Stílus / Arc

Sminksuli: Így ne csináld! – 4 tipikus smink baki

Az internet világában azt szeretem leginkább, hogy minden nap tudunk újat tanulni, hiszen mérhetetlenül sok információ zúdul ránk tutorialok, termék ajánlások, képek formájában. Természetesen az éremnek mindig két oldala van, sajnos ennek a jelenségnek gyakran az az eredménye, hogy a nők elvesznek az információ áradatban, vagy megpróbálnak leutánozni valamit, ami nem az ő arcukhoz lett kitalálva. Összegyűjtöttem nektek a 4 leggyakoribb smink bakit és igyekszem eloszlatni a ködöt ezekkel a témákkal kapcsolatban. Mielőtt belevágnánk szeretném leszögezni, hogy szinte mindegyik hibát elkövettem én magam is, még sminkes tanulmányaim előtt, úgyhogy egyáltalán nem ciki!

Szemöldök – Így ne csináld!

A szemöldök formája és erőssége hihetetlenül fontos része a sminkelésnek, nagyban befolyásolja az arc hangulatát. Gyakran látok a képen láthatóhoz hasonló, túl sötét, túl szögletes „szigorú szemöldököt”.

Több oka is lehet ennek a bakinak, először is nagyon nagy divatja van a tökéletesre rajzolt ívnek, tele van a net gyönyörű fotókkal, ahol csak egy szemet látunk szépen kisminkelve, erős szemöldökkel. Én is imádom nézegetni ezeket a fotókat, de nagyon csalóka, ha nem látjuk az egész arcot.

A következő ok lehet a nem megfelelő színű termék. Szemöldök festésnél az első számú szabály, hogy mindig sokkal világosabb termékkel kell dolgoznunk, mint a saját szálaink.

Végül a forma: én azt tanácsolom mindenkinek, hogy gondolkozzon ombre hatásban. Ha megnézzük a szemöldökünket festék nélkül, azt látjuk, hogy a belső részen általában ritkábban nőnek a szálak.

Ezt a hatást nagyon fontos megtartani, tehát mindig belülről kifelé sötétedjen a szín. Ha esetleg mégis túl erősre sikerül, egy szemöldök kefével (vagy alaposan kimosott régi szempillaspirál fejjel) átfésülve sokkal lágyabb lesz az eredmény.

Korábbi videómban meg tudjátok nézni én hogyan csinálom, 2:38 másodpercnél találjátok.

Szemöldök – Inkább így csináld!

Több technika is létezik a szemöldök kiemelésére, a legtermészetesebb hatást szemöldök spirállal lehet elérni, ezzel azonban hiányt nem tudunk pótolni, mivel csak a szálakat festi be.

Másik lehetőség a matt szemhéjpúder, amit a szokásos ferde, vékony gerincű ecsetünkkel tudunk felvinni. Itt nagyon fontos a termék választás, legyen sokkal világosabb, mint a saját szálaitok és arra is érdemes gondolni, hogy a legtöbb barna szemhéjpúder „bevörösödik” a szemöldökön. Vörös hajúaknak ez persze jó hír, de a Magyarországon gyakori tompább, szürkésbarna hajnál kifejezetten feltűnő.

Én ezúttal szemöldök ceruzát választottam, abból is egy kitekerhető változatot, ami annyira vékony, hogy szálakat tudok vele húzni. A másik oldalán rögtön ott a szemöldök kefe, ezzel el tudom puhítani a belső részeken.

Amivel nagyon vigyázzatok, az a gél állagú szemöldök festék. Az első képen látható „rossz szemöldököt” ezzel csináltam, jól látszik, hogy túl sötét és belül túl szögletes. Ezek az anyagok nagyon pigmentáltak, különösen figyelni kell velük, hogy meglegyen az ombre hatás. Ezen kívül vízállóra száradnak, úgyhogy a javítgatás sem olyan egyszerű, mint a többi terméknél. Viszont, ha már gyakorlottak vagytok, érdemes beszerezni egyet, mert nagyon tartós, én imádom.

Olvastad már?  Milyen az arcformád? Így kellene felvinned a pirosítót

Amit én használtam:
Anastasia Beverly Hills – Brow Wiz – Soft Brown

Szemceruza – Így ne csináld!

Hát lányok én így jártam gimibe…minden egyes nap, vállalom! Szerintem ezzel a sminkkel találkozunk leggyakrabban az utcán, a tömegközlekedésen, a boltban stb.

Az a rossz hírem, hogy nincs az a szemforma, amihez ez lenne a legmegfelelőbb smink. Tény, hogy az erős fekete mellett minden szemszín jobban érvényesül, viszont ha csak alul erősítjük meg a kontúrt, akkor nem üde, kipihent hatást érünk el, hanem épp az ellenkezőjét.

Fáradt és beesett lesz a tekintet. Én azt mondom, hogy ha az alsó pillasor ki van festve, akkor mindenképp érdemes felül is megcsinálni ugyanezt. Amit még fontos tudni, hogy a vízvonalba húzott fekete szín kicsinyíti a szemet, én sokkal gyakrabban használok erre a részre bőrszínű ceruzát.

Végül a legnagyobb probléma ezzel a sminkkel az a tartósság. A legtöbben nem vízálló ceruzával vagy géllel dolgoznak, hanem krémes, könnyen satírozható úgynevezett „kohl” ceruzákkal.

Ezek tényleg nagyon kényelmesen siklanak a bőrön, de ugyanilyen kényelmesen siklanak lefele is a nap folyamán. Én ezt a képet azonnal a ceruza felvitele után készítettem és máris sikerült elkenődnie a vonalnak.

Szemceruza – Inkább így csináld!

Én első lépésként mindenképpen a felső pillasort emelem ki, ha nagyon sietnem kell reggel, akkor alulra nem is teszek semmit. A felső kontúr megerősítése és a pillák kifestése által optikailag megemeljük a szem formáját, ez egytől-egyig mindenkinek jól áll.

Nem feltétlenül érdemes bajlódni a tökéletes vonallal, vegyetek elő egy ecsetet vagy egy fültisztító pálcikát és satírozzátok el a ceruzát úgy, hogy a pillák tövében maradjon sötét a szín.

Én egy szürkésbarna termékkel dolgoztam, de hétköznapra nagyon szépek a csoki barnák, a padlizsán- és a khaki színek is. A képen láthatjátok, hogy az alsó pillatőbe került egy kis fekete, de vigyázzatok csalok! Ez nem szemceruza. A felvitt szempillaspirált satíroztam el vékonyan egy apró, lapos fejű ecsettel. A vízvonalamba a sokat emlegetett bőrszínű ceruza került, ami optikailag + 2-3 óra alvást jelent.

Amit én használtam: Make Up For Ever – Aqua XL Eye Pencil – No S-50 Vízvonalba: MAC – Chromagraphic Pencil – NC15-NW20

Pirosító – Így ne csináld!

Imádom a pirosítót, az egyik legfontosabb alap termék. Viszont, a kép nem túlzás, tényleg látok ehhez hasonló felvitelt, nem is egyszer.

Az első számú probléma az erősség. A minőségi termékek erősen pigmentáltak, ami nagyon jó hír, mert ezáltal én egy pirosítót legalább 3 évig használok. Elég az ecsetet egyszer, finoman belemártani az anyagba és kész is.

A másik hiba az elhelyezés. Tudom, hogy nehéz szelektálni a ránk zúduló rengeteg információ között, ennek a bakinak szerintem a kontúrozás és a pirosítás összekeverése az oka. Gondoljuk végig logikusan. A járomcsont árnyékot vet, az árnyék pedig mindig szürkésbarna.

Olvastad már?  Zseniális sminkrendszerező tippek, hogy ne kelljen sokáig keresgélni

Ez azt jelenti, hogy a csont alá mindig árnyékoló kerül, ez nem a pirosító helye. Amikor sportolunk, az orcánk pirul ki először, az a terület, ami kiemelkedik mosolygás közben. Itt kell elkezdeni a pirosító felvitelét, majd kifelé elsatírozni, végig a járomcsonton (nem alatta).

Pirosító – Inkább így csináld!

Azt már tudjuk, hogy hova kell kerülnie a pirosító színnek és milyen irányba kell elsatíroznunk. Na de mivel? Szerintem itt kulcsfontosságú az ecset. Minél lazább szövésű és minél hosszabbak a szálak, annál kisebb a hiba lehetőség.

A képen látható ecset például tökéletes választás, de a legtöbb nőnek tapasztalataim szerint inkább nagy fejű, sűrű ecsete van. Ezzel egyrészt a mérete miatt nehezebb jól elhelyezni a színt, másrészt sűrűsége miatt több anyagot vesz fel, így az erősség is nehezebben kontrollálható.

Én inkább többször mártok és több lépcsőben építem fel a szín intenzitását. Korábbi videómban (ecsetes múlt heti videó) 4:30 másodpercnél láthatjátok én hogyan csinálom.

Amit én használtam:
Bobbi Brown – Powder Blush – Plum Ecset: MAC – 137 Long Blending Brush

Élénk rúzs – Így ne csináld!

Sajnos nagyon sokan viszik fel úgy az erős rúzsokat, hogy kihagyják a szájcsücsköket. Emiatt már az első pillanattól olyan hatást kelt, mintha le lenne kopva a szín, és ezt ugyebár nem akarjuk.

Tény, hogy a tökéletes szájfestéshez idő és türelem kell (+ az ecset és a szájkontúr ceruza sem árt), de összecsapva nem érdemes csinálni.

Arra gondoltam, hogy két alternatívát is mutatok nektek, az egyiket sietősebb, a másikat pepecselős napokra/helyzetekre.

Élénk rúzs – Inkább így csináld!

1. Verzió: Szeretnétek feldobni magatokat egy vidám, élénk színnel de nincs időtök hosszan készülődni? Erre találták ki az áttetsző krémes rúzsokat (lásd felső képen).

Ezek amellett, hogy hidratálnak és kényelmes a viseletük, azért is a barátaink, mert nem kell olyan precízen bánni velük, mint a pigmentáltabb, mattabb típusokkal.

Azáltal, hogy átlátszó a fedésük, nagyon szép színt adnak (idomulnak a saját szájszínünkhöz), viszont a kontúrokat nem tudjuk – és jelen esetben nem is akarjuk – megváltoztatni velük.

2. Verzió: Ráérősebb napokon szívesen töltitek az időt rúzsozással?

Nem féltétlenül kell kontúr ceruzához és ecsethez nyúlnotok, ha van folyékony, mattra száradó rúzsotok (lásd alsó képen). Ezeknek általában jól kialakított applikátoruk van, amivel kényelmesen be lehet férni a szájcsücskökbe, a kontúrokat is szépen meg lehet velük rajzolni és egyben nagyon tartósak is.

Kell velük egy picit gyakorolni, főleg a szimmetria miatt, érdemes néha hátralépni és messzebbről megnézni a két oldalt a tükörben. Van egy nagyon kedves sminkes barátnőm, aki szerint képen lehet legjobban észrevenni a különbségeket, ezért a telefonjával szokott fotózni sminkelés közben.

Amit én használtam:
MAC – Creamsheen Lipstick – Pretty boy,
Anastasia Beverly Hills – Liquid Lipstick – Kathryn