nagyon képben vannak, jó lenne, ha látna egyikük. El is rohantunk a helyi rendelőintézet sebészetére, ahol egy kicsit várni kellett. Már ülni is nehéz volt, sírhatnékom volt, mire bejutottam. A doktornő azzal a furcsa nézéssel nézett, amivel első alkalommal a sürgősségin a doktor.

Minek jöttem, ez urológiai probléma – vágta oda. Én már elsírtam magam, erre kissé megenyhült és feltápászkodott, hogy megvizsgál. Végigkopogtatta a vesémet (nem fájt), majd azt mondta, hogy ez vesebaj, adjak vizeletmintát a labornak, majd menjek át a röntgenre, onnan meg az urológiára. (Tessék???) Leadtam a vizeletet, onnan átnyomultam a röntgenre, ahol kiderült, hogy nincs vesekövem.

Az urológiai rendelésre délutánig kellett volna várnom, de a fájdalom miatt a férjemmel úgy döntöttünk, nem várunk, irány a sürgősségi. Újra. Most nem voltam olyan szerencsés, hogy kevesen legyenek. Rengetegen vártak ellátásra. Ennek ellenére minden orvos, asszisztens, mentős mosolygott és kedves volt a betegekkel. Az előkészítő helyiségben most csak vérnyomást mértek, és megkérdezték, hogy miért jöttem, ha az urológiára küldött a sebészet előzőleg. Mondtam, hogy az elviselhetetlen fájdalom miatt jöttem, és azért, mert egyszer már hazaküldtek azzal, hogy semmi bajom.

Kiültettek a folyosóra, hogy várjak a vizsgáló orvosra. Két óra múlva be is jutottam egy doktornőhöz, aki szintén rezidens volt. Két másik rezidens is volt vele, akik csak angolul beszéltek. Ők végezték a feladatokat körülöttem. Vért vettek és EKG-t készítettek, majd vizeletet is kellett adnom. A vizsgálat után ismét váró. Kértem egy fájdalomcsillapítót, amit infúzió formájában kaptam meg. A vérvételi és vizeletleletemre megközelítőleg hét órát vártam egy helyben. Közben volt egy műszakváltás, és egy másik rezidens kapta meg a papírjaimat. 

Bojan89/istockphoto.com

A diagnózis

Úgy 8 óra várakozás után azt mondták, valószínűleg húgyúti fertőzés, amire adnak egy antibiotikumot. Eljöttem. Kiváltottam a gyógyszert és be is szedtem. A fájdalom ennek hatására sem múlt el teljesen, így már végső kétségbeesésemben a háziorvosomhoz fordultam. Ő azt mondta, jó lenne egy olyan vizeletvizsgálat, ami a baktériumokra koncentrál, hogy célzottan adhasson gyógyszert. Egy hét alatt meg is lett az eredmény. Tényleg húgyúti fertőzés. Innen már felgyorsult a gyógyulás, mert további öt nap gyógyszerszedés után sokkal jobb lett minden. A vesém nem fertőződött meg, de már az utolsó pillanatban voltam.

Összefoglalva… Minden tiszteletem a sürgősségin dolgozó rezidens és nem rezidens orvosoké. Hálás vagyok a mosolyukért, a kedvességükért, és azért ahogy bántak velem. Az azonban nincs rendben, hogy magánúton kell elvégeztetnem olyan vizsgálatokat, amelyek adnák magukat. Fizetem az egészségügyi hozzájárulást, ennek ellenére sok–sok pénzt kell fizetnem magánrendelőknek, hogy megnyugodhassak, egyszer vége lesz. Valami nincs jól a rendszerben, de nem az én tisztem ezt megtalálni, én és sok más sorstársam csak sodródunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

27 hozzászólás

 • Lőrincz Miklós
  2022.05.08., 17:19

  Rémes. Borzasztó. Ijesztő… nem lehet ehhez mást hozzáfűzni, csak ezek szinonimáit. Kik tehetnek erről? Főként az ország vezetői. De hát hogyan lesznek egy országnak ilyen vezetői? Úgy, hogy a nép ilyeneket választ az ország kormányzására. Talán nem tudja a nép, hogy kiknek a kezébe adja az ország irányítását? Akkor tehát, mégis csak a nép tehet minderről! Akár tudja, akár nem.

  Válasz
  • Miklós Letoha dr.
   2022.05.08., 19:19

   Én ,mint nyugdíjas orvos szégyellem magam a szakszerűtlen orvosi ellátásokért , ilyen régebben nem volt, vagy legalább is lényegesen kevesebb Sajnos vagy nam. Tanító -mesterem mindig azt mondta:”fiam egyet jegyez meg : a betegnek MINDIG IGAZA van.”, és nekünk “csak” az volt a feladatunk, hogy felderítsük az igazságot.Ma én úgylátom a beteget küldik ide … küldik oda … és maga a beteg elvész a sok küldözgetésben…..Sajnos vagy nem sajnos az orvostudomány annyira specializálódott, hogy egy szakember csak emberi szervezet egy-egy kis részletének , mozaikjának a tudósa és néha ha elkezdi ezt gyógyítani , nem is tudja hogy a szervezet nagyobb részének ez ártalmas.

   Válasz
   • Dobos János
    2022.05.09., 10:19

    Üdvözlöm Miklós!

    2006-ban, többször rosszul lettem. Óriási mellkasi fájdalmaim voltak minimális terhelésre is. Ekkor a vérnyomásom 230-240/ 130-150 is volt, de ez csak akkor, ha rám jött a mellkasi fájdalom. Bemetszettem, hogy ez nem lehet más, mint, hogy kezdenek eldugulni a koszorús ereim és ellőbb-utóbb, vagy tágítani kell az ereimet, vagy cserélni a karomból, lábamból kiszedett erekkel. Baypass műtét… Egy éjszaka után nem bírtam tovább. Reggel a Gyermekemmel elvitettem magam a háziorvoshoz, ahol megmérték a vérnyomásom és megkérdezték, hogy ki idegesített fel? Mondtam senki, de ekkor rám jött újra a mellkasi fájás. Megmérték, elszörnyülködtek, majd azonnal mentőt hívtak. A sürgősségin fektettek egy kicsit, majd jött a Gyermekem aki megmentette az életemet. Az Orvos és a Gyermekem gyerekei egy osztályba jártak, így ismerték egymást. Orvos mondta: Adjuk ki Apádat, nincs semmi baja. A Gyermekem elmondta neki, hogy mi a problémám, vagyis a beteg tudja mi a baja, csak orvosolni kell. Kellene. Így kerültem tovább a kardiológiai osztályra, majd onnan a Debreceni klinikára mentővel. Sikertelen értágítás után /Szokol doktor./ Péterfy Professzor megműtött, majd összedrótozott, összevarrt, de megindult a belső vérzés. A mellkasomnál újra nyitottak és, hogy mit csináltak nem tudom. Nem emlékszem semmire…de 15 év után még élek. Ennyi a történet és az, hogy megdöbbentő a Magyarország mindenkori kormányára akarjátok kenni egy orvos esetleges csetlését-botlását. Nagy hiba! Ők azokkal a beosztottakkal tudnak dolgozni, akik vannak. Ha voltál főnök, Te is megértenéd. Semmi köze az egész ségügynek ehhez, de egy állami vezetésnek pláne nincs. A ZUSÁBAN, Kanadában is vannak orvosi hibák, meg lesznek is. Emberek vagyunk, tévedünk. Én így látom, de értelmes érvvel meggyőzhető vagyok. Ja! Ez Gyurcsány Ferenc kormánya idejében történt, akkor most Ő a hibás? Ne komolytalankodjatok már, főleg Te Orvos létedre!

    Válasz
    • Leiter Éva
     2022.05.09., 11:54

     Kedves János! Ha nem vette volna észre két Miklós keresztnevű ember szólt hozzá a cikkhez. Egy Lőrincz Miklós a politikai eszmefuttatásával és egy nyugdíjas doktor úr, Miklós Letoha dr, aki a szakmai hibákat írta le és egy szót sem írt politikáról. Ön mégis a doktor úrnak címezi az utolsó mondatát!!
     Ezt alaposan benézte, kérjen elnézést a doktor úrtól.

     Válasz
     • Dobos János
      2022.05.09., 12:05

      Éva Drága!

      Talán elkerülte a figyelmét: Írásomban pedig leírtam. ” Ne komolytalankodjatok már, főleg Te Orvos létedre!”
      Válasz
      Leiter Éva

      Kedves János! Ha nem vette volna észre két Miklós keresztnevű ember szólt hozzá a cikkhez. Egy Lőrincz Miklós a politikai eszmefuttatásával és egy nyugdíjas doktor úr, Miklós Letoha dr, aki a szakmai hibákat írta le és egy szót sem írt politikáról. Ön mégis a doktor úrnak címezi az utolsó mondatát!!
      Ezt alaposan benézte, kérjen elnézést a doktor úrtól.

      Évike! Én nem értem, hogy Ön a lényeggel nem foglalkozik, de személyeskedés miért megy ezerrel. A doktor érteni fogja, meg érti is amit írtam.

  • Kovács Eleonóra
   2022.05.09., 09:09

   Nincs itt rendben egyetlen egy terület sem. A jogrendszerben maguk a bírók a bűnözők, szervezett bűnözés formájában. Aki pedig a kormányt megválasztotta, az a 2/3-ad 3-3,5 millió ember is bűnöző és hazaáruló. Csak ezt a maradék, tisztességes kormányzásra vágyó része szívja meg. Bűnöző ország bűnöző kormánya és az egyén a maffiarendszerrel, a korrupcióval szemben tehetetlen, bele is dögölhet, senkit nem érdekel. Undorító egy hely, maga a földi pokol Magyarország, hála a “keresztény” farizeus kormánynak és egyháznak.

   Válasz
   • Dobos János
    2022.05.09., 10:25

    Kedves!

    Medgyessy-Gyurcsány idejében jobb volt, mikor hitelből finanszírozták az ország gazdaságát? Emlékezz! Bele is buktak. Bajnai-Oszkó következett a megszorító csomagjaikkal. “Ez fájni fog!” Ezt akarod? Én nem…

    Válasz
    • Bordás Béla
     2022.05.09., 11:11

     Jaj! Szegény János! A rendszerváltás óta eltelt 32 évből már 16 évet uralkodott Orbán és Te még mindig azt a kb. 5 évet (se) nézed, amikor Gyurcsány kormányzott? (Főleg úgy, hogy már 12 éve, folyamatosan Orbán van hatalmon és hazug módon még mindig azokra az időkre mutogatnak vissza.) Közben azért nézz rá a mai államadósságra, az inflációra, a felvett külföldi hitelekre, az Euro és más valuták Forinthoz viszonyított árfolyamára, az üzemanyagok, az élelmiszerek, az építőanyagok és egyéb termékek árára (meg havi jövedelmedre), az EU-s életszínvonalunk szintjére (már csak Bulgária áll mögöttünk szegénységben a listán), az oktatás és egészségügy állapotára és végül, de nem utolsó sorban az országban uralkodó hangulatra! Aztán pedig gondold végig, hogy mi lesz majd akkor, amikor a rezsicsökkentés már nem tartható tovább és valamilyen más adó formájában ránk terhelik a világpiaci árakat, mert hogy ez nem finanszírozható tovább, az biztos!(Már most is négyszeres ennek a bekerülési költsége, vagy ha úgy tetszik negyedannyit fizetsz most érte, mint amennyiért az állam veszi.) Azután pedig nézd meg, hogy hány fiatal vándorol(t) ki nyugatra, és hogy a nagy “migránsellenség” mellett hányan (és honnan) érkezett olcsó bevándorló munkaerő! Tényleg sajnállak, mert téged nagyon elért és megtévesztett a kormánypropaganda. A lényeg pedig nem az, és nem az a baj, hogy Te a Fideszben hiszel és velük szimpatizálsz (lelked rajta), hanem az, hogy amit annak idején azoknak hibaként róttál fel és változást akartál (- gondolom, ezért szavaztál a Fideszre), azokat a hibákat ezeknek simán elnézed, közben nem veszed észre, hogy át vagy verve!

     Válasz
     • Dobos János
      2022.05.09., 12:10

      Béla! Nyugat, soha nem vett be és nem fog a bandába. A volt szoci országok is fényévnyire vannak nyugattól. Nem érted az írásom sajnos! Velem kapcsolatban az orvosok tévedtek Gyurcsány idején. Mit írjak? Antal Józsefet. Gyerekeskedsz Béla! Ezt megint túl toltad . Ne válaszolj, válaszoljatok! Tolom innen a szekerem, mert azt hiszem egy rossz helyre keveredtem akaratomon kívül.

    • Némethné Kovács Magda
     2022.05.09., 12:50

     …..és most miből finanszírozzák???????Ez csak egy kérdés!

     Válasz
    • Bordás Béla
     2022.05.09., 19:32

     Látom, fáj az igazság, és nincsenek érveid sem csak érzelmeid egy párt vagy annak vezetője mellett, szóval igazi fidesznyik vagy! Nem kívánom Neked, hogy kórházba kerülj, de hidd el, ha ma kellene megtapasztalnod azt, hogy milyen is az ellátás, azt gondolom, hogy egyből más lenne a véleményed és az álláspontod a dolgokról. Történelmi bűn az a felelőtlenség, amit a Fidesz tett 12 év alatt az egészségüggyel, és az oktatással!

     Válasz
  • Péter dr.Nagy
   2022.05.09., 15:19

   Miki bácsi
   Hogyan lehet eljutni az ivartalan szaporodástól a relativitás-elméletig… Hát így. Amolyan DK-s módra, nem túl bonyolult módon. Bravó !

   Válasz
 • Háry László
  2022.05.08., 17:22

  Nyugi! Az egészségügy feltehetően új gazdája még anno letette a nagy eskűt, hogy az országban két hét alatt felszámolja a bűnözést. (Tetszenek tudni: ő olyan polihisztor, aki mindenhez ért!) A bűnözést ugyan nem sikerült felszámolnia, de próbálkozik. Csak nehogy azt mondja: 2 hét alatt felszámolja a betegeket…

  Válasz
  • Dobos János
   2022.05.09., 12:11

   Kevered!

   Az a Krumplee a Barátod. A Jakab Péter. Most néppártosodtok. Hajrá! 🙂

   Válasz
 • Nagy Péter
  2022.05.08., 20:46

  Sajnos már évek óta tudja mindenki, hogy nagy baj van, de amíg a 133 bátor ember a parlamentben kiemelt ellátásban részesül, addig szerintük ezek a hangok csak ellenzéki kampánypropaganda hazugságok. A minap valami rendszerhiba folytán L. Simon László kissé kikelt magából, mikor az édesanyja olyan ellátást kapott mint bárki egyszerű állampolgár. Aztán persze gyorsan visszakozott, mert rászóltak felülről, hogy nehogy már kritizálni merészelje az e.ü. állapotát. Azt hiszem a választókat kellene meggyőzni, hogy nyissák ki a szemüket, és ne dőljenek be a hazug propagandának. Sajnos erre majd 4 év múlva lesz lehetőség, ha addig nem fogyatkozik meg jelentősen a 133-as brigád.

  Válasz
  • Dobos János
   2022.05.09., 12:37

   Petya!

   Le vagy maradva 4 évvel. JÁJ! 135 lett az a 133… JÁJ Petya-Petya…:)

   Válasz
   • Nagy Péter
    2022.05.11., 20:50

    Látom megfogtad a lényeget, de sokkal jobb lett volna ha felfogod, de látom az nem megy.

    Válasz
  • Péter dr.Nagy
   2022.05.09., 15:25

   Peti bácsi
   Beakadt ez a 133-as szám. Az a dicsőséges 133 nap volt,amely iránt oly mély nosztalgiát érez,és ami már nem fog visszatérni….

   Válasz
   • Nagy Péter
    2022.05.11., 20:54

    Látom te is elveszel a részletekben és nem látod a lényeget. Egyáltalán nem várom vissza azt a 133 napot. Lehet, hogy tévedtem a konkrét számértékben, de ha nem lenne narancs szemüveged, akkor értenéd a lényeget, de ilyet nem várok el tőled. Ahhoz kevés az 50 alatti, mást mérő számérték.

    Válasz
 • Dépont Krisztina
  2022.05.09., 02:55

  Most erre mit lehet mondani? Erre szavazott a magyarok kétharmada. A leépülésre, a romlásra, gyógyítható fiatal emberek halálára. Lényeg, hogy vannak stadionjaink, meg nagyon gazdag baráti és családi köre a miniszterelnökünknek, az meg, hogy a kórházak lassan elrohadnak és a benne dolgozók félőrültek a túlterheltségtől… hát ez nem jutott el az okos honfitársaink ingerküszöbéig. Majd ki-ki a saját családtagja betegsége/halála után gondolkodik el rajta, hogy kiknek a kezébe adta (megint) az életét. Jó reggelt, Magyarország.

  Válasz
  • Dobos János
   2022.05.09., 12:50

   Rosszul látja!

   Ön jobban él mint 15 éve. Ha nem az az Ön hibája…

   Válasz
 • Zoltán
  2022.05.09., 07:16

  Bocsánat. Előre is..

  Már az első lépés elhibázott volt. Az első ügyeleti kaland után elmaradt a háziorvos felketesése. Ott kellett volna indítani. Írt volna fel fájdalomcsillapítót, illetve a megfelelő laborokat is indította volna. 1-2 nap alatt kiderült volna mi a gond. Az ügyelet, sbo erre nem alkalmas. Akármennyire is mosolyognak, kedvesek.

  Válasz
  • Tünde
   2022.05.09., 11:09

   Sajnos meg kell, hogy cáfoljam. Hasonló cipőben járok, mint a cikk írója. A háziorvos felkeresése volt az első lépésem. Fájdalomcsillapítót addig nem tud felírni, amíg nem derül ki a probléma forrása. Labor, hasi ultrahang… Hasi ultrahagra képtelenség állami úton bejutni, így nálam is a magánorvosi rendelő jöhetett képbe (16 ezer). Időpontot ott legalább egy hét múlva kaptam, fájdalomcsillapítás még mindig semmi. Nagy baj van az egészségügyben!

   Válasz
 • Laszlo Pozovecz
  2022.05.09., 08:26

  Az emberek nagy része ma a fizetős magán klinikákon próbál meg meggyógyulni mert a társadalom biztosítás a szép neve ellenére nem tesz semmit a betegekért – főleg nem gyógyítja meg őket- hogy az orvosbárók minél hamarabb milliárdosok legyenek. Sokat tett ezért Kásler dr aki a tízparancsolattal akarta meggyógyítani a társadalmat – persze sikertelenül. Kénytelen vagyok visszautalni arra, hogy mi választottuk ezt a bagázst!! Együk meg amit főztünk!!

  Válasz
  • M.Pogány Judit
   2022.05.09., 08:53

   Maga lehet, hogy ezt választotta. Nekem el kell viselnem a vaksi, agyatlan többség döntését.

   Válasz
   • Nagy Péter
    2022.05.11., 20:57

    Csatlakozom. Sajnos a hazugságpropaganda nagy erő, ha még a csapból is az folyik.

    Válasz
  • Dobos János
   2022.05.09., 20:35

   László! Honnan van pénzük ebben a mélyszegénységben? 🙂

   Válasz

Írj egy hozzászólást