Stílus / Arc

Sminksuli: Így fiatalíthat akár 10 évet is a smink

Mai cikkemet az öröm anyák ihlették, akik mindig a leghálásabb vendégek az esküvő szezonban. Ők azok, akik általában már úgy ülnek be a székembe, hogy bocsánatot kérnek, amiért „ilyen kihívással kell megküzdenem”. Természetesen sokkal drámaibban látják magukat, mint én vagy más külső szemlélő, és én szeretem is megmutatni nekik, milyen szépek tudnak lenni. Az elmúlt pár évben kitapasztaltam olyan trükköket, amik mindenkinél beválnak, ezeket szeretném megosztani veletek. Lássuk lépésről-lépésre, hogyan készül egy „érett hölgy” sminkje.

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Mindannyian tudjuk, hogy idővel a bőr veszít a nedvességtartalmából és ez em csak víz-, hanem zsírhiányt is jelent. A megfelelő bőrápolási rutin kialakítása minden nőnek kulcsfontosságú, vannak ugyan instant hatással bíró krémek amiket használhatunk sminkelés előtt, de ezek nem tudják kiváltani a mindennapos törődést.

Édesanyámnak vannak nappali és éjszaka krémei is, jobb állapotban is van a bőre, mint egy átlagos 61 éves nőnek. Látszik a képen, hogy enyhén rosacea-s, tehát az orcán megjelennek piros foltok, és halvány májfoltokat is észrevehetünk.

Ezeken kell majd a sminkkel segítenünk, hiszen színt nagyon könnyen tudunk korrigálni. A ráncok halványítása szempontjából is nagyon fontosak a hidratáló krémek, főleg a szemkörnyéken a nevető ráncoknál és a száj melletti mélyebb barázdákban.

Én ezúttal Kiehl’s termékeket használtam: Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate, Super Multi-Corrective Eye-Opening Serum, Super Multi-Corrective Cream, az ajkakon pedig MAC Lip Conditioner

Szemöldök formázás

Mivel többféle szérumot és hidratáló krémet is használtam, érdemes várni 10-15 percet, hogy a bőr befogadja a nedvességet, én csak ezután szoktam alapozni. Ez a pár perc tökéletesen elég a szemsmink és a szemöldök elkészítésére. Ahogy látjátok, édesanyámnak még szép sötét a haja, viszont a szemöldöke erősen kikopott.

Nagyon kell vigyáznom, hogy ne fessek túl sötét, szigorú szemöldököt neki, viszont az árnyalatot is el kell találni. Első lépésben két szemhéjpúdert kevertem (mindkettőbe belemártottam a ferde ecset gerincét), egy közép barnát és egy sötét szürkét. Ezzel kialakítottam egy formát, ami az eredetinél vastagabb és nem annyira kerek.

A vastagsággal szintén vigyáznunk kell! Minél idősebb egy nő, annál kevésbé áll jól neki a ma divatos vastag, dús szemöldök, hiszen a bőr megindul lefelé, kisebb rész látszódik a szemhéjból. Ha ezen a részen még szemöldök szálak is vannak, az sokat tud rontani a helyzeten. Második lépésként egy vékony, kitekerhető ceruzával sötétítettem azokon a részeken, ahol nincsenek szálak.

Amiket én használtam: MAC eyeshadow – Charcoal brown + Typographic, Anastasia Beverly Hills Brow Wiz – Dark brown

Víz és dörzsálló szemhéjfestékek

Ráncos szemhéjnál az az elsődleges probléma, hogy összegyűrődik rajta a festék és begyűlik a mélyedésekbe. Ezért elengedhetetlen a bázis használata. Én általában port nem is használok, csak krémes szemhéjbázisokat és ceruzákat, amelyek víztaszítóra száradnak.

Olvastad már?  Glitteres hajtő- és orrszőrhosszabbítás, avagy a világ legőrültebb szépség trendjei

Színválasztásnál ilyenkor is igyekszem a szemszínt kiemelni, viszont mindig csempészek bele egy pici rózsaszínt. Hihetetlen ereje van a rózsaszín árnyalatnak, azonnal fiatalabbnak tűnik tőle az arc. Felviszek egy színt az egész mozgó szemhéjra (ebben az esetben egy fényes lilás-barnát), a külső sarokban sötétítek picit egy második réteggel, a mélyítő ív felé pedig a rózsaszínes árnyalat kerül. Mindezt egy satírozó ecsettel csinálom, ami nem csíkoz.

Ezután előveszek egy vízálló ceruzát (padlizsán lilát, hogy kiemelje édesanyám sárgás-zöld szemét) és elkezdem felvinni a pillák tövébe. Nem kell vékonyan és precízen sem, úgyis elsatírozzuk a tetejét az ecsettel. Ami fontos, hogy teljesen kerüljön be a pillák tövébe, ettől tűnnek majd sűrűbbnek. Alul is megerősítem a szem kontúrját, de csak vékonyan, nem satírozom le nagyon mélyen, hiszen emelni szeretnék a szemeken.

Amiket én használtam: MAC Paint Pot – Constructivist + Perky, Make Up For Ever Aqua XL Eye Pencil – M-80

Szempilla turbózás

Ez egy nagyon fontos lépés, a pillák gyönyörűen meg tudják emelni a szem külső sarkát. A bal felső sarokban láthatjátok, hogy először itt is bázist használtam, ami egyrészt vastagítja és hosszítja a szálakat még a spirál előtt, ezen felül pedig ápoló anyagokat tartalmaz, amik kondicionálják a pillákat. Szerintem nagyon hasznos kis termék és a különbség látványos.

Ezután jöhet a fekete szempillaspirál, ebből minél kisebb és vékonyabb applikátorosat vesz az ember, annál könnyebben tud vele dolgozni. A nagy, kövér fejű spirálokkal csak összekennénk az eddigi művünket. Végül ragasztottam pár tincses műszempillát a külső sarokba, ami szintén nem nehéz folyamat, kis gyakorlás után elég 1 perc és kész is.

Ezek a rövid műszempillák többször felhasználhatóak és az olcsóbb változatok is tökéletesen működnek, a megfelelő ragasztóval (Duo Brush On Striplash Adhesive). Megértem, ha valakinek nincsen türelme reggelente ennyit foglalkozni a szemével, nekik találták ki az épített, tartós pillákat.

Amit én használtam: MAC – False Lashes Maximizer, MAC – Upward Lash Mascara, House of Lashes – Le Petit Single lashes (5db / oldal)

Alapozó és korrektor

Mire kész a szemsmink, a hidratálók szépen beszívódnak és jöhet az alapozó. Vékony fedésű, inkább fényes textúrájú típust érdemes használni, ezek egészséges, fiatalos ragyogást kölcsönöznek a bőrnek, és nem emelik ki a ráncokat, hiszen nincsen/nagyon kevés bennük a púder. Alapozás után rózsás árnyalatú korrektort használtam a szem alatti karikákra és a májfoltokra, majd sárgásat a rosaceás területre.

Olvastad már?  Melyik kefe mire jó? Ezt kell tudnod róluk, mielőtt új szempillaspirált veszel

Ezután következhet egy kis pepecselés. A bőrnél 1-2 árnyalattal világosabb korrektort viszek fel a ráncokba. Ehhez egy nagyon vékony, lapos ecsetre van szükségem. Belemártom a világos korrektorba és nyomkodó mozdulatokkal kitöltöm a mélyedéseket. Ilyenkor optikailag csökkentjük az árnyékot, tehát a ránc kevésbé tűnik mélynek.

Púdert nem használtam, mivel édesanyámnak nem olajos a bőre (érett korban ritka az olajos bőr). Sokan esküsznek a fehér áttetsző púderekre, amik fényvisszaverő pigmenteket tartalmaznak, de őszintén szólva én nem tapasztaltam velük látványos változást. Emellett érdemes velük vigyázni, mert vakuval készült képen nagyon fehérnek tűnik tőlük az arc.

Amit én használtam: MAC – Face and body foundation, MAC – Studio finish conceal and correct palette

Pirosító és highlighter

A pirosító az egyik kulcs elem ebben a sminkben. Észrevehető, hogy korral a bőr kifakul, eltűnik belőle a rózsás árnyalat, ezt mindenképpen érdemes pótolni. Először az arcrózsára viszem fel és onnan satírozom kifele-felfele, végig a csonton. Gyakran a szemhéjra és teszek egy picit a pirosítóból, nagyon jót tesz neki és akár kiválthatja a rózsás szemhéjbázist is.

Következhet a highlight púder. Felviszek egy keveset közvetlenül a pirosító felé, az állra és a felső ajak felé. Ezután újra a lapos vékony ecsethez nyúlok, és ezzel a fényes púderrel is végigmegyek a ráncokon, ahogy korábban a világos korrektorral. Ugyanaz a cél, meg akarjuk szüntetni az árnyékot.

Amit én használtam: Bobbi Brown Powder Blush – Plum, MAC Mineralize Skinfinish – Soft and gentle

Teltebb ajkak

Édesanyám leginkább az ajkaival nem elégedett, túl vékonynak találja őket. Sokszor írtam már nektek arról, hogy milyen egyszerű dúsabbá varázsolni az ajkakat egy kontúr ceruzával. Idősebb korban az is nagyon fontos, hogy tartós ceruzát használjunk, ezzel kapcsolatban nem érdemes spórolni, a professzionális márkát kell választani.

Első lépésként rúzsbázist használtam, ami feltölti a barázdákat, hidratál és nem engedi, hogy a rúzs/szájfény belefolyjon a ráncokba. Én ezúttal kihagytam a rúzsozást, csak megrajzoltam a kontúrt a ceruzával (picit túlrajzoltam mindenhol), majd besatíroztam vele az egész formát. Erre jött egy kis szájfény, ami a csillogásnak köszönhetően még teltebb látványt kölcsönöz. Gyors és hatásos trükk, színt is ad az arcnak, szerintem érdemes rászánni reggel az időt.

Amit én használtam: MAC – Prep and prime lip, Make Up For Ever – Aqua Lip waterproof lip liner – Rosewood, NYX – Butter gloss – Mega shine lip gloss – clear