Sokféleképpen izzadhatsz – lehet higiéniás probléma, de akár betegség tünete is

Sokféleképpen izzadhatsz – lehet higiéniás probléma, de akár betegség tünete is

Címlap / Életmód / Egészség / Sokféleképpen izzadhatsz – lehet higiéniás probléma, de akár betegség tünete is

Izzadni rossz, de szükséges. Az izzadtság elengedhetetlen az emberi túléléshez, és a test hűtőfolyadékaként szolgál, megvédve a szervezetet a felmelegedéstől. Nagyon nem mindegy azonban az, hogy hol, milyen intenzitással és hogyan izzadunk. A körülmények akár lappangó betegséget is jelezhetnek.

Különböző verejtékmirigyek vannak

Dr. Marnie Nussbaum kozmetikai bőrgyógyász szerint a verejtékezés nem csak a testhőt szabályozza, de szükség esetén kivonja a szervezetből a toxinokat és baktériumokat is. Ám ha nem megfelelően kezelik, bőrirritációval és kellemetlen szagokkal járhat.

Az egész testfelületen 2-4 millió verejtékmirigy van, és legsűrűbben a talpon, a tenyereken, a homlokon, az arcon és a hónaljban találhatóak.

Az „eccrine”, vagyis a klasszikus verejtékmirigyek elvileg szagtalan, tiszta folyadékot választanak ki és párologtatással segítik elő a hőveszteséget. A másik típusú mirigy az „apokrin”, ami főleg a hónaljban és a nemi szervek környékén van. Amikor az ezekből kicsapódó folyadék a bőr felületén baktériumokkal érintkezik, akkor jön létre az erős és kellemetlen testszag.

A hiperhidrózist érdemes kezelni

A verejtékmirigyeket az agyi idegek aktiválják, amelyek sokféle ingerre reagálhatnak – a hőmérséklet emelkedésére, a hormonokra, az érzelmekre és a fizikai aktivitásra is. A túlzott izzadásban, vagyis a hiperhidrózisban szenvedő embereknél a verejtékmirigyek túl intenzíven reagálnak, és több izzadtságot bocsátanak ki az átlagnál. A lakosság mintegy 3 százalékát érinti ez a probléma.

A szakorvosok azt javasolják, hogy első lépésként kerülni kell a kiváltó okokat, az alkoholt és a koffeint, valamint a túl fűszeres ételeket.

Lenge, természetes anyagból készült ruházatot és cipőt javasolt viselni.

Ha a természetes megelőzés csődöt mond, még mindig rendelkezésre állnak olyan kezelések és gyógymódok, amelyekről mindenképpen bőrgyógyásszal kell egyeztetni.

Idegesség és stressz miatt is kialakulhat

A szituációs izzadás nem más, mint a stressz által okozott verejtékezés. Egy-egy feszültséget okozó helyzetben a szervezet védelmi reakcióként így reagál a stresszhatásokra vagy fenyegetésre. Aktivizálódik a szimpatikus idegrendszer és túl sok energia, illetve hő szabadul fel a testben, így a szorongó emberek is gyakran találkozhatnak ezzel a problémával.

Éjjel is zavaró lehet

Az éjszakai izzadás majdnem mindig betegség jele, a hormonális zavarok és az alacsony vércukorszint elsődleges tünetei közé tartozik. Bizonyos kóros állapotok, illetve gyógyszerek mellékhatásaként is gyakran jelentkezhet a verejtékezés. Ez a fajta izzadás inkább átmeneti, de erősen zavarja a minőségi, pihentető alvást.

Intenzív mozgás nem megfelelő higiéniával

A testmozgás által kiváltott izzadás a legnyilvánvalóbb, és normál esetben teljesen egészséges folyamat. Ám hanyag higiéniával a verejtékezés tökéletes táptalajt teremt a pórusokban a pattanást okozó baktériumoknak, mint például a P. acnes fajtának. Különösen akkor, ha a sportolás nem légáteresztő és pamut ruhában történik, a baktériumok eltömődnek a pórusokban, ami gyulladt és aknés bőrt eredményez.

Hőhatás miatti izzadás

A túl meleg időjárás vagy forró körülmények – szauna, szolárium – okozta erős verítékezés apró, viszkető kiütéseket okozhat a bőrön. Ez a hőkiütés vagy miliaria, ami az eltömődött verejtékmirigyek miatt jön létre. Ha apró, tiszta hólyagok alakulnak ki a bőr felszínén, akkor az enyhébb változatról, a miliaria crystalallina-ról van szó.

Ha extrém hőhatás éri az embert, a mikroszkopikus kiütések vörössé válnak – miliaria rubra –, és a bőr mélyebb rétegeibe kerülve gyulladást és viszketést okoznak.

Mind az intenzív izzadással, mind a verejtékezés okozta bőrproblémákkal bőrgyógyász szakorvoshoz érdemes fordulni, aki speciális kezeléssel és kozmetikumokkal fogja enyhíteni a zavaró tüneteket.

Kép forrása: choreograph/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást