Életmód / Egészség

8 stressz okozta tünet

Igazán kellemetlen tünetek, és sokszor összetévesztik valamely komolyabb betegség jeleivel, pedig sokszor csupán a szervezetünk harcol a túlzott hajtás ellen.

Krónikus fáradtság szindróma

Bármennyire is érdekes, külön betegségnek tekintik azt az állapotot, amikor már hetek, hónapok óta fennállnak a kimerültség jelei. Sokan csupán legyintenek rá, pedig megfelelő kezeléssel hamar túl lehet rajta jutni, csak előtte fel kell tárni magát a betegséget.
Leginkább a tengerentúlon ismerik el önálló kórként, bár a statisztikák azt mutatják, hazánkban is egyre inkább elfogadják a munkáltatók, mint hiányzás jogos okát.

Álmosság, fáradtság

Nem nehéz rájönni arra, hogy a fáradtság, álmosság a legjellemzőbb tünete a túlzott stressznek.
Ekkor úgy érezzük, egész nap legszívesebben lefeküdnénk pár percre, annak ellenére, hogy éjszaka már eleget aludtunk. Ilyenkor nem használ sem a kávé, sem pedig az energiaitalok, ezért nehéz is túlélni egy-egy napot. 

Hőemelkedés

A hőemelkedés hátterében számok ok állhat, mégis legtöbbször valamilyen fertőzés, gyulladás tünete.
Viszont ha a magasabb testhő egyedül jelentkezik, akkor nem árt pszichés okokat keresni a háttérben, ugyanis könnyen lehet, hogy a stresszesebb időszak váltotta ki a hőemelkedést, és addig nem is megy le, amíg nem érzi úgy a szervezetünk, nem kell védekeznie.

Mellkasi szorítás

Szintén komoly betegséget jelezhet, mégsem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha kis mértékű mellkasi szorítás érzünk. Természetesen, ha kizártuk a szívinfarktus, angina, tüdőgyulladás, stb. esélyét, akkor gyanakodhatunk arra, hogy életmódunk a felelős ezért a tünetért.
Sokszor ijesztő mértéket is ölthet, akár egy pánikbetegségnél, viszont amint elmúlik a stresszhelyzet, szép lassan a mellkasunk is megnyugszik.

Zsibbadás

A stresszes emberek végtagjaiban gyakran alakul ki zsibbadás, mintha ezzel hívná fel a testük a figyelmüket, hogy álljanak le. Ekkor érezhetjük úgy, hogy nehezen mozgatjuk tagjainkat és izommerevség alakul ki, de legtöbbször ez az állapot nem tart sokáig, ezért sokan nem is tulajdonítanak neki nagy jelentőséget.
Emellé természetesen társulhat még állandó, az egész testre kiterjedő izomgyengeség is.

Koncentrációs zavar

Nem kell ahhoz krónikus fáradtság szindrómában szenvedned, hogy tudd, a nagy nyomás és az állandó feszültség koncentrációs zavarokat okozhat.
Ez persze azért is rossz, mert így kevésbé tudunk jól teljesíteni, ami csak még nagyobb stresszt idéz elő az ember életében.

Immungyengeség

Régóta köztudott tény, miszerint lelki állapotunk kihat az egész egészségünkre. Ezért ne csodálkozzunk, ha idegileg kimerülünk, akkor a legkisebb betegségek is megtalálnak, és nagyobb eséllyel leszünk influenzásak, vagy allergiásak, ha stresszben élünk.
Ilyenkor a legjobb megoldási mód nem a gyógyszerekben rejlik, hanem abban, hogy visszavegyünk a tempóból.

Étvágytalanság

Azok, akik idegesek, általában kevesebbet esznek, mivel gyomruk összeszűkül, és görcsbe jön. Éppen ezért hirtelen fogyás is megfigyelhető, ráadásul sokszor kis idő alatt. Hogy elkerüljük azt, hogy közérzetünk még rosszabbá váljon, és úrrá legyen rajtunk a gyengeség, fontos, ha nem is sokat, de falatozgassunk, ugyanis ha ezt nem tesszük, akkor a tünetek könnyen súlyosabbá válhatnak.Fontos tudni, az idegi kimerültség, a túlzott stressz tünetei más betegségeket is jelezhetnek, tehát ne diagnosztizáljuk ezek alapján otthon magunkat, hanem mielőbb keressük fel háziorvosunkat, aki kizárhatja az esetleges szervi elváltozásokat.