Hihetetlen: a stressz az alábbi testrészeidben halmozódik fel

Hihetetlen: a stressz az alábbi testrészeidben halmozódik fel

Címlap / Életmód / Egészség / Hihetetlen: a stressz az alábbi testrészeidben halmozódik fel

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a stressz „csak” egy érzés, ami fizikailag nem jár tünetekkel. Pedig valójában a lelked egészsége a testeden is tükröződik, ráadásul szakértők egyetértenek abban, hogy a stressz sokszor bizonyos testrészekben raktározódhat el. Ha az alábbi területeken gyakran észlelsz fájdalmat, és orvosilag nincs bajod, akkor szinte biztos, hogy a stressz áll a háttérben.

A derekad

Ha valami nagyon frusztrál, és folyamatosan azon a témán lovagolsz, előbb-utóbb a derekad megfájdulhat; ez a terület tárolja ugyanis a haragot. Néha nem azért érzed a kellemetlen érzést a derekadban, mert sokat ültél a monitor előtt, hanem azért, mert valakire nagyon mérges vagy, de nem mutatod ezt ki.

A legjobb megoldás erre az, ha megpróbálod a belső konfliktusokat kezelni, és ha valami nagyon zavar, azt kedvesebb stílusban a másik tudtára adni. Meglátod, ha kiadod magadból a dühödet, fizikailag is sokkal jobban fogod érezni magad.

A gyomrod

A félelem, a kellemetlen izgatottság egyaránt kiütközhet a gyomrodon. Például ha valamitől nagyon félsz, és ezen sokat stresszelsz, különféle emésztési gondokkal találhatod szemben magad.

A hasmenés, a görcs, a hányinger nem ritka ilyenkor, és egy szem tabletta nem fogja hosszú távon megoldani a gondodat. A legjobb módszer az, ha beszélsz valakivel a félelmeidről. Azáltal, hogy kiöntöd a lelked egy megbízható személynek, már a beszélgetés közben is jelentősen megkönnyebbülsz, és a gyomrod állapota is helyreáll.

Hasfájás
istockphoto

A mellkasod

Az összetört szívnek is vannak fizikai tünetei. Ha szakít veled a párod, vagy esetleg megcsaltak téged, lelkileg teljesen a padlóra kerülhetsz. Még ha igyekszel is erősnek tűnni mások előtt, a szomorúság és csalódottság fizikailag is kiütközhet rajtad.

Nem ritka, hogy ilyenkor az emberek arra panaszkodnak, hogy nyomást éreznek a mellkasukban, vagy szúr a szívük. A keserűség ugyanis ezen a területen fejti ki hatását a testeden; ha mostanában gyakran érezted ezt, és valakiben nagyot csalódtál, ideje meggyászolnod a kapcsolatot, és megpróbálni továbblépni.

A fejed

A fejfájás gyakori, és attól függően, hogy hol, illetve hogyan fáj, több dolgot is jelenthet. Igen, a stressz is kiütközhet ezen a ponton. Amennyiben mindig mindent irányításod alatt szeretsz tartani, és erős akaratú vagy, a stressz fejfájásban is megmutatkozhat. Ha valamire nincs ráhatásod, és nem te hozod meg a döntést, az fizikailag így mutatkozik meg rajtad, még ha ezt nem is szívesen ismered be.

Ilyenkor szakértők azt javasolják, hogy ülj le, és gondold át, mit tehettél volna. Ha tényleg semmi esély nincs arra, hogy te is befolyásold az adott dolog végkimenetelét, muszáj elengedned ezt. Esetleg a meditáció vagy a jóga is jó ötlet ennek megoldására.

A nyakad, vállad

Túl sok teher nyomja a vállad – bár ez csak egy hangzatos mondásnak tűnik, valójában mélyebb jelentése is van. Amikor egyszerre túl sok dolgot vállalsz be, vagy párkapcsolati gondokkal küzdesz, a nyakad és a vállad fájdalma utal arra, hogy komoly stressznek vagy kitéve.

Ne gondold, hogy a kényelmetlen párnád tehet erről; ha már egy ideje tart a dolog, érdemes a lelki okokat is megvizsgálni. Ha sokat vitatkoztok a pároddal mostanában, vagy a munkahelyed miatt pihenni sincs időd, ideje, hogy beszélj erről az adott személlyel. Ne hagyd, hogy mindez az egészségedet károsítsa!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!